< návrat zpět

MS Excel


Téma: Inteligentní rozbalovací seznam rss

Zaslal/a 13.9.2013 11:06

Dobrý den, řeším problém s rozbalovacím seznamem. Mám skupinu dat (v mém případě seznam odrůd vína), které mám přenesené pomocí funkce ověření dat do rozbalovací nabídky. Odrůdy v seznamu mohou mít stejný název, a proto jsou rozlišeny ještě pořadovým číslem. Do připravené tabulky vedle potom pomocí té rozbalovací nabídky vybírám jednotlivé odrůdy a k nim se přiřazuje třeba množství. Velmi často se stává, že odrůdy se stejným názvem budu vybírat do tabulky k sobě (čili pod sebe například všechny MT). Problém je v tom, že rozbalovací nabídka zobrazí maximálně 7 nebo 8 hodnot a dál v ní musím rolovat a složitě hledat stejné odrůdy. Je to nepřehledné a chtěl bych práci ulehčit. Potřeboval bych, aby tam byla rozbalovací nabídka (ne už asi pomocí funkce ověření dat), která:

1) zobrazí více hodnot, dejme tomu 20
2) podbarví šedě již použité odrůdy
3) zvýrazní žlutým podbarvením odrůdu, kterou jsem zvolil v řádku nad ní. Čili zbývající odrůdy se stejným názvem.

Do přílohy přikládám ten list s příkladem a jsem zvědavý, jestli je to v excelu vůbec možné udělat. A samozřejmě předem děkuji za snahu. 1

Martin

Příloha: zip15198_seznam1.zip (10kB, staženo 66x)
stop Uzamčeno - nelze přidávat nové příspěvky.

icon #015199
Poki
Zdravim,
takovyto prvek 'rozbalovaci seznam' excel nezna.
Nicmene, pro vase pouziti by se, myslim, dalo celkem snadno pouzit vyplnenych bunek ve sloupci B.

Tedy, podminenym formatovanim jsem oznacil ve sloupci A:B jiz vybrane odrudy (šedá) a posledni vybranou odrudu (žlutá) ve sloupci I.
Pri kliknuti na konkretni odrudu ve sloupci B se tato odruda automaticky prepise pod posledni vybranou polozku ve sloupci I.

Odpadne vam tak nutnost rozklikavat rozbalovaci seznam a bude to (myslim) rychlejsi...

Prenos dat do sloupce I je pomoci makra (Change_Selection) v modulu List1.

Jestli jsem zadani spatne pochopil, omlouvam se...
Příloha: zip15199_seznam1.zip (15kB, staženo 133x)
citovat
#015200
avatar
Tak to je řešení, které je perfektní. To je urychlení jak blázen. Akorát při tom barevném označování: šedá je v pořádku, ale ta žlutá má označit všechny odrůdy stejného jména (čili např. všechny RR - Ryzlink rýnský), abych je rychleji v seznamu našel. Jde o to, že většinou spojuji odrůdy stejných názvů k sobě. Šlo by tedy udělat to, aby žlutě svítily ty odrůdy, které chci najít a které jsem ještě nepoužil? Příklad: Klinku na ten RR a on se přenese do seznamu v pravo. Zároveň zešedne v tom seznamu vlevo kde jsem na něj kliknul a rozsvítí se žlutě všechny RR pod ním. Kliknu na další, ten zase zešedne a zůstanou svítit ty zbávající atd.citovat
icon #015202
Poki
aha, asi to uz chapu, co takhle?
Příloha: zip15202_seznam1.zip (15kB, staženo 198x)
citovat
#015203
avatar
Poki, to je dokonalé. Díky moc. Snad to zvládnu přenést do toho svého sešitu (ve VBA neumím). Uvidíme.

Jinak jsem chtěl požádat ještě o jednu věc: šlo by doprogramovat do toho VBA ještě to, aby mi to pomáhalo s označením šarží?

Dodělal jsem tam ještě dva sloupečky. Ve sloupečku "šarže" si šarži pojmenuju (např. 01/12) a ostatní odrůdy stejného jména budu s touto šarží spojovat. Ty ostatní odrůdy tedy budou přidružené šarže a pojmenuju je takto: 01/12-1, 01/12-2, 01/12-3 atd. Zároveň ve sloupečku "samostatná šarže" chci mít u té původní šarže (ne u těch přidružených) zaškrtnutý křížek.

šlo by to zautomatizovat tak, abych si nejprve napsal do pravého seznamu ručně číslo šarže, např. 01/12, pak si jen naťukal odrůdy, které do té šarže patří - tak jak jste to naprogramoval - a v seznamu v pravo by to automaticky u každé té odrůdy dopsalo přidruženou šarži: 01/12-1, 01/12-2, 01/12-3 atd. plus zaškrtnulo "x" pouze v řádku té původní šarže a u těch přidružených už ne? No a toto všechno by mělo být ještě možné, v případě potřeby, ručně změnit.

Asi je to komplikované, ale pokud by se povedlo i toto, opravdu hodně by mi to ulehčilo práci.
Příloha: zip15203_seznam1.zip (16kB, staženo 83x)
citovat
icon #015204
Poki
Jde temer vsechno (kdyz clovek presne vi, co to ma za jakym podminek delat).
Nicmene, pokud to budete chtit prenaset do jineho souboru a neumite VBA, tak jsem skepticky, protoze tyto upravy budou chtit uz vice kodu (a to jsem to ani poradne nepochopil) a nerad bych se dostal do situace, ze stravim 20min u neceho, co bude k nicemu a za hodinu me budete zadat, abych to same udelal do jineho souboru.

Takze, bud vam pomuzu s finalnim souborem, kde PRESNE vysvetlite, co to ma delat (a za jakych podminek) a nejlepe ukazete, jake varianty uzivatelskeho vstupu prichazeji do uvahy...citovat
#015206
avatar
Ok, není problém. Toto je už ale silně individuální záležitost, kterou už asi nikomu dalšímu nepomůžeme, proto Vám to pošlu na mail a tento thread bych prosil uzavřít - původní problém máme vyřešený.
Díky moc a dál píšu mailem.
Martincitovat

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

Čas od do

lubo • 19.4. 16:30

Makro smyčka

MilanKop • 19.4. 10:46

Makro smyčka

elninoslov • 19.4. 9:02

Čas od do

elninoslov • 19.4. 8:46

Čas od do

jarek1111 • 18.4. 13:46

Čas od do

lubo • 18.4. 11:13

Čas od do

jarek1111 • 18.4. 8:32