< návrat zpět

MS Excel


Téma: Tvorba aplikací v Excelu rss

Zaslal/a 21.9.2015 12:44

Tabulkové procesory jako takové vždycky sloužily pro operativní zpracování dat a jejich pružnost při experimentování s daty patří k základním znakům tohoto prostředí. Zabudování vzorců do tabulkových procesorů umožnilo automatizaci výpočtů výsledků při měnících se hodnotách vstupů. Makra, bez kterých dnes neexistuje snad žádný tabulkový procesor, umožnila provádět opakovaně stanovené sledy úkonů v tabulkovém procesoru.
VBA umožňuje nejen makra vytvářet, ale realizovat daleko složitější konstrukce nad daty, které se mohou chovat jako ucelený nástroj k obsluze celých agend. Takovým nástrojům se zpravidla říká aplikace. Lze si postavit otázku, zda je Excel vhodným prostředím pro tvorbu aplikací.
Je mnoho důvodů prohlásit, že není. Excel není datově bezpečné prostředí a nemá dostatečné vybavení pro skutečnou ochranu dat. Ochrany v Excelu jsou určeny pouze k tomu, aby k narušení dat nemohlo dojít náhodně a nechtěně. Excel rovněž není nejvhodnějším místem pro ukládání dat. A nakonec, Excel není ani tím nejrychlejším prostředkem pro zpracování dat. Jeho doménou je pružnost a snadnost práce s daty.
Ať se to komu líbí nebo ne, Excel je přesto prostředím, ve kterém aplikace vznikají jako houby po dešti. Děje se tak už dlouhé roky a pokud se nenaplní některé katastrofické scénáře, nebude se tento proud nových aplikací ztenčovat. Tak to pochopil i J.Walkenbach, zvaný Mr.Spreadsheet, který věnuje ve své monografii o Excelu přímo tvorbě aplikací několik desítek stran velmi výživného textu.
Důležitá je totiž praxe. Kdyby neexistovala po těchto aplikacích poptávka, nevznikaly by. Kdyby nebyla poptávka, vyschly by zdroje příjmů pro armádu lidí, kteří je tvoří. Existují velké světové agentury, které soustřeďují poptávku po nich a které vývojářům v tvrdém konkurenčním prostředí umožňují vydělávat si nemalé peníze jejich tvorbou. Rozhoduje rychlost a kvalita odvedené práce. Je známo, že jsou to zejména Indové, kteří na poli excelských aplikací představují absolutní špičku kvality.
Nemá význam vést teoretické polemiky o vhodnosti prostředí Excelu pro tvorbu aplikací. Existuje jejich rozvinutý trh z významnou a trvalou poptávkou i velmi silnou vývojářskou základnou. A to bez ohledu na to, jak je takovému stavu nakloněn Microsoft. Jen mne lehce překvapuje, že tuto skutečnost lépe nereflektuje.

Zaslat odpověď >

#026977
avatar
MS tuto skutečnost reflektuje a nejen to. Vývoj z mnoha pádných důvodu přesunul do komplexního a moderní vývojové prostředí .net Frameworku a nabídl tak vývojářům nesrovnatelně lepší možnosti oproti vývoji pomocí VBA/VBE.

Excel není datově bezpečné prostředí, pokud pro vývoj použijete VBA/VBE. Např. dostatečně neochráníte VBProject. Pokud si však např. vytvoříte pomocí VSTO knihovnu, existují metody jak její zdrojový kód ochránit. Něco málo se řešilo zde http://wall.cz/index.php?m=topic&id=25935&page=1#post-25961

Excel je vhodný pro tvorbu aplikací, ale už nikoli pomocí VBA. Existuje značná poptávka, ale proč nevyužít nové technologie a plácat se ve VBA?

Pokud to jde využijte vestavěné nástroje excelu, pokud chcete něco programovat, využijte to nejlepší co MS nabízí - VBA to už není.

Má smysl vést teoretické polemiky o vhodnosti prostředí Excelu pro tvorbu aplikací a to zejména, pokud využijete VBA a nesáhnete si pro výkonnější a bezpečnější variantu.

Atd..citovat

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

Čas od do

lubo • 19.4. 16:30

Makro smyčka

MilanKop • 19.4. 10:46

Makro smyčka

elninoslov • 19.4. 9:02

Čas od do

elninoslov • 19.4. 8:46

Čas od do

jarek1111 • 18.4. 13:46

Čas od do

lubo • 18.4. 11:13

Čas od do

jarek1111 • 18.4. 8:32