< návrat zpět

MS Excel


Téma: Sdílení a zápis rss

Zaslal/a 12.8.2010 8:54

Ahoj všichni, potřeboval bych poradit s řízením zápisů do tabulky.
Mám tabulku která je sdílená, a kde uživatelé dopľnují data pomocí Userformu. Každý zápis se odřádkuje a na nový se použije další řádek. Potřeboval bych nějak vyřešit konflit zápisů jednotlivých uživatelů po jejich uložení dokumentu. Excel totiž nabízí jen volbu uznání jednoho zápisu. Chtělo by to aby po uložení zařadil všechny zápisy všech uživatelů jak šly za sebou časově (v formu pracuji mj. s časovou funkcí NOW ().
Vím, že chci možná až moc, ale třeba existuje řešení. Děkuji za radu

Zaslat odpověď >

icon #002161
Poki
Zdravim,
tohle bude problem, protoze pokud budou uzivatele editovat stejnou bunku, vzdy dojde ke kolizi, ktera resit nelze (krome moznosti vybrat pouze jednu editaci, coz nevyhovuje).
Reseni bych videl v tom, ze kazdy uzivatel bude mit svuj list, kam se budou zapisovat jeho editace a nejaky 'spravce' si pak pretahne data od vsech uzivatelu na nejaky souhrnny list - nic jineho me momentalne nenapada.citovat
#002162
avatar
Hm :(
Řešení na více listů moc nevyhovuje protože tabulka nemá stálé uživatele a zároveň je nutný stálý aktuální stav tabulky. Sdílení nemá jinak smysl snad jen pro prohlížení dat.
Nejspíš to budu muset celé přepracovat v html pomocí Javascriptů ( s php si moc nerozumím) nebo třeba v Accesu, ale to zase naráží na problém, že jej každý nemá. Škoda Excel mi v tomhle přišel jako dobrá volba. Ještě zkusím něco vygooglit. Každopádně děkuji za raducitovat
#002164
Jeza.m
Řešení to má, ale spíš v použití MS Access a databází, než v Excelu.

Další možností by byly dva soubory excelu (nebo jen jeden a samostatný prográmek), kdy jeden soubor by byl zadávací a druhý by sloužil jako DB.
Uživatel by spustil zadávací tabulku (Excel, nebo EXE) a k zápisu do DB souboru by došlo až při stisku tlačítka zapsat, kdy by program otevřel daný DB soubor, zapsal, uložil a ukončil, tímto by se snížil čas blokování sešitu na minimum potřebné pro vložení dat a ukončení, tipuji tak max 3-4 sec, ale i zde může nastat situace, kdy dva uživatelé stisknou tlačítko současně - to by pak jednomu mělo napsat, že se zápis nezdařil a ať to zkusí znova (asi se to často stávat nebude). Když by někdo pak potřeboval data z DB sešitu, tak by si ho musel otvírat pouze pro čtení.

M@citovat
#002165
avatar
No přiznávám se, že mě napadla taktéž podobná myšlenka jedhoho souboru jako CACHE. Ovšem od myšlenky k reailizaci bývá daleko. Formulář by mohl být ideálně spustitelný exe soubor. (což nevím jestli jde) List v excelu pak jako databáze přístupná pouze pro vkládání záznamů z formuláře event. pro následné čtení více uživateli. Vůbec ovšem netuším jak to provést kde začít. Vím o markech na otevření ukládání a zavírání souboru. Takže nejspíš začnu tímto.citovat
#002185
avatar
a nedalo by se to řešit třeba nějaký makrem?

který by při zápisu první nějak ověřil zda nejsou ve sdíleným excelu nějaké změny a pokud ano tak se změny zobrazí a pak se pomocí userform vloží do tabulky data ?

jen si tipujicitovat

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

Čas od do

lubo • 19.4. 16:30

Makro smyčka

MilanKop • 19.4. 10:46

Makro smyčka

elninoslov • 19.4. 9:02

Čas od do

elninoslov • 19.4. 8:46

Čas od do

jarek1111 • 18.4. 13:46

Čas od do

lubo • 18.4. 11:13

Čas od do

jarek1111 • 18.4. 8:32