< návrat zpět

MS Excel


Téma: Slovenský zápis vzorce v českém Excelu rss

Zaslal/a 21.11.2015 8:43

Vůbec se nedivím Slovákům, že přecházejí stále důsledněji na vlastní zápis vzorců, složený z originálních názvů funkcí a slovenských (tedy i českých) separátorů. S tím, jak se bude na Slovensku šířit Excel s tímto způsobem zápisu vzorců, budou čeští uživatelé stále méně rozumět slovenským textům, v nichž budou slovenské vzorce uváděny. Týká se to zejména těch českých uživatelů, kteří slovenský Excel nemají a kteří nechtějí (nebo nemohou) pracovat s VBA.
Napadlo mne, že bych se mohl pokusit pro české čtenáře slovenských textů vytvořit převodník slovenských vzorců na jejich českou podobu. Myšlenka je poměrně prostá: slovenské znění vzorce chci v českém Excelu převést pomocí vlastní procedury na anglický ekvivalent, a ten následně automaticky změnit na jeho českou podobu.
K tomu bych si ale potřeboval ověřit, jak slovenský Excel převádí originální anglickou verzi vzorce na slovenskou a naopak. Zatím mi to přijde tak, že standardní převod Formula na slovenské FormulaLocal změní "," na ";" a následně "." na ",", přičemž zbytek vzorce zůstane zachovaný. To ovšem nemusí být všechno. Proto bych potřeboval získat info, co všechno ještě převod na slovenský FormulaLocal opravdu provádí.
Jistě by mi pomohlo, kdybych vlastnil slovenský Excel (ten bohužel nemám). Když mi ale někdo ze slovenských kolegů poradí, kde si mohu postup pro vznik slovenské FormulaLocal ověřit, pomůže mi to, abych vytvořil dostatečně věrohodný převodník.

Zaslat odpověď >

#028226
Denis
možno sa bude dať vyskúšať
https://products.office.com/sk-sk/try
Ja používam český excel s anglickou xllex.dllcitovat
#028265
avatar
Nápad nainstalovat si zkušební verzi slovenského Excelu je hezký, ale nemám dobrou zkušenost s více Excely v jedné mašině. Žádná další pomoc se nekonala, a tak jsem se rozhodl, že to napíšu a pustím syrové do světa. Pokud to nikdo nepoužije, zůstane to v syrovém stavu. Pokud mne někdo upozorní na případné vady, zkusím s tím něco udělat.
Použitá metoda v podstatě brání tomu, aby nástroj mohl sloužit ve slovenském Excelu. Překlad z češtiny do angličtiny a zpět se řádně a automaticky provede pouze v českém Excelu, zatímco převod mezi slovenskou a anglickou verzí se v podstatě týká pouze interpunkce ve vzorcích, což provádím algoritmicky.
Samotné použití je primitivní. Kdekoliv na internetu si nahraji slovenské znění vzorce pomocí Ctrl-C. Přejdu do otevřeného převodníku a klepnu na připravené tlačítko. Pokud bude převodník vzorci rozumět, nabídne jeho anglickou i českou podobu. Když do schránky nahraji české znění vzorce, mohu druhým tlačítkem získat anglickou a slovenskou podobu. Ale znovu musím zopakovat - běhá to jenom v českém Excelu 7
Příloha: zip28265_prevodnik.zip (19kB, staženo 23x)
citovat
icon #028273
eLCHa
@Vovka
Nápad nainstalovat si zkušební verzi slovenského Excelu je hezký, ale nemám dobrou zkušenost s více Excely v jedné mašině.
Nainstalujte si virtuální počítač
Do něj systém a office. A můžete vesele testovat.citovat
#028276
avatar
Kromě toho s více Excely na jednom počítači jsem měl jedinou špatnou zkušenost, a to svého času se zkušební verzí Excel 2013, která rozjebávala jazykové nastavení a licenci Office 2010.citovat
#028295
avatar
Moje špatná zkušenost s více Excely na jedné mašině je zase taková, že automatický update od Microsoftu (ve Windows 10) pro souběžnou instalaci E-2010 a E-2013 mi rozhodil chování Excelu 2010. Konkrétně jde např. o událost BeforeRightClick na listu, která u mne přestala respektovat použití parametru Cancel. Nikomu jinému z dotázaných se to nestalo; ti ale měli v mašině vždy jen jediný Excel.citovat
icon #028297
eLCHa
Jen dodám, že pokud si nainstalujete virtuál, můžete v něm mít těch PC "kolik chcete" - jste omezen HDD. Já to dělám tak, že si vytvořím jeden "čistý" - tedy PC+sytém. Ten si pak kopírují a do kopie pak instaluji co chci vyzkoušet. Pokud se něco pokazí, prostě smažu kopii a vytvořím novou. Můžete mít tedy v jednom PC x verzí excelu a i stejné verze v různých jazycích. Jen pokud máte počítač x86 nevytvoříte virtuál x64 - tedy ani excel x64. XPMode, který je ve Win7 (mám v práci) neumí navíc virtualizovat x64, ikdyž PC x64 je. U ostatních programů je to třeba vyzkoušet, doma mám x86, takže nevím.citovat

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

Uspořádání dat do tabulky

elninoslov • 15.4. 14:19

QR kód

parkovec • 15.4. 13:53

Uspořádání dat do tabulky

lubo • 15.4. 12:10

Uspořádání dat do tabulky

Marw • 14.4. 19:41

Uspořádání dat do tabulky

elninoslov • 14.4. 10:08

Uspořádání dat do tabulky

Marw • 14.4. 9:30

hláška

elninoslov • 13.4. 8:45