Zdroj: https://wall.cz/excel-navod/formular-pro-zadavani-dat • Vydáno: 31.10.2008 17:35 • Autor: admin

Formulář pro zadávání dat

ExcelFormuláře pro zadávání dat můžete použít u jakýchkoliv tabulek, kde evidujete například kontakty, seznam filmů, seznam CD, recepty a jiné podobné databáze.

Pokud váš seznam nebo databáze čítá již stovky řádků a více, pak správa takového množství dat je již poněkud krkolomná. MS Excel pro takové případy nabízí Datový formulář, který může usnadnit zadání dat v případě, že zadáváte data do rozsáhlé oblasti, která obsahuje více sloupců a řádků, než lze na obrazovce najednou zobrazit.

Datový formulář zobrazíte v menu Data a pak vyberte Formulář .... Do formuláře můžete zadat nová data, vyhledat řádky podle obsahu buňky, aktualizovat existující data nebo odstranit řádky z oblasti. Jednoduchým makrem lze zajisti, aby se vám formulář automaticky zobrazil při každém otevření vašeho sešitu.

Private Sub Workbook_Open() 'Automatické zobrazení formuláře při otevření sešitu ActiveSheet.ShowDataForm End Sub

Uvedený kód makra zadejte následujícím způsobem. Otevřete Editor maker v menu Nástroje - Makro - Editor jazyka Visual Basic nebo použijte klávesovou zkratku Alt + F11. V levém okně Project vyberte ThisWorkbook. V pravé části obrazovky vyberte událost Workbook a Open. Do pole vložte uvedený kód. Pro méně zdatné uživatele přikládám soubor s příkladem i makrem: Nejste přihlášen(a).