< návrat zpět

MS Excel


Téma: Nespárované účetní položky rss

Zaslal/a 11.2.2016 16:01

Paní účetní mi kdysi z žertu předhodila černou můru každého účetního. Klasickou úlohou účtařské rumařiny je párování položek. Poté, co indikátory pospojují většinu položek má dáti / dal, zbyde téměř zákonitě nevonná káď s nespárovanými položkami. Je spousta neuhrazených pohledávek a proti nim jiná spousta neidentifikovaných plateb. A začne párování hodnotou, které zpravidla přinese svoje významné ovoce. To, co zbyde, zapáchá ještě o něco víc. A začnou se skládat položky, jestli náhodou nějaké dvě platby nepokryjí beze zbytku nějakou neuhrazenou pohledávku. Jak každý rychle pochopí, vzniknout mohou velmi různorodé a daleko složitější kombinace pohledávek a plateb k nim.
No a paní účetní mi tenkrát nadhodila, že by s tím měly "ty naše mašiny" něco udělat samy. Tenkrát jsme se tomu spolu zasmáli. Po letech mne ale napadlo, že vlastně šlo o slovo do pranice a že jsem od toho problému tenkrát dost zbaběle utekl. Jde v podstatě o výzvu. Pokud by někoho napadlo, jak věc zautomatizovat, jistě by účtaři zaplesali. Ty dvě kádě s pohledávkami a platbami by nám jistě rádi nachystali. Pokud bychom z nich dokázali tahat spárované kapříky k posouzení, byli bychom hrdiny. Čím složitější kapry bychom dokázali vytvářet, tím bychom byli víc ceněni. Zkuste něco vymyslet. Pokusím se přidat k vám!

Zaslat odpověď >

icon #030079
avatar
K úlohám podobného typu sa dá využiť Solver (riešiteľ).citovat
#030082
Opičák
Řešitel je k tomu účelu vhodný, něco se tu s tímto již probíralo. Hlavně je velmi rychlý. Já jsem kdysi o něco takového pokusil s použitím "vygůgleností". Funguje to, ale s narůstajícím počtem kombinací dochází k neúnosnému prodlužování času zpracování. Leč pro pár faktur to poslouží velmi dobře.
Příloha: zip30082_kombinace-mt3.zip (36kB, staženo 42x)
citovat
#030099
Opičák
Tak jsem zkoušel něco řešit Řešitelem a ta rychlost nebyla zas tak ukrutně vysoká, jak jsem se domníval. Je to dokonalejší, protože řešitel zkouší i různé počty faktur a tím se pravděpodobně prodlužuje čas zpracování. Trochu upravená verze předešlého příspěvku.
Příloha: zip30099_faktury-kombinace.zip (42kB, staženo 45x)
citovat

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

Relativní cesta - zdroje Power Query

elninoslov • 25.4. 14:21

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 25.4. 10:49

Relativní cesta - zdroje Power Query

elninoslov • 25.4. 10:47

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 25.4. 10:40

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 25.4. 9:44

Relativní cesta - zdroje Power Query

elninoslov • 25.4. 9:02

Vynásobit hodnoty kurzem - Power Query

elninoslov • 25.4. 8:40