Zdroj: https://wall.cz/mobility/palm-tx-a-prakticke-zkusenosti-s-wifi • Vydáno: 19.8.2007 21:07 • Autor: admin

Palm T|X a praktické zkušenosti s WiFi

Palm T|XPo Palmu LifeDrive je T|X druhý v řadě vybavený Palm WiFi. S rozmachem HotSpotů se využití WiFi stává den ode dne reálnější a všední. Ať se jedná o přístup k poště, nebo na internet kdekoliv - venku nebo i doma.

Palm T|X


Se zavedením rychlého připojení k internetu domů jsem řešil, jak tento signál rozvést po bytě. Rozhodně jsem zavrhl vrtání a tahání kabelů po bytě, i když kabelový rozvod má své nesporné výhody. Potřeboval jsem připojit tři přístroje. Stolní počítač v dětském pokoji, notebook a Palm TX. Vzhledem k tomu, že notebook a Palm jsou vybaveni WiFi, bylo rozhodnuto. Rozvod bude WiFi.

Po krátkém výběru vyhrál Asus WL-500gP. ASUS WL-500gP je multifunkční zařízení s možnostmi domácí internetové brány, routeru i Access Pointu, s integrovaným čtyřportovým switchem, dvěma USB 2.0 porty a s možností stahování souborů z Internetu pomoci FTP, HTTP a BT (BitTorrent) bez zapnutého PC.

Asus WL-500gPremuim Asus WL-500gPremuim, zapojení

Bezpečnost.

Vzhledem k tomu, že rádiový signál se šíří všemi směry a připojit se může každý, tak jsem nastavil:


Přístup na USB HDD a FTP.

Používám 2.5“ HDD v externím USB boxu připojený USB 2.0, proto jsem ho do AP zapojil. Na routeru stačilo jen aktivovat ftp a k HDD má přístup každý, kdo je připojen k AP. K disku se lze připojit jakýmkoliv ftp klientem na PC nebo PDA. Já jsem využíval ftp Total commandera. Pro větší pohodlí lze pak využít například program NetDrive, který umí ftp prostor mapovat jako další disk.

Pro přístup z PDA používám program VFS-FTP. Bez problému lze přistupovat ke všem složkám a souborům, které lze pak stahovat do PDA nebo naopak nahrávat z PDA na ftp disk. Přenosy přes WiFi jsou vzhledem k velikosti přenášeným souborům bleskové.

Palm ftp  Palm ftp

Po zprovoznění přístupu na ftp jsem pak mohl využívat funkci zálohovacího programu NVBackup. Zálohy pak mohu přenášet nejen na paměťovou kartu, ale i na ftp.

NVBackup  NVBackup

Tvorba Webu.

Program DragonEdit je html editor. Pokud nutně potřebujete upravit vaše html stránky a nejste doma u PC, tak tento program je ideální. Upravíte, odešlete přes ftp a je hotovo.

DragonEdit

Elektronická pošta.

Pokud potřebuji rychle odeslat/přijmout mail a nechci zapínat PC stačí spustit VersaMail. Vzhledem k tomu, že si stahuji maily i přes GPRS musím v nastavení měnit SMTP. Pokud potřebuji stáhnout mail z nějakého Hotspotu, tak musím zjistit kdo ho provozuje, abych mohl zadat odpovídající SMTP, což je někdy problém.

VersaMail

Chat.

Program Verichat je klasický IM, který kromě ICQ umí i jiné účty. Ovládání je jednoduché.

VeriChat

Internet.

Palm T|X má vestavěný internetový prohlížeč Blazer. K tomu jsem si ještě nainstaloval skvělou Operu 4 Beta. Rozlišení displaye Palmu T|X je 480x320 a zobrazit www stránek lze dvěma způsoby (viz. obrázky). Pokud si chcete přečíst jen zprávy, tak je samozřejmě nejlepší využít RSS kanál. Také doporučuji stránky http://palmlinker.com, což je rozcestník pro PDA. Jsou zde odkazy na stránky v jen PDA verzi.

Blazer:
Blazer Blazer
Opera:
Opera Opera

Když už je řeč o internetovém prohlížeči, tak nesmím zapomenout na offline prohlížeče iSilo a Plucker. Proč? Například pro službu Fajkus. Jedná se o zasílání zpráv na váš mail z vybraných serverů ve formátu pro offline prohlížeče. Můžete si tak číst zprávy ve vlaku nebo v MHD při cestě do zaměstnání.

iSilo iSilo

GoogleMaps:

Jedná se o verzi pro pda známé služby http://maps.google.com/.

GoogleMaps GoogleMaps

Palmary ClockWireles:

Program, který má budík, stopky, přesný čas (i v různých městech světa), kurs měn a předpověď počasí vždy aktuální.

Palmary Clock Wireless

Internetové rádio a TV.

Program Kinoma 4EX je skvělý multimediální nástroj. Zobrazuje obrázky (jpg, gif), přehrává audio (mp3, aac, wma), videa (mpg,mp4), panoramatické snímky 360° (QuickTime VR), videostreaming (Windows Media Video, Flash Video a RTSP streaming) a internetové rádio.

Kinoma, poslech rádia Kinoma, sledování ČT24 Kinoma, sledování Óčka

Závěr.

Účelem tohoto článku nebyly recenze uvedených programů, ale praktická ukázka jak je možné využít WiFi v PDA. Určitě jsou ještě další programy, které rozšiřují možnosti využití jako např. program WiFi Talie (WiFi vysílačka). Při využívání jsem narazil na jeden nešvar a to, že při přepínání mezi aplikacemi občas spadlo připojení k AP. Tento bug lze ošetřit neoficiální záplatou FixWiFi. Praktické využití je omezeno kapacitou baterie. Vzhledem k množství programů a dostupných služeb tak máte vše na dlani kdekoli, kde je otevřený WiFi signál.