< návrat zpět

MS Excel


Téma: Analytická úloha rss

Zaslal/a 21.1.2017 20:19

Čaute,

V práci som narazil na jednu zaujímavú úlohu, ktorú so svojimi znalosťami Excelu neviem vyriešiť. Mohli by ste mi prosím niekto poradiť s takouto úlohou?

Na obrázku je tabuľka predajov za určité obdobie, stĺpec A je dátum vzniku obchodu/produktu.

Tie predaje sú pri niektorých obchodoch/firmách aj za obdobie, ktoré predchádza obdobiu uvedenom v prvom stĺpci (A), čo je podstatná info pre moju úlohu.

Potrebujem sčítať predaje za jednotlivé obchody/produkty za fiškálny rok v stĺpci SUMA (stĺpec N, suma predajov za fiškálny rok) tak, aby zohľadnili vznik obchodu/produktu.

Takže suma predajov za obchod, ktorý vznikol v sep 2014 bude normálny súčet všetkých mesiacov, ale napr. suma predajov za obchod/produkt, ktorý vznikol vo februári 2015 a ktorú chcem vidieť v stĺpci SUMA je 554. (súčet od feb 15 - mar 16).

Zaujímavý je však obchod, ktorý vznikol feb 16! Tam ma totiž zaujímajú dáta iba od apr 15 do jan 16.(čiže výsledok bude 217). Chápete kam tým mierim?

Poslednou komplikáciou je ten zo sep 15...pretože tie sumy chcem like for like, tak by bolo ideálne aby som mal za 2015 aspoň tých 5 predajov...takže pri tom septembrovom by som asi chcel súčet apr 15 - aug 15.

Hľadám nejaké riešenie, vzorec, funkciu, iný pohľad na vec alebo niečo podobné, čo by mi to pomohlo vyriešiť kebyže mám 1000 tých obchodov, takže žiadne individuálne sčítania ako som ich tu popísal nepripadajú v úvahu.

Budem rád za každú pomoc
Filip

Příloha: jpg34605_excel1.jpg (94kB, staženo 34x)
34605_excel1.jpg
Zaslat odpověď >

Strana:  1 2   další »
#034607
avatar
Zapomněl jsi napsat, kdy vám začíná fiskální rok... (Hádám únor?)
Řešením by jinak podle mě mohla být funkce SUMIFS.
P.citovat
#034608
avatar

Pavlus napsal/a:

Zapomněl jsi napsat, kdy vám začíná fiskální rok... (Hádám únor?)
Řešením by jinak podle mě mohla být funkce SUMIFS.
P.


Čau hádaš zle :D

Fiškálny rok u väčšiny spoločností je buď rovnaký ako kalendárny rok alebo začína od 1.4. čo je aj tento prípad (mohlo ti to dôjsť z tých dát).

Inak zatiaľ mám 2 riešenia...1 z toho je cez sumifs (tie stĺpce až tak nesedia s tým pôvodným obrázkom, lebo som si tam pridával ešte jeden stĺpec, ale logika je správna) ale to je dlhý vzorec a neviem čo mi to spôsobí potom s tým fileom keď tam budem mať omnoho viac riadkov a údajov, asi uvidíme:

IF(B3<$C$2;SUM(C3:N3);IF(AND($C$2<=B3;B3<$H$2);SUMIF($C$2:$N$2;">="&B3;C3:N3);IF(B3>=$H$2;SUMIF($C$2:$N$2;"<"&B3;C3:N3);0)))

A druhé riešenie je toto:
IF(MAX($B3;$C$2)<$H$2;SUM(INDEX($1:$9;ROW();MATCH(MAX($B3;$C$2);$2:$2;0)*1):$N3)/COUNTIF(INDEX($1:$9;ROW();MATCH(MAX($B3;$C$2);$2:$2;0)*1):$N3;">0");SUM($C3:INDEX($1:$9;ROW();MATCH(MAX($B3;$C$2);$2:$2;0)-1))/COUNTIF($C3:INDEX($1:$9;ROW();MATCH(MAX($B3;$C$2);$2:$2;0)-1);">0"))

Tie COUNTIFY sú tam z toho dôvodu, že chcem vo výsledku spočítať ROS (rate of sale) - čo je v podstate jednoduchý priemer (len si tam dávam podmienku >0 aby som nemal problém s prípadným výskytom 0 v dátach), ale sem som dával len tú úlohu na vyriešenie objemov.citovat
#034609
avatar
Fiskálně vzato víte kulový. Poptejte se třeba v Microsoftu, kdy jim začíná fiskální rok. Chováte se jako pitomec, takže si za řešení zaplaťte (došlo vám to z textu?).citovat
#034612
avatar

xlnc napsal/a:

Fiskálně vzato víte kulový. Poptejte se třeba v Microsoftu, kdy jim začíná fiskální rok. Chováte se jako pitomec, takže si za řešení zaplaťte (došlo vám to z textu?).


Jediný kto sa tu správa ako pitomec a aj arogantný človek ste vy! Prišiel som si sem po pomoc a nie po urážky.(asi Vám to nedošlo z textu??) :)

Keď už tak veľmi rozoberáte tie fiškálne roky, tak ja som nenapísal, že KAŽDÁ firma, ale väčšina! Najmä v ČR a SR, tak si ten svoj Microsoft strčte do riti, to je verejne obchodovateľná spoločnosť, tam to aj tak trochu stráca zmysel.

Odporúčam si najskôr poriadne prečítať až potom reagovať a aj to len v prípade, že je Váš argument pádny.

A ďakujem za ponuku zaplatiť si za Vaše riešenie, ale kľudne si ho nechajte. Nech je akékoľvek, radšej budem mať vzorec na 3 strany ako riešenie od Vás a Vašej firmy.

Nech sa Vám darí!citovat
#034613
avatar
Ten únor mi tam seděl nejvíce k popisu zadání ;-). Jinak asi zadání nechápu, nebo máš chyby v popisu...
Dává mi smysl dělat sumu vždy od vzniku obchodu ke konci fiskálního roku.
P.

Třeba nějak takto, předpokladem je, že ve sloupci A je začátek měsíce (případně přilož přílohu a znovu popiš):
=SUMIFS($B$3:$M$3;$B$2:$M$2;">="&$A3)citovat
#034614
avatar
Měl byste mít hrdost Pavlusi, ne tu dělat děvku každýmu pitomci.citovat
#034616
avatar
Zadanie nemá ani hlavu ani pätu. Svedčí to o úrovni zadávateľa. A tá príloha je tiež na smiech. A ak sa mu nepáči Microsoft, tak prečo s tým robí?citovat
#034621
avatar

xlnc napsal/a:

Měl byste mít hrdost Pavlusi, ne tu dělat děvku každýmu pitomci.


Ste na smiech pane. Riešte si prosím svoje komplexy niekde inde ako na internetových fórach. :Dcitovat
#034622
avatar
Marjankaj - ďakujem za Váš názor pane. Na inom fóre však moje zadanie problém nikomu nerobilo, takže ja tu asi nie som ten, kto je trochu mimo.

A kde som napísal, že mi Microsoft prekáža? Napísal som len, aby sa niekto neoháňal Microsoftom ako reprezentatívnym prvkom celého svetového trhu vo fiškálnych rokoch.

Nemám záujem sa tu baviť s ľuďmi, ktorí si honia svoje ego alebo liečia nejaké komplexy na internetových fórach? Kde žijete chlapci? Ani by som sa nečudoval, kebyže mená Marjankaj a xlnc patrili jednému užívateľovi.

Takže zbohom :Dcitovat
#034623
avatar
No napísal si toto: "tak si ten svoj Microsoft strčte do riti,". Asi ani nevieš čo to znamená.
A ak tvoj problém vyriešili na inom fóre, tak prečo to pcháš ešte aj sem?
Alebo je to hádanka? A Pavlus sa snažil a ty mu povieš, že zle hádal? To je tu nejaká súťaž, kto skôr uhádne? A urážky si nechaj pre svojho fotríka.citovat

Strana:  1 2   další »

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

odpocet a storno tl.

PavDD • 28.3. 8:53

odpocet a storno tl.

Začátečník • 26.3. 14:39

odpocet a storno tl.

PavDD • 26.3. 10:22

odpocet a storno tl.

elninoslov • 26.3. 7:50

odpocet a storno tl.

PavDD • 26.3. 7:26

odpocet a storno tl.

elninoslov • 25.3. 22:34

odpocet a storno tl.

Začátečník • 25.3. 15:09