< návrat zpět

MS Excel


Téma: Rychlá tvorba unikátních a frekvenčních seznamů rss

Zaslal/a 12.5.2016 19:53

Ve svém archivu mám celou sadu postupů, které dokážou ze zdrojového seznamu s duplicitami vytvořit seznam unikátních hodnot a případně k němu přidat četnost výskytu jednotlivých prvků takového seznamu.
V poslední době jsem opakovaně potkal doporučení vytvářet frekvenční seznamy v podobě kontingenční tabulky. Musel jsem uznat, že jde o velmi účinnou metodu s minimálními nároky na pracnost. Pro některé způsoby využití však je kontingenční tabulka poměrně neohrabaný útvar na listu.
Zkusil jsem skombinovat účinnost vytvoření KT s jednoduchostí vytvořeného seznamu v podobě oblasti buněk na listu. V příloze je servisní sešit, jehož úkolem je takový seznam vytvořit na základě zadaných parametrů. Uživatel zadá polohu zdrojového seznamu a umístění výsledku z něj. Zbytek zařídí zabudovaná procedura. Nástroj pracuje pozoruhodně rychle. Kdo má zájem, může si to ověřit. Žádné vědomosti o KT k tomu nejsou potřebné, protože technika KT se použije, aniž by se s ní uživatel přímo potkal.

Příloha: zip31503_seznamunikatu.zip (23kB, staženo 38x)
Zaslat odpověď >

#031507
elninoslov
Tiež KT používam už častejšie na jedinečné záznamy. Napr. aj tu som to použil. Stačí to aj bez makra, na skrytom liste nechať niečo ako v danom príklade list Seznam a potom už stačí iba Definovaný názov napr. :
=Seznam!$A$1:INDEX(Seznam!$A:$A;COUNTA(Seznam!$A:$A))
=Seznam!$A$1:INDEX(Seznam!$A:$A;POČET2(Seznam!$A:$A))

Pre prípad aktualizácie - Údaje - Obnoviť všetko.citovat
#031510
avatar
Řešení s KT na skrytém listu, jak ho nabízí Elninoslov, je sympatické a vhodné zejména pro úlohy, které vyžadují opakovanou údržbu seznamu unikátů. Navíc se opravdu obejde bez maker. Takřka virtuální existence seznamu v podobě definovaného názvu se mi velmi líbí. Tento koncept ale vyžaduje, aby řešitel vybavil každou svoji úlohu potřebným aparátem. To předpokládá aktivní znalost práce s KT a s názvy.
Moje řešení je určeno spíš k jednorázovému využití pro vznik unikátního seznamu pomocí externího nástroje. To, že nástroj využívá makra a uživatelský formulář, není na závadu ani pro sešity, které samy makra nepoužívají. Nástroj slouží bez problémů i pro sešity typu .xlsx. A pokud se nebudu starat o to, jak nástroj pracuje uvnitř, použití KT ani nezaregistruji.
Pro začátečníky v Excelu pokládám svůj nástroj za vlídnější, pokročilejší řešitelé možná sáhnou raději po řešení, které naznačil Elninoslov.citovat

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

Čas od do

lubo • 19.4. 16:30

Makro smyčka

MilanKop • 19.4. 10:46

Makro smyčka

elninoslov • 19.4. 9:02

Čas od do

elninoslov • 19.4. 8:46

Čas od do

jarek1111 • 18.4. 13:46

Čas od do

lubo • 18.4. 11:13

Čas od do

jarek1111 • 18.4. 8:32