< návrat zpět

MS Excel


Téma: Rozumíte adresování? rss

Zaslal/a 23.1.2018 11:18

Asi každý z vás, kdo tu odpovídá na dotazy, neřeší nějaké dolary a adresování, to je přeci brnkačka, vždyť víte, jak se budou chovat rozkopírované vzorce.

Zkuste si tedy zadat do B1: =SUMA($A1:A$2) a rozkopírujte vzorec do cca pěti buněk níže. Co mi k tomu řeknete?

Zaslat odpověď >

Strana:  1 2   další »
#039184
avatar
ono lepsie by to bolo dat na =SUMA($A1:A$3). Podla mna to zobere kotvu z tej bunky a pokracuje dalej. Ale je to zaujimave.

ja ked sa nudim tak si robim napr. tetris v exceli :)citovat
#039185
elninoslov
Kurník aj šopa, to je dobrá haluška ...
Je fuk či A$2 alebo A$3, vždy ako sa stretne tá istá bunka, tak sa to pokaká. Proste sa nesmie asi použiť vypĺňanie tak, že sa "pretne" rovnaká bunka z jedného smeru do druhého.
Väčšinou sa ale podľa mňa používa vypĺňanie od bunky do jedného smeru, nie cez ukotvenú bunku.citovat
#039186
Jeza.m
Ale tak výsledek je pořád dobře :-), jen se automaticky snaží aby nižší číslo rozsahu bylo vždy na začátku viz. například =SUMA(A5:A2), taky ho otočí. To že už pak nedodrží přesně fixování v tomto případě není podstatné, protože dle dané logiky to vyjde pořád stejně, což je to hlavní.citovat
#039187
avatar
Můj komentář:

Musím říct, že jsem tímto dnes nachytal sám sebe. V praxi lze dané chování připodobnit k následujícímu: Když vyberete levou horní rohovou buňku oblasti a na pravou dolní pak klepnete s přidržením klávesy SHIFT, je vše v pohodě a přirozené. Oblast přeci takto značíme (definují ji buňky hlavní diagonály). No jo, jenže vy můžete udělat i to, že ona druhá nebude pravá dolní, ale nějaká buňka ležící výše (a vlevo) oproti té výchozí. Tohle bych nazval jakýmsi překlápěním, lépe "převracením oblasti naruby". V praxi jde o techniku (pohyb), jíž velmi dobře zvládají ženy, když povlékají peřiny (znáte ten grif s povlečením, ne?). Tady u toho vzorce tedy při dosažení konce oblasti Excel "převrátí" logiku adresování naruby (konec se stane počátkem).

ad Palooo: Tak si zkuste ještě programově potencionální tahy šachovými figurami :-)citovat
icon #039188
eLCHa
Mno, když to řeknu blbě - tak málokdy je levý horní roh níže (nebo více vpravo) než pravý dolní. Také jsem si otestoval a funguje to správně (i když to vypadá jinak). Proto jsme se s tím ještě většinou nesetkali (navíc v odkazech s kombinovaným kotvením - já jim říkám gumové nebo žvýkačkové - máte pro ně název?)

Ohledně šachových tahů - hlásím že jsem to kdysi někdy řešil a někde to mám ;)citovat
#039189
avatar
Já jsem někde na dané "dolarování cikcak" narazil a dlouho jsem přemýšlel, jestli je to úmysl nebo ne. Dospěl jsem k tomu, že to bylo nechtěné.

Vrtá mi hlavou, jestli by to šlo užít úmyslně. Co mě visí někde vzadu v hlavě, jestli by to šlo použít v algoritmech, které řeší porovnávání sousedících položek (aktuální s předchozí, aktuální s následující). Jeden vzorec nelze použít, protože první položku tak porovnáváte s neexistující nultou nebo naopak, poslední n s neexistující n+1. No a pak mě vždycky deptá, že první buňka představuje výjimku a obsahuje jiný vzorec než buňky pod ní, čili tažení za vyplňovací úchyt může proběhnout až od druhé buňky a když na to člověk zapomene, tak sestřelí řešení.

ad ta "žvejka"
Jediné smysluplné a co jsem před chvílí použil i u sebe na webu v článku k ranku, je smíšené adresování v případě funkce COUNTIF ke zjišťování počtu výskytů položky v seznamu. V tom případě má oblast pevný start a proměnný konec, takže nabaluje další hodnoty, v níž hledá danou položku.citovat
#039191
avatar
Já tento případ vyhodnocuji jako závažnou chybu chování Excelu. Rozkopírování vzorce by mělo ve všech případech vést na úplnou kopii vzorce pro zápis v notaci R1C1. V tomto případě zní rozkopírované vzorce pro B1:B5 následovně:
=SUM(RC1:R2C[-1])
=SUM(RC1:R2C[-1])
=SUM(R2C1:RC[-1])
=SUM(R2C1:RC[-1])
=SUM(R2C1:RC[-1])
Počínaje vzorcem v B3 se zápis R1C1 mění, což je jasné porušení pravidla o rozkopírování vzorců. S tím jsem se zatím nikde nepotkal.citovat
icon #039192
avatar
Suhlasim s jezom, pocita to spravne. Pre pochopenie logiky pomoze dat do buniek v prvom riadku samostatne =$A1 a =A$2 a rozkopirovat dolu. Je vidiet, ze adresy sa menia uplne rovnako, ako ked sa pouzije dany rozsah v Sume. Tam si to ovsem z pochopitelnych dovodov prehodi zaciatok a koniec rozsahu podla toho, ktora adresa sa nachadza vlavo hore. Tym padom sa pochopitelne meni i notacia v zapise RC.citovat
#039193
avatar
aj sach som naprogramoval v exceli. ale len po sieti nie PC UI

prikladam tetris .... sach by bol trozku komplikovanejsi a museli by ste byt dvaja tak ho neprikladam
Příloha: zip39193_tetris.zip (43kB, staženo 32x)
citovat
#039194
avatar
Tak tady je zase obrázek z mých šachů s rozehranou partií. Hlídá to pořadí a oprávněnost tahů včetně šachů, rošád a braní mimochodem. Umí měnit pěšce za figuru. Partii je možno vrátit o libovolný počet tahů zpět. Může posloužit jako šachy pro dva hráče i pro analýzu šachových úloh. Hru proti počítači to neumí.
Příloha: jpg39194_sachy.jpg (190kB, staženo 55x)
39194_sachy.jpg
citovat

Strana:  1 2   další »

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

Makro smyčka

elninoslov • 18.4. 0:18

Makro smyčka

MilanKop • 17.4. 21:33

Automatické generování souborů

Majki • 17.4. 13:48

Automatické generování souborů

elninoslov • 17.4. 13:27

Automatické generování souborů

Majki • 17.4. 13:25

Automatické generování souborů

elninoslov • 17.4. 13:11

Makro smyčka

elninoslov • 17.4. 13:09