< návrat zpět

MS Excel


Téma: Převod aplikace Excel s makry do Apache OO rss

Zaslal/a 16.8.2015 8:34

Před pár lety jsem pro kamaráda napsal v Excelu 2007 aplikaci s makry. Kamarád je kolenovrt a používá ji s úspěchem dodnes na své trofejní technice s Excelem 97. Technika mu ale dosluhuje a on si musí koupit nový notebook. Samozřejmě za hubičku. Když jsem mu v souvislosti s tím sdělil, že nový MS Office ho bude stát přes tři tisíce, úplně ho to skácelo.
Někdo mu pak poradil, že novější OpenOffice (které je zdarma) umí mj. i OO Basic, což se něco jako VBA z pokleku. Z toho mu plyne teoretická možnost převedení mojí aplikace do prostředí Apache OO Calc. A bez investic do SW...
S tím žádnou zkušenost nemám, takže ten nápad nemohu ani potvrdit, ani vyvrátit. Ptám se proto zde, jestli někdo z vás má s takovou možností praktické zkušenosti nebo dokonce je schopný poskytnout použitelný příklad aplikace s makry OO Basic. Za technicky únosných podmínek bych totiž rád kamarádovi vyhověl (a případně si přitom rozšířil možnosti pro psaní tabulkových aplikací s makry). Jsem opravdu zvědavý, jestli se mi někdo ozve a co se při tom případně dozvím!

Zaslat odpověď >

#026307
avatar
I když se tady žádná přímá odezva neodehrála, dost jsem pokročil. V první řadě mi kamarád Igor poslal výborně napsaný rozsáhlý manuál v pdf od autora Pitonyaka (vznik únor 2015). Obrácenou stranou mince je 650 stran textu v angličtině. Našel jsem ale i starší manuál ve slovenštině (250 stran) i ještě starší stručný porovnávací přehled v dokumentu VbaStarBasicXref.pdf (eng., 60 stran).
Za velmi zajímavý pokládám převodník kódu VBA na OO Basic, který je zdarma k dispozici na adrese www.business-spreadsheets.com/vba2oo.asp. Ten (spolu s převodníkem jednotlivých obratů) mi ukázal, že převést VBA na OO Basic zdaleka není triviální úlohou: zatímco samotné VBA a OO Basic jsou téměř identické, práce s objekty se liší velmi významně. Převod metod pro objekty z VBA do OO Basicu vypadá podle použitého převodníku "horribly, terribly, nepředstavitelnělibly" složitě.citovat

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

odpocet a storno tl.

PavDD • 28.3. 8:53

odpocet a storno tl.

Začátečník • 26.3. 14:39

odpocet a storno tl.

PavDD • 26.3. 10:22

odpocet a storno tl.

elninoslov • 26.3. 7:50

odpocet a storno tl.

PavDD • 26.3. 7:26

odpocet a storno tl.

elninoslov • 25.3. 22:34

odpocet a storno tl.

Začátečník • 25.3. 15:09