< návrat zpět

MS Excel


Téma: Sdružená tlačítka na listu rss

Zaslal/a 4.3.2016 14:44

Tlačítka na listu jsou obvykle nudná a podobná si jako vejce vejci: šedý obdélníček s nápisem. I když si u tlačítka ze sady Active-X mohu změnit alespoň barvu pozadí nebo na tlačítko umístit obrázek, pořád s jeho tvarem obdélníka neudělám nic.
Pro inspiraci posílám ukázku poněkud veselejších tlačítek. V tomto případě jde o typ tlačítek s více sdruženými funkcemi, které jsou reprezentovány samostatnými prvky, odlišenými tvarem, případně i barvou. Navíc pro svůj vzhled používají vybrané zobrazovací efekty (jako jsou barevné přechody a osvětlení).
Ke grafickým tlačítkům přidávám standardní tlačítko formuláře, které při přechodu kurzoru nad ním poskytuje vysvětlující text pro jeho význam.
Pokud vás ty efekty zaujaly, zkuste přijít na to, jak se podobná tlačítka dělají. Není to žádná věda a může se vám to někdy hodit.

Příloha: jpg30592_sdruzenatlacitka.jpg (36kB, staženo 74x)
30592_sdruzenatlacitka.jpg
Zaslat odpověď >

#030593
avatar
Tlačítka si môžem vyrobiť aké len chcem. 5
Příloha: zip30593_tlacitka.zip (95kB, staženo 33x)
citovat
icon #030594
eLCHa
@marjankaj

Ano, tak nějak ;)
Příloha: zip30594_kopie-tlacitka.zip (49kB, staženo 29x)
citovat
#030596
avatar
Řekl bych, že Marjankaj nejspíš nepochopil, proč jsem ten příspěvek napsal. Nešlo mi o to, že obrázky mají vlastnost OnAction. Šlo mi o to, že lze vytvořit Shape typu Group, který si zachová citlivost interních prvků na individuální kliknutí myší. Toho efektu si naopak všiml eLCHa. Mimochodem, tento efekt je k dispozici až od E-2007. Do té doby měl Group nedostupnou vnitřní strukturu, dokud se nerozdělil.
Ani jeden z nich však nereagoval na efekt, při kterém je přemístění kurzoru nad tlačítkem formuláře provázeno zobrazením vysvětlujícího textu. U tlačítka formuláře zabere skutečnost, že Comment buňky zůstává aktivní i pod tímto prvkem (o tom jsem nikde nečetl a objevil jsem to zcela náhodně). Když tedy buňku pod tlačítkem opatříme komentářem, bude se tento komentář ukazovat při přechodu kurzoru nad tlačítkem.
Pro tlačítka Active-X na listu tento efekt nefunguje (nejsou pro komentář "průhledná"). Navíc pro tlačítka Active-X na listu není k dispozici vlastnost ControlTipText.
Vysvětlivky k funkcím tlačítek pokládám za jeden z prvků, zvyšujících kulturu obsluhy listu. Dá se to řešit více způsoby. Způsob jejich zobrazení při přesunu kurzoru přes tlačítko pokládám za velmi sympatický.citovat
icon #030599
eLCHa
@vovka.h

S komentářem v tomto použití mám problém, protože to je věc, kterou může uživatel změnit, nechat trvale zobrazený nebo odstranit.

Nefunguje mi to. Počítám, že byste to tu nedával, kdybyste tomu nevěřil, takže můžete vložit nějakou ukázku?

Excel 2007
- pokud dám do buňky komentář a překryji ho objektem, tak se komentář zobrazí.
- pokud zamknu list, nezobrazí se
- pokud přiřadím objektu makro, nezobrazí secitovat
#030600
avatar
Mám pocit, že byste rád věřil, že mi to nefunguje 4 . Ukázka v příloze funguje v E-2010. Jestli to ve vašem E-2007 neběhá, pak je to věcí Microsoftu a nedokumentovaných změn v něm.
Příloha: zip30600_komentartlacitka.zip (14kB, staženo 33x)
citovat
icon #030604
avatar
@vovka: marjankaj určite tuší, ako shapes zgrupovať, na tom skutočne žiadna veda nie je

ad zobrazenie komentára pri prechode myšou nad bunkou? V podstate žiadny veľký problém, pokiaľ sa vie, ako na to. Pokiaľ to niekoho zaujíma, môže sa inšpirovať z doleuvedených linkov, je to ale už trochu iná liga než to, čo uvádza vovka. Je to ale dobre popísané a pochopiteľné:

http://www.clearlyandsimply.com/clearly_and_simply/2012/11/roll-over-tooltips-and-web-actions-on-a-microsoft-excel-dashboard.html
http://optionexplicitvba.blogspot.cz/2011/04/rollover-b8-ov1.html
http://chandoo.org/wp/2011/03/31/excel-hyperlinks/citovat
icon #030614
eLCHa
@vovka.h
Vaše pocity jsou váš problém a vaše seběvědomí by vám mohl závidět i Václav Klaus. Předpokládat, že v sobotu večer se vám budu snažit dokázat, že to nefunguje, co na to říct.
Naopak, mne to zaujalo a chtěl jsem to vyzkoušet. Nefungovalo a ani to vaše nefunguje. Pokud nemáte zájem o zpětnou vazbu, prosím příště to napište.

Btw.:
Věta
Počítám, že byste to tu nedával, kdybyste tomu nevěřil, takže můžete vložit nějakou ukázku?
říká, že se mi to nepodařilo a tak mne zajímá jak to máte udělané (když jste přílohu nevložil rovnou). A zároveň to byl můj poslední pokus, abyste to nebral osobně.citovat
#030631
avatar
Toto fórum chápu jako platformu pro širokou diskusi, nikoliv pro dialog dvou lidí, natož pro polemiku. Pokud sem něco píšu, tak ne proto, že něčemu věřím, ale proto, že jsem si to ověřil. Zjevná nedůvěra a konfrontační tón není dobrý základ pro výměnu názorů.
Je veřejným tajemstvím, že E-2007 bylo vydáno ve velkém spěchu a se spoustou nedodělků. K těm nejrozsáhlejším patří práce s objektem Shape (ale také např. práce s makrokamerou, díry v zabudovaných helpech aj.). Nakonec mne nepřekvapuje, že se objevil další nesoulad mezi E-2007 a E-2010, který se o mnoho neposunul dopředu proti E-2007, ale řadu nedodělků ze svého předchůdce opravil. Je trochu s podivem, když i vývojáři ještě dnes pracují s touto devět let starou verzí Excelu. Proti gustu není dišputát...citovat

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

Čas od do

lubo • 19.4. 16:30

Makro smyčka

MilanKop • 19.4. 10:46

Makro smyčka

elninoslov • 19.4. 9:02

Čas od do

elninoslov • 19.4. 8:46

Čas od do

jarek1111 • 18.4. 13:46

Čas od do

lubo • 18.4. 11:13

Čas od do

jarek1111 • 18.4. 8:32