< návrat zpět

MS Excel


Téma: Vyuctovani - profiltrovat rss

Zaslal/a 13.1.2014 10:23

Dobrý den,
Každý měsíc řeším vyúčtování mobilních telefonů pro naše zaměstnance – soukromé telefony a toto vyúčtování dostávají ve velikosti A6 k výplatnici - jenže s excelem si nevím rady. Zabírá mí to cca 3 hodiny měsíčně.
Vyúčtování si stáhnu ze stránek T-Mobile ve formátu csv. Musím odmazat pevné linky – blok vždy začíná řádkem s telefoním číslem a je následován textem Hlasová linka Premium Hit který ve stejné buňce. Ty musím odmazat a taky musím odmazat služební mobilní telefony abych řešil jen ty soukromé. Ke každému musím dokopírovat datum za jaké období je toto vyučtování + jméno osoby + dodat celkovou platbu s DPH. Toto dělám ručně již celý rok – veškeré moje pokusy se vzorečky byly neúspěšné. Byl bych rád, kdyby jste mě někdo nějak „nakopl“ správným směrem. Bohužel v makrách se nevyznám. Samostudium jde pomalu.

Nevím jestli je to možné, ale moje představa je následovná
Mít nějaké záznamy (listy, celé soubory excelu nebráním se ničemu) kde by byli na jednom listu služební telefony a pevné linky – vypsané po číslech, která by se případně doplnila a na dalším listu soukromé telefony. Prvně by se excelový soubor zkontroloval služebními a pevnými čísly, která by po nalezení čísla smazal celý blok dokud by nenarazil na další číslo. Když by to bylo takto profiltrováno, přejelo by se na seznam soukromých čísel, kde by při nalezení správného čísla zadal vedle něj do buňky jméno majitele a do další buňky období, celý řádek by ztučnil. A pokud je to možné tak ještě na konec blouku soukromého čísla by dal řádek CELKEM – který si ručně upravím. (hodnoty nejsou vždy ve stejných pozicích)

Jen nevím, jestli to není moc velké sci-fi.

V příloze posílám výsek původního csv souboru a v xls souboru moji vizi – nebo spíše i praxi jak to nyní dělám.

Díky za jakoukoliv pomoc - už mě to ubíjí :-/ 7

Příloha: zip17223_t-mobile.zip (7kB, staženo 23x)
Zaslat odpověď >

icon #017250
eLCHa
Scifi to určitě není, lze to a ani to nebude velký problém. Podle toho jak to čtu mám pocit, že i přemýšlíte správným směrem.
Jenže jsem zmaten z toho csv souboru. Čekal jsem podrobný výpis, kde budou volaná čísla, cena s i bez DPH a místo toho je tam jen souhrnná stránka (u T-MOBILE už nejsem několik let, taxi ten podrobný výpis moc nepamatuji ;)) ).
Zatím mám pocit, že by to mohlo jít i bez kódu VBA, ale jedině v případě podrobného výpisu.
Pak - jak správně uvádíte - vytvoříte databázi podnikových čísel a ty vyfiltrujete.
Vidím to na dobře připravenou databázi + kontingenční tabulku.
Pokud by bylo třeba VBA, tak snad jen na tvorbu té databáze, ale to bych musel vidět kompletní podrobný výpis.
Také záleží na tom, jestli máte hromadný podrobný výpis (netuším, jestli něco takového existuje ;))) ) nebo stahujete každý zvlášť.citovat
#017363
avatar
Dobrý den,
omlouvám se, že píšu až nyní, byl jsem na horách - bez techniky :-)
mockrát vám děkuji za odpověď, zasílám pro lepší představu větší kus vyúčtování. Jiné (podrobné) nemám k dispozici, jediné co mám je toto. Stahuju ho každý měsic ze stránek T-Mobile a je to jeden soubor obsahující všechna tel čísla ve formátu viz soubor. I když děkuji za to, že mám teoretický postup správný, nevím jak ho dostat do reality.
Nevím si s tím rady, proto zkouším štěstí zde na fóru. Už to dělám dlouho, tka bych si to rád zjednodušil. Pokud to zvládnu. Pokud ne, budu muset nadále dělat tuto "opičí" práci. Jestli budete chtít kompletní výčet, mohu ho snad zaslat taky.
Příloha: zip17363_sumsheet_3364784813-kousek.zip (2kB, staženo 29x)
citovat
icon #017379
eLCHa
Taxem si s tím trošku pohrál, nevím jestli je to to co chcete, ale já bych to asi řešil nějak takto.

Konečný součet jsem udělal podle toho, jak to máte v té první příloze, ale mám pocit, že DPH by se ze zprostředkovaných služeb a platebních služeb počítat už nemělo - tipoval bych, že tyto částky jsou už včetně. Ale nevím to ;)
Příloha: zip17379_prevodvypisu.zip (24kB, staženo 28x)
citovat
#017414
avatar
Děkuji za úpravu, ale i přes to se zeptám - nedělá to to co potřebuji - lidem dávám kompletní přehled provolání, rád bych kdyby šlo například -
zkoupírovat původní csv soubor jako nový list, kam by se přidávaly postupně čísla, tak jak jsou dána v původním souboru pod sebou se všema informacema a do dalších buněk by se jen dopsalo období a majitel čísla. následovaly by 2 mezery (jak jsou pod každým číslem) a další soukromé telefonní číslo se všemi údaji a majitelem a obdobím. Zase 2 mezery a další soukromé číslo se vším.

Když vidím, co jste dokázal (pro mě je to totálně nepochopitelné) tak si myslím, že je to možné udělat. Jen vím, že já to v tuto chvíli nejsem schopný dát dokupy.

i kdyby jste nenapsal, děkuji za vaši pozornost a návrh řešení.citovat
icon #017418
eLCHa
Samozřejmě, že napíšu. Bohužel je teď začátek roku a to mám vždy nejvíce práce. Takže, jakmile se k tomu dostanu, zkusím to upravit.citovat
icon #017615
eLCHa
Tak snad jsem se přiblížil alespoň trochu k vaší představě.
Zkoušel jsem na příloze
17363_sumsheet_3364784813-kousek.zip

Otestujte a případné dotazy pokládejte rychle, než zapomenu jak jsem to dělal.
Příloha: zip17615_prevodvypisu2.zip (32kB, staženo 44x)
citovat
#017630
avatar
To je přesně ono! Dělá to přesně to co sem po tom chtě a to co jsem do teď musel dělat ručně! 5

MOCKRÁT děkuji, teď jen musím vymyslet jak se vám odměnit :-)

posílám mail

mám opravdu velikou radost z vaší pomoci 9 9citovat

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

Čas od do

lubo • 19.4. 16:30

Makro smyčka

MilanKop • 19.4. 10:46

Makro smyčka

elninoslov • 19.4. 9:02

Čas od do

elninoslov • 19.4. 8:46

Čas od do

jarek1111 • 18.4. 13:46

Čas od do

lubo • 18.4. 11:13

Čas od do

jarek1111 • 18.4. 8:32