< návrat zpět

MS Excel


Téma: Pomoc pri oprave behu makra, a dalsi mspoluprace rss

Zaslal/a 7.9.2016 12:01

Dobre dopoledne! Dovolte, abych se vam predstavil. Jsem VBA_Lama. Ja smekam nad trpelivosti vasi, v nekterych vlaknech, co jsem tu po case opet precetl. Je to lepsi nezli Dikobraz :-) Dobra, ted k veci, pokud se toho nekdo bude chtit ujmout.

Sezbiral jsem loni data ze 4 rusenych pocitacu, co jsem vyhazoval z firmy. Zaroven jsem se rozhodl, ze z toho vseho udelam generalni, perfektni historickou databazi (Adresar). Uz mozna tusite jake rozbite a silene soubory, jsem daval dohromady do tabulek. To k tomu patri. Pevne nervy taky, jinak to nedate. Nejprekernejsi bylo na tom to, ze jsme to delali prubezne v tech letech, ale data jsme 3x ztratili takovou silenou shodou nahod, ze kdybych to tu popisoval, tak si budete myslet, ze jsem si z vas prisel delat srandu.

Cili nyni se to podchytilo tak, ze 1x kazdou hodinu se zalohuje na 7 disku. Protoze toto musim delat naposled, nez umru. Jsou to mesice prubezne prace, skladani strepu v mozaiku, filtrovani, sloupcovani, preklepy, silenost. K veci: v priloze se budu snazit poslat sesit, vcetne AHK makra, kterym ten sesit zatim koriguju v cinnosti. AHK, jen ryze pro dokresleni, aby byl prehled.

V sesitu je makro spracuj 2015 (napsal mi ho jeden hodny kamarad, ale ted nema cas), dela chybu, kdyz narazi na unikatni radek, a na konec dat v listu. Chybu s unikatnim radkem jsem obesel - poznamka v kodu. Chybu na konci listu jsem osetril exitem v AHK,

kterym i makro brzdim a krokuju v cinnosti. Makro v sesitu ktere potrebuju opravit, je volane asi z 5ti jednoduchych modulu, CTRL+t - AUTOPILOT, skladbu uvidite. O co mi jde: Opravit funkci makra tak, aby, kdyz narazi na unikatni radek, nehodilo error, ale vzalo ten radek a hodilo ho do listu unikaty. Zbytek pak vesele do duplikaty. To by byl prvni krok, proc jsem sem prisel.

Zaroven bych zde rad nasel nekoho, kdo mi bude prubezne pomahat s tvorbou stredne jednoduchych maker na ruzne procedury cisteni, nahrazovani atd. Jedna se o procedury, kde jde o to, ze se prebira hodnota ze seznamu, a ta bezi napriklad v noci. Viz list najit_nahradit. Panove, ja uz jsem hrbatej, sedivej a nevidim na 10cm z toho sezeni u pocitace, a hluboce smekam, pred vasimi znalostmi a usilim. Ja zase umim neco jineho a dost dobre. Potrebuju uz jit take pracovat, nadychat se cerstveho vzdousku a tak :-)

Cili: pokud se zde najde nekdo ochotny, kdo mi dobudoucna obcas pomuze zvladnout patricne kroky, samozrejme ze i odmena je na miste. Cas jsou penize, a znalosti je treba ocenit. Struktura mych zadani je asi takova jaka ma byt: Vy nemyslite, pokud nejste vyzvani. Pisete proste kroky v kodu, ktere vymyslim ja, ale neumim ten kod. Zadne nesrozumitelne napady na vasi hlavu, vylepseni a upozorneni, ze jsem BLB, se vita. Jsem si vedom, ze zde padluji na vratkem kajaku, a mojich 10 kroku v kodu muze byt vas jeden.

Predem dekuji, ze me snad nekdo poda pomocnou pracku :-D
Ze souboru snad jasne pak vyplyne ze nase ofiky jsou 2000, ktere nam bohate staci, cili prosim zadne xlsx.

System je XP SP3, 32 putnovy :-)

Jinak Ashi pokud jsi zde, tak te zdravim, a jeste jednou dekuji.

Příloha: zip32702_ash.zip (47kB, staženo 22x)
Zaslat odpověď >

icon #032703
avatar
jj, Luboš, tiež zdravím, som tu, samozrejme 1citovat
#032705
avatar
Ja jsem si to myslel :-) podle te AL, jak jsem to tu procital po par mesicich. Mno doufam, ze se ti dari lepe, a bude. Jsem pred slucovanim nekolika zasadnich tabulek a nechci je sloucit tak, abych ztratil porovnani, protoze podle jedne databaze mohu zjistit, kde jsou chyby v jinych dalsich databazich. Kdyz bych to smichal dokopy, stal by se z toho Bordel. Zurive proto z kolegou premyslime jak z toho ven, a moc nikoho pri tom neotravovat :-)citovat
icon #032707
avatar
Pokiaľ sa toho nikto neujme, tak by som sa Ti na to časom snáď pozrel. Ale moje časové možnosti sú stále veľmi obmedzené.citovat
#032715
avatar
Dobry den,

mohl bych se na to kouknout. Studoval jsem soubor, je tedy opravdu zajimavy, takhle resit makra jsem jeste nevidel.
Mam ale problem, ze nevim, jak ma vypadat spravne vysledek.
Ze dvou radku se v liste duplicity stanou radky tri, ze tri ctyri... s jednim dva... to je vporadku?
Chapu tez spravne, ze unikatni jsou id 1, 3 a ostatni tedy dvou a vice radkove id jsou duplicitni?

sydcitovat
#032716
avatar
@AL- Lojzine, nedelej si z toho pupinky. My dva si rozumime, a ty, ac mozna nevedic ale sikulka mocny, jsi mi pomohl udelat poradek v kvantech dat, ktere jsem si ve sve palici palicate, proste usmyslel zvladnout, a seradit. Pamatujes na ty screeny, co jsem ti posilal pro ilustraci, aby jsi videl, kolik davkove v Csvedu, po jistych krocich odstranuju v duplicitach? Ani se mi nechce, byt jen pouhou myslenkou, se k tomu vracet. cca 7 mio radku v 87 sloupcich Tomu se rika haluz a reverzni inzinyryk :-) Kdyz jsem nalil tretinu toho do Access, zatuhl a odmitl spolupraci. Delej si svoje a taky tak, at tvuj cas ma smysl,zadny stresy a v klidu. Ja to ustojim :-) Databazi Berlina, jsem snizil na databazi Brna, uz se vlezu temetr na jeden list excel. Ted uz to pujde pomaleji ale jiste. DEKUJU jeste jednou a pokud by jsi potreboval ty neco ode me, nevahej me kontaktovat :-)citovat
#032717
avatar

syd napsal/a:

Dobry den,
mohl bych se na to kouknout. Studoval jsem soubor, je tedy opravdu zajimavy, takhle resit makra jsem jeste nevidel.
Mam ale problem, ze nevim, jak ma vypadat spravne vysledek.
Ze dvou radku se v liste duplicity stanou radky tri, ze tri ctyri... s jednim dva... to je vporadku?
Chapu tez spravne, ze unikatni jsou id 1, 3 a ostatni tedy dvou a vice radkove id jsou duplicitni?
syd


Ano, je to v podstate tak, opet opakuji a napisu znovu...

Mam ale problem, ze nevim, jak ma vypadat spravne vysledek.

Vysledek prace makra ma byt = minimalne 2 zcela idetnicke radky, pokud ve sloupci A:A jsou pod sebou 2 identicka cisla ID, nebo textova rada (text, fraze, ci cokoliv jineho). Dela to pouze to, ze se to snazi vytvorit naprosto totozne 2 a vice radku pod sebou, ktere jsou pak odstraneny v databazi prikazem ("nechci duplicity").

Kamen urazu je v prvnim kroku v tom, ze pokud jsou napriklad pod sebou ID 100, row A3:100 a ID 101 row A4:101 makro me rekne v podstate toto: Ses normalni? co to po me chces blbce, myslis si snad ze jsem anstajn? Hleadam duplicity a slucuju !minimalne! 2 radky pod sebou na zaklade "shodne informace ve sloupci A:A nebo fraze ve sloupci A:A, cili hled si zadani. Nesmysly neresim! Exit. Zdarec :-)

Mno a ja prave potrebuju aby resil nesmysl tak, ze pochopi, ze ID 100, a ID 101 pod sebou, je logicka hodnota Unikat, a rekl ahaaa, tak tohle je vyjimka a vzal ten cely radek sakum prdum, a soupnul ho do prvniho prazdneho radku odspoda, odvrchu (to je na koderovi, me na tom naprosto nezalezi) v listu. Snad je to jasnejsi.

Princip je twen ze toto makro slucuje radky, tak aby byly identicke. Na tyto data se pak uplatni duplicitni filtr, a zmizi navzdy z dejin disku C:\, D:\, E:\, atd... samozrejme zustavaji kdesi v zalohach, ktere nechci a doufam ze uz nikdy nebudu muset vitet:-)

Nakonec k tvemu dotazu - proc je pocet duplikatu vetsi nez ma byt logicky. Inu to je to, co jsem psal, o obejiti chybove hlasky. Vzdyt si to odkrokuj F8, je to problem? Naprosto jednoznacne vidis kde se to sekne, a kde to dupluje, a proc. Navic v kodu je poznamka a to zcela presna, na presnem miste radku kodu. Mrkni na to jak budes mit chvilku :-) Zkus si ten radek, co jsem dopsal zakazat, a hned budes doma. makro Spracuj 2015.

Tak dekuju za reakci a mej se pekne.
Ahojcitovat
#032718
avatar
prvniho prazdneho radku odspoda, odvrchu (to je na koderovi, me na tom naprosto nezalezi) v listu Unicate.

Teda jsem pomerne vysilenej 3x se miztratily prizpevky, to je naposrani Admine .-)

Nicmene asi dlouho pisu a dlouho myslim. Ale zde snad nejsme na ICQ. A pokud maji mit veci hlavu a patu trva to nejakou tu chvili :-)citovat
#032734
avatar
No me to moc nemysli, tak se radsi zeptam 1
Vyzkousej, zda to ma zadany vysledek
Příloha: zip32734_syd-version_1.zip (40kB, staženo 22x)
citovat
#032742
avatar

syd napsal/a:

No me to moc nemysli, tak se radsi zeptam
Vyzkousej, zda to ma zadany vysledekPříloha: 32734_syd-version_1.zip


Ahoj syde :-)
Ja myslim, ze ti to mysli naprosto normalne :-D
Bohuzel, nesedime naproti sobe u jednoho stolu, cili otazky jsou na miste. Myslim logicke otazky.

Myslenkove pochody druheho cloveka, neni radno vestit. Vysledky mohou byt fatani ztrata casu :-D

Soubor jsem stahl, a zbezne proletel. Vypada to dobre.
Jeste to spustim na kontrolnim vzorku dat, rekneme 20t, a rano se na to mrknu, a provedu kontrolu v AHK skriptu. Mysli, ze ale neni uz ted co resit. Podle kodovani to nema kam uhnout. Dam vedet, a pokud to bude vse ok, prejdeme na emaily, a popripade si vymenime telefony, pro lepsi praci z casem.

Mnohdy minutovy hovor vyda za 5 emailu, a deset screenu :-)

Dekuju a mej se pekne.citovat

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

odpocet a storno tl.

PavDD • 28.3. 8:53

odpocet a storno tl.

Začátečník • 26.3. 14:39

odpocet a storno tl.

PavDD • 26.3. 10:22

odpocet a storno tl.

elninoslov • 26.3. 7:50

odpocet a storno tl.

PavDD • 26.3. 7:26

odpocet a storno tl.

elninoslov • 25.3. 22:34

odpocet a storno tl.

Začátečník • 25.3. 15:09