< návrat zpět

MS Excel


Téma: Sdílený sešit rss

Zaslal/a 7.5.2014 9:24

Zdravím,

Používám excel 2010. Vytvořil jsem sdílený sešit o velikosti asi 6 MB, se kterým současně pracuje 10 lidí. Sdílení někdy funguje bez problémů, ale někdy se do něj některý uživatel nemůže dostat - excel hlásí, že soubor používá jiný uživatel a otevře se jen pro čtení.
Co s tím?
Jedna moje hypotéza je, že jeden uživatel soubor otevírá z místa s pomalým iternetem a otevření trvá třeba několik minut. Pokud zrovna ve stejné době chce otevřít soubor druhý uživatel, otevře se soubor jen pro čtení.
Druhá hypotéza je, že uživatelé zůstávají v tom souboru "viset" i poté, co ho zavřeli - a to způsobuje problém. Když se podívám na Revize/Sdílet sešit/Úpravy měl bych vidět uživatele, kteří mají soubor právě otevřený. Ale vypisuje mi to i uživatele, o kterých vím, že soubor otevřený nemají - třeba i s měsíc starým datumem. Některé uživatele to vypisuje dokonce dvakrát. Hrozí nějaká ztráta dat, když dám "Odebrat uživatele", pokud vím, že v souboru momentálně nejsou?

Předem díky, pokud s tím někdo máte zkušenosti.

Zaslat odpověď >

#019362
avatar
netusim ako funguje zdileny dokument

ale keby som to robil ja tak by som to riesil asi s databazou ku ktorej by sa ty 10 uzivatelia pripajali a kazdych 10s by sa refreshovalo automaticky pole kde pracuju v excelicitovat
icon #019363
avatar
@Paloo netusim ako funguje zdileny dokument
často funguje s problémami 1citovat
#019366
avatar
Bohužel jsem si tím také prošel. Ušetříte si hodně zbytečného trápení, když řešení se sdíleným sešitem opustíte co nejdříve.
S problémem jsem se setkal v prostředí, kde OS byl dodávaný z datového centra, chcete-li v desktopovém prostředí tenkých klientů.
Vytipujte uživatele, kteří otevřením řešení sešit uzamknou a těm zakažte (slovně) otevírání. Pokud jsou to uživatelé, kteří se souborem musí pracovat - opusťte stávající řešení. Začněte přemýšlet na zmiňované databance nebo uložišti v accessu případně dalších dtb.
Časem přibude další argument a to "kynutí". To lze sice vyřešit uvolněním pamětí tím, že sešit odsdílíte a znovu nasdílíte, ale je třeba vyhnout se situaci, kdy jiný uživatel bude zrovna zapisovat do sešitu a vy sešit odsdílíte před tím, než změny stačí uložit. Takže ano - hrozí ztráta dat.
Mj. Vaše hypotézy jsou pravděpodobné správné.citovat
#019378
avatar
... tak aby som len teoreticky nekecal tak som nieco naprogramoval

- funguje to len na zmenu hodnoty v bunkach a len na jeden sheet (dalo by sa to samozrejme zlepsit napr. farba, viac sheetov atd.)
- musel som tam nastavit cursor mysky na "sipku" lebo by blikala pri refreshovani udajov ktore sa vykonavaju kazdu 1s
- v progress bare su vidiet hodiny. Ked sa zaseknu znamena to ze makro uz nerefreshuje
- treba tam este nastavit cestu k Access databaze!!
cn.Open "Provider = Microsoft.ACE.OLEDB.12.0; Data Source =" & Application.ThisWorkbook.Path & "\Data.accdb"- makro nieje dokonale napr. ked date zmazat cely stlpec tak to kontroluje kazdu bunku co ste zmazali s databazou :) tak to prosim nerobte ... idealne k tomu nastavit Protect sheet na mazanie stlpcou a riadkou

... prosim berte to ako zdroj instpiracie nie za program ktory je odskusany
Příloha: zip19378_data.zip (46kB, staženo 33x)
citovat
#019383
avatar
update:
- zamkol som tam mazanie rows a columns
- oprava zapisu praznych buniek

ze to napise ze je to read only to nevadi :) ten subor sa uklada v accesse (len hodnoty)
Příloha: zip19383_data.zip (46kB, staženo 39x)
citovat
#019478
avatar
Děkuji za všechny odpovědi!
Obávám se, že přechod na db řešení není v tuto chvíli reálný...citovat
#019506
Lano
Zdravím. Mám úplně stejný problém. Mám sdílený sešit cca 50 uživateli (objednávání obědů). A taky mám podobné problémy:
1. Občas to někomu hlásí, že je (nelogicky) soubor uzamčen jiným uživatelem. Je to skutečně tím, že jednomu uživateli se soubor ovevírá a druhý se ho pokouší v tu chvíli otevřít. Moje řešení: oznámil jsem uživatelům, aby pokus o otevření opakovali po chvilce
2. Visící uživatelé - tohle je i pro mě záhada. Mám cca 5 uživatelů, kteří tam zůstávají "viset". Řeším to tím, že občas otevřu sdílení a odmažu je. S daty mi to nic nedělá.
3. Taky jsem dostal radu přesunout data do např. Accessu, ale nevyužil jsem to. Access mám ve firmě jen já a neumím to udělat pro ostatní tak, aby to mohli používat.
Jinak soubor v lednu oslavil 2 rok užívání a bez problémů. 1 Tukťukťuk - to klepu na dřevo 2citovat
#019507
avatar
Není to jediný možný důvod tohoto problému. Někdy stačí jeden uživatel, který ho otevře a tím ho zamkne, aniž by se při otevírání potkal s jiným uživatelem. Např. přístup z lokalu na desktop, pomalé otevírání velkého sešitu případně zatížený souborový server apod..

Jeden sdílený sešit také používám, ale s tím, že jsem vyhradil čas, kdy jednou týdně sešit čistím (Zrušení a znovuobnovení sdíleného režimu atp.). V této době jsou uživatelé odhlášeni nebo mají všechny změny uloženy.

Rozhodnutí zda přejít na databázi s využitím nativního lock managementu přijde ve chvíli, kdy četnost problémů se sdíleným sešitem překročí mantinely.
Častým problémem jsou také požadavky na úpravu sešitu s vužitím nástrojů, které nejsou ve sdíleném režimu dostupné.

Existují také jiné možnosti v rámci excelu např. "Distribuce kopie sešitu a následné slučování dat z každé kopie", ale záleží na případu. Na netu je toho dost.citovat
#019508
avatar
a to moje makro sa vam nelubi?? ved to pracuje v real-time case :) ... aj ked to len zdiela cellscitovat

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

Relativní cesta - zdroje Power Query

elninoslov • 25.4. 0:34

Vynásobit hodnoty kurzem - Power Query

Alfan • 24.4. 16:32

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 24.4. 15:44

Relativní cesta - zdroje Power Query

elninoslov • 24.4. 14:26

Jak odstraním duplicitní údaje

Mirek8 • 24.4. 12:13

Jak odstraním duplicitní údaje

elninoslov • 24.4. 8:57

Vyhledej

PavDD • 24.4. 8:56