< návrat zpět

MS Excel


Téma: Vetší množství maker rss

Zaslal/a 9.8.2024 17:40

Dobrý den,
mám tabulku, kde se na 1 listu pomocí tlačítek se spouští jednotlivá makra. Je správný postup ty jednotlivá makra ukládat do samostatných modulů nebo ty makra mohou být normálně v např. Sheet1 a nemá to na to vliv. Jsou to jednoduchá makra, takže mém případě to příliš nepoznám, ale do budoucna by mě to zajímalo jaký je správný postup aby excel valil co nejrychleji.
Děkuji moc

Zaslat odpověď >

#056757
€Ł мσşqμΐτσ
Dobrý den,

Správné organizování kódu ve VBA je důležité nejen pro rychlost provádění, ale také pro udržitelnost, přehlednost a možnost snadného ladění a rozšiřování kódu v budoucnu. Zde jsou některé klíčové aspekty, které byste měli zvážit:

1. Ukládání Makra v Samostatných Modulech:

Výhody:
Přehlednost a organizace: Když jsou makra uložena v samostatných modulech, je snazší kód organizovat a rozdělit na logické části. Každý modul může mít specifickou funkci, což usnadňuje orientaci v kódu.
Znovupoužitelnost: Makra uložená v samostatných modulech lze snadno volat z jiných listů nebo dokonce z jiných sešitů.
Snadné ladění a údržba: Při ladění kódu je jednodušší najít a opravit chyby v dobře organizovaném kódu, než když je vše smíchané v jednom místě.

Nevýhody:
Menší srozumitelnost pro začátečníky: Pokud nejste zvyklí na práci s moduly, může být zpočátku matoucí rozdělovat kód do více částí.

2. Ukládání Makra v Modulích Listů (např. Sheet1):

Výhody:
Jednoduchost: Pokud máte jednoduchá makra a pracujete jen s jedním listem, může být uložení kódu přímo v modulu listu rychlejší a jednodušší na správu.
Přímá vazba na konkrétní list: Makra, která jsou specifická pro určitý list, mohou být výhodně umístěna přímo v jeho modulu.

Nevýhody:
Omezená znuvupoužitelnost: Makra uložená přímo v modulu listu nejsou snadno dostupná z jiných listů nebo sešitů.
Nepřehlednost při růstu projektu: S rostoucím počtem makra může být složité udržet přehled o tom, co se kde nachází, zvláště pokud jsou všechna makra ve stejném modulu.

3. Dopad na Výkon:
Výkonové rozdíly mezi moduly a listy: Z pohledu výkonu samotného není zásadní rozdíl mezi umístěním makra do samostatného modulu nebo do modulu listu. Rozdíl je spíše v přehlednosti a udržovatelnosti kódu.
Správné rozdělení kódu: Správné rozdělení kódu do modulů může zlepšit efektivitu práce, usnadnit ladění a zlepšit čitelnost kódu, což nepřímo přispívá k rychlejšímu a spolehlivějšímu vývoji aplikací v Excelu.citovat
#056758
elninoslov
Tématické kategorizovanie makier do modulov je určite vhodné pri väčšom množstve makier.
Na rýchlosť to má vplyv 0,0nič.

Najdôležitejšie pre rýchlosť je, aby bolo makro dobre navrhnuté. A keď píšete o množstve modulov, tak si myslím, že vznikli nahrávaním makier - a to je vo väčšine prípadov ten najhorší (najpomalší) scenár.

Treba priložiť prílohu s tými makrami, a môžeme sa pozrieť, či sa dajú preprogramovať aby šli rýchlejšie. Samozrejme aj s popisom, čo požadujete robiť.citovat

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

Odkaz na buňku obsahující více řádků

lubo • 12.8. 23:55

funkce KDYŽ

Ekscel • 12.8. 20:51

funkce KDYŽ

lubo • 12.8. 11:50

funkce KDYŽ

elninoslov • 12.8. 10:34

Odkaz na buňku obsahující více řádků

elninoslov • 12.8. 10:24

funkce KDYŽ

lubo • 12.8. 10:18

funkce KDYŽ

elninoslov • 12.8. 9:51