Zdroj: https://wall.cz/nastenka/gramofon-tesla-nc-470 • Vydáno: 9.7.2009 22:10 • Autor: admin

Gramofon Tesla NC 470

wall.czGramofon Tesla NC 470 se vyráběl v letech 1985-87 v Tesle Litovel a patřil ve své kategorii mezi nejlepší produkty. Vyvážel se pod značkou NAD 5120 (s plochým raménkem z pertinaxu) a Lenco L-802. S poměrem vysoký výkon/nízká cena a nadčasovým designem se z něj stala legenda.

Krátce po revoluci, kdy se koncern Tesla rozpadl, výrobu převzala ETA Hlinsko, kde se však výroba gramofonů po několika letech zastavila. Od roku 1999 výrobu gramofonů přebírá SEV Litovel (zakládají sami bývalí zaměstnanci) a výroba gramofonů Pro-ject se rozjíždí naplno, které úspěšně vyváží do celého světa.

Gramofony v poslední době zažívají comeback. Pokud vlastníte sbírku gramofonových desek, kterou by jste si rádi poslechli a nemáte na čem, není nutné utrácet peníze za drahý gramofon a nebo naopak kupovat levné šmejdy (např. Roadstar). Tesla NC470 je stereofonní chassis gramofon třídy HiFi dodávaný s přenoskou MM VM2102. Na Aukru jej seženete řádově za stovky korun a některé jsou jako nové. Na gramofonu stačí provést několik úprav, které ho po zvukové stránce posunou o kategorii výše. Jedná se o úpravy:

1. Konektory

Původní gramofon byl dodáván s konektory DIN. Tento konektor se již nepoužívá a do vašeho audio systému byste ho nezapojili. Proto je nutné tento konektor nahradit konektory RCA (CINCH). Někdy se na Aukru nabízí již takto upravený.

Gramofon Tesla NC 470Gramofon Tesla NC 470

Postup:

2. Přenoska

Standardně byl tento gramofon dodáván s MM přenoskou VM2102 nebo VM2103. Přenoska je jedna z hlavních součástí, která ovlivňuje zvuk. Původní přenosku můžete nahradit jakoukoliv MM přenoskou s roztečí 12,5 mm. Jako plnohodnotná náhrada se často používá Ortofon OMB5E. Můžete sáhnout i po dražší např. Sumiko - Black Pearl. Záleží jen na vás, kolik chcete do přenosky investovat.

Po namontování nové přenosky je nutné raménko znovu vyvážit. Pokud koupíte gramofon z druhé ruky, většinou k němu není návod na obsluhu. Návod si můžete prohlédnou na konci článku. Dále je pak potřeba seřídit antirezonátor pomocí seřizovací desky. To může být problém, protože tuto desku většinou již nikdo nemá. Níže je graf, podle kterého lze antirezonátor nastavit. Pro zjištění rezonančního kmitočtu potřebujete znát hmotnost přenosky (osa X) a přítlačnou sílu (odpovídající graf). Na ose Y přečtete rezonanční kmitočet.

Gramofon Tesla NC 470

3. Skříň

Hifisté často tomuto gramofonu vytýkají plastovou skříň, která je náchylná na mechanické podněty. I když se již spíše jedná o tuning, lze to vyřešit jednoduše a levně.

Postup:

Technické údaje
Napájecí napětí 220 V, 50 Hz
Příkon 2 VA
Jmenovité otáčky 33 a 45 ot/min
Odchylka od jmenovitých otáček ±0,8 %
Kolísání otáček ±0,15 %
Odstup hluku -40 dB (DIN A)
Doporučená svislá síla na hrot 10 - 30 mN
Průměr talíře 288 mm
Rozměry 420 x 354 x 105 mm
Hmotnost 5 kg

Po provedení výše uvedených úprav je Váš gramofon připraven podat ty nejlepší prožitky z poslechu gramofonové desky. Přeji příjemný a ničím nerušený poslech.

Gramofon Tesla NC 470

Návod na gramofon Tesla NC 470