< návrat zpět

MS Excel


Téma: Kopírování datumu na základě podmínek rss

Zaslal/a 24.12.2016 1:06

Dobrý den, prosil bych o radu, jakou funkci použít. Př. Mám sestavu zákazníků - list celkový sumář(každý má svoje číslo) a ve sloupci G potřebuji zaznamenávat datum poslední návštěvy.
Obchodní zástupci mi budou posílat pouze "vyzobané zákazníky" z celkové sestavy (včetně čísla zák., a do sloupce datum, napíšou datum provedené návštěvy - viz lsty "Petra a Ladislav".
A teď nevím, s jakou funkci dostanu datum poslední návštěvy do Celkového sumáře. Napadla mě funkce svyhledat, ale tá přepíše všechny buňky - já potřebuji aby to bylo na základě nějakých pravidel níže.

Potřebuji aby se mi kopírovala data pouze tam, kde 1. je cílová buňka prázdná a nebo 2. kde je v cílové buňce datum starší, než ten, který je kopírovaný.(novějším datem se přepíše původní-starší)
Děkuji za jakýkoli podnět

Příloha: zip34021_priklad.zip (10kB, staženo 19x)
Zaslat odpověď >

#034024
avatar
Několik štědrodenních postřehů:
1.) Bylo by vhodné sjednotit vzory hlášení - sloupce by měly být ve všech případech stejné (stejné pořadí a počet), tak aby se v nich dalo univerzálně SVYHLEDAT. V opačném případě bys musel využít kombinaci jiných funkcí - INDEX a POZVYHLEDAT.
2.) Zvážil bych možnost dávat všechna hlášení na jeden list. Můžeš pak například přidat další sloupec se jménem obchodního zástupce. Usnadní ti to práci se souborem. Budeš tak například funkcí vyhledávat pouze v jednom listu, šlo by to i tak, jak to máš, ale je to vzorcově složitější. Musel bys využívat funkce NEPŘÍMÝ.ODKAZ, ČÁST, POLÍČKO, NAJÍT...
3.) V popisu píšeš něco o kopírování. Řekl bych, že si představuješ, že tam budeš mít ve sloupci nějaké hodnoty napevno a nějaké vzorcem, a že to bude fungovat ;-). Pokud bys chtěl něco v tomto stylu, tak už si nevystačíš se vzorci, ale bude to nutné řešit programováním ve VBA. Vhodnější je ale mít vše vzorcem, s tím, že budeš ukládat všechna hlášení co ti obchodní zástupci pošlou, a vytvoříš si tak vlastně kompletní databázi (budeš mít i historická data). To, že budeš mít u jednoho zákazníka více dat "nevadí". Řešením je vždy zdrojový list seřadit dle data (od nejnovějších po nejstarší). Funkce SVYHLEDAT ti pak vždy vezme pouze první záznam, což bude nejaktuálnější datum, další záznamy ji již nezajímají, takže bude dosaženo cílového efektu.

Přeji pěkné svátky a mnoho excelentních zážitků.
P.citovat
#034027
avatar
Ad1 Samozřejmě není problém. Když jsem vytvářel ukázkový soubor, ani jsem si nevšiml, že má Ladislav o sloupec navíc :-(
Ad2 To taky nebude problém. Každý mi to hlášení posílá v samostaném sešitu, tak je jedno, kam si těch cca 200 řádků týdně zkopíruji. Původně jsem se chtěl vyhnout nějakému "nabalování" souboru o další a další data (proto jsem chtěl jenom poslední datum), ale mít historií se mi moc zamlouvá a navíc, hodně stará data lze vždy jednou za čas promazat
Ad3Jak jednoduché a geniální. Absolutně splní očekávání a ještě s bonusem (mám ještě historií) Tá myšlenka mě nenapadla poněvadž jsem myslel, že SVYHLEDAT požaduje mít zdrojový list seřazen pouze dle sloupce ve kterém hledám. Vůbec mě nanapadlo použít dvou úrovni seřazení (sloupec ve kterém hledám a potom dle data)
Člověk občas pořebuje nakopnout, když hledá zbytečně komplikovaná řešení :-)
V příloze jsem to upravil, jestli jsi to myslel takto.
Moc moc děkuji
Příloha: zip34027_priklad.zip (11kB, staženo 19x)
citovat

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

Čas od do

lubo • 19.4. 16:30

Makro smyčka

MilanKop • 19.4. 10:46

Makro smyčka

elninoslov • 19.4. 9:02

Čas od do

elninoslov • 19.4. 8:46

Čas od do

jarek1111 • 18.4. 13:46

Čas od do

lubo • 18.4. 11:13

Čas od do

jarek1111 • 18.4. 8:32