Zdroj: https://wall.cz/nastenka/mapa-stranek-sitemap.xml-usnadnete-indexovani-robotum • Vydáno: 14.5.2008 19:28 • Autor: admin

Mapa stránek sitemap.xml - usnadněte indexování robotům

wall.czSoubor sitemap.xml obsahuje souhrn všech stránek webové prezentace. Protokol Sitemap vám umožňuje informovat vyhledávače o adresách URL na vašich webových stránkách, jež jsou dostupné pro procházení. Tento protokol podporuje Google, Yahoo!, Microsoft a také již několik měsíců Seznam.

Soubor sitemap.xml pomáhá indexovacím robotům v lepší indexaci obsahu daných stránek. Zavedením souboru sitemap.xml máte větší šanci, že robot indexuje všechny stránky webu. Dále pak prohlížečům sdělujete důležitost vašich stránek a jejich aktualizaci.

I když se jedná o poměrně jednoduchý XML soubor, tak je nutné dodržet protokol sitemaps.org. Samotný soubor musí být zapsaný v kódu UTF-8.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9"> <url> <loc>http://VaseDomena/</loc> <lastmod>2008-05-14T14:20:29+01:00</lastmod> <changefreq>monthly</changefreq> <priority>0.5</priority> </url> </urlset>

Soubor obsahuje:

Jak si vytvořit soubor sitemap.xml?

Rozhodující volbou by měl být rozsah vaší webové prezentace, jestli se jedná o statický nebo dynamicky generovaný web. U malých statických webů se spíše vyplatí napsat soubor sitemap.xml v nějakém textovém editoru (Notepad, PSPad). Pro větší weby existuje on-line generátor xml-sitemaps. Doba vygenerování souboru je závislá na rozsahu webu. Další nevýhoda on-line generátoru je také v tom, že priority a changefreq jsou nastaveny pro všechny URL stejně. Po vygenerování souboru doporučuji soubor prohlédnout. Může se stát, že soubor bude nakonec nepoužitelný.

Pokud chcete mít soubor podle vašich představ, to znamená priority a changefreq pro každé URL jiné, musíte si napsat vlastní skript, který je poměrně jednoduchý. Ukázka, jak by mohl PHP skript vypadat:

$file = FOpen("sitemap.xml", "a"); $data='<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">'; FPutS($file, $data); $query=mysql_query("SELECT * FROM ... ); while($item=mysql_fetch_array($query)){ $data=' <url> <loc>'.$item(['url']).'</loc> <lastmod>'.$item(['time']).'</lastmod> <changefreq>'.$chanfre.'</changefreq> <priority>'.$priority.'</priority> </url> '; FPutS($file, $data); } $data='</urlset>'; FPutS($file, $data); FClose($file);

Uložení souboru sitemap.xml.

Roboti implicitně hledají soubor sitemap.xml v hlavním adresáři domény. Vytvořený soubor doporučuji uložit do kořenového adresáře webu. Pokud používáte Nástroje pro Webmastery od Google, je zde možnost uložit cestu vašeho sitemap.xml. Následně jsou pak doplněné další statistiky a hodnocení PageRank jednotlivých stránek. V případě, že obsah vašeho webu se často mění a často generujete sitemap.xml, je dobré to říci Googlu příkazem:

http://www.google.com/webmasters/sitemaps/ping?sitemap=http://VaseDomena/sitemap.xml

Robotům můžete usnadnit nalezení souboru sitemap.xml záznamem do souboru robots.txt. Řádek se zápisem pak vypadá takto:

Sitemap: http://VaseDomena/sitemap.xml

I přesto, že soubor sitemap.xml je určen především pro roboty, může být užitečný i pro běžné návštěvníky. Pomocí programu XMLPad lze k souboru sitemap.xml vytvořit schema. Na výslednou sitemapu se můžete podívat zde.