< návrat zpět

MS Excel


Téma: Makro ve sdíleném sešitu rss

Zaslal/a 28.8.2012 23:02

Dobrý den,
děkuji za toto forum, protože díky příspěvkům v něm jsem si vytvořil jednoduché makro (nejsem profi) na ukládání záznamů v tabulce excelu. Nyní bych ale potřeboval již sám poradit.

Mám tedy excel list a v něm vyčleněných pár buněk pro zadávání dat (jakýsi jednoduchý formulář). Makrem pak tato data ukládám na skrytý list (list lze zobrazit CTRL+Q), aby se záznamy nedaly neoprávněně upravovat a nechávám je makrem seřadit podle urč. kritérií. Přes odkaz na skryté buňky pak nechávám zobrazovat tato data v zamčených buňkách na listu, kde je výše zmíněný "formulář" (makro neuloží záznamy přímo do zamčených buněk nebo alespoň neznám jak). - viz příloha. Celý sešit je sdílený na síťové jednotce a je upravován online - tzn., že v průběhu dne se přidávají z různých počítačů nová data a z jiného počítače se již zadaná data upravují. To vše musí být vidět všem okamžitě po změně - proto online. Zajištěno to mám tak, že se na konci každého makra sešit uloží a tím se data na síti aktualizují. Problém je ale, že sešit se někdy chová nestandardně - např. z ničeho nic hlásí makro debug chybu, nebo "se zneviditelní" některé záznamy, aby se po pár minutách opět objevily. Případně se do sdíleného sešitu z některého počítače nelze dostat, protože hlásí, že je sešit zamčený. Některé počítače také nevidí změny online. Musí soubor zavřít a znovu otevřít, aby nová nebo změněná data viděli. Tyto problémy řeším tak, že mám prázdný původní soubor a tím problémový soubor přepíšu, což na nějaký čass pomůže. (stará upravená data lze již smazat). Navíc tím, že zobrazuji data odkazem na buňky je soubor po několika záznamech docela veliký. Existuje nějaké řešení, aby sešit fungoval bez problémů? Případně je možné, aby tato excel "databáze" fungovala na podobném principu jako SQL dazabáze? Přímo SQL využít nemůžu, protože nejsem správce sítě, jsem obyčejný uživatel.

Moc děkuji

Zaslat odpověď >

#009341
avatar
tak ještě ta příloha
Příloha: rar9341_nova-tabulka.rar (99kB, staženo 26x)
citovat
#009343
Jeza.m
Když nejde SQL, tak co Access? :-)
Záznam se pomocí excelového zadávacího formuláře zapíše do databáze. A data z databáze pak budou propojena do dané oblasti pro náhled - není třeba sešit sdílet (z čehož vedou jistá omezení a starosti) a není třeba dělat odkazy na skryté buňky, jelikož data jsou v databázi a excel je jen zobrazuje.

Otázkou je, je-li access součástí vašeho kancelářského office balíčku.

M@citovat
#009352
avatar
což o to access je součástí balíčku, ale ne nějak součástí mých vědomostí o ms office. zkusím pohledat něco na internetu a rozšířit své obzory :-)
děkuji za raducitovat
#009373
Jeza.m
Jde o to si v Accessu vytvořit tabulku s názvy a nadefinovat si typ dat jenž mají jednotlivé sloupce obsahovat.
Pak by se dalo říct práce v Accessu končí a vše ostatní lze dělat v excelu.
Ikdyž Acces je pak na různé sestavy mnohem lepší.

Aby se neřeklo, že neporadím, tak v příloze posílám ukázku jakým způsobem lze z excelu komunikovat s accessem :-)

M@
Příloha: zip9373_db.zip (55kB, staženo 36x)
citovat
#009389
avatar
zatím moc děkuji. vrhnu se na to 1citovat

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

Vyhledej

PavDD • 23.4. 12:29

Vyhledej

PavDD • 23.4. 11:47

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 23.4. 10:52

Relativní cesta - zdroje Power Query

elninoslov • 23.4. 10:22

Relativní cesta - zdroje Power Query

lubo • 23.4. 10:15

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 23.4. 10:11

Relativní cesta - zdroje Power Query

lubo • 23.4. 10:11