Zdroj: https://wall.cz/tipy-na-vylet/cerna-brana • Vydáno: 27.9.2017 18:00 • Autor: admin

Černá brána

Tip na VýletPřírodní pískovcový skalní útvar Černá brána se nachází téměř na hranicích s Německem. Černou bránou protéká Červený potok, který se pak po několika metrech vlévá do řeky Křinice. Brána je vysoká 3m a široká 5m.

K Černé bráně se lze dostat několika cestami. Vrchní po fialové - delší nebo spodní po modré - kratší (viz. náhled map níže). Všechny vedou nádhernou přírodou pískovcových skal. Podél řeky Křinice jsou nepřístupné kaňony, kde svislé stěny padají kolmo do řeky. Dále jsou podél cesty vysoké skalní útvary, jako například Tokáňská věž, Johanův kámen, Věž Mostkového dolu a další přírodní zajímavosti.

V obci Dolní Chřibská odbočíte vpravo a projdete asi 1,5km. Zaparkovat můžete u informačního centra Saula. Odtud jsou dvě možné trasy.

První trasa je o trochu delší (asi 13km), ale za to vede pestřejší krajinou. Půjdete směrem vpravo kousek po silnici (1,5 km směr Doubice), kde pak u parkoviště odbočíte vlevo na žlutou a na následujícím rozcestí odbočíte vpravo a dál půjdete po fialové až k rozcestníku U Vlčí desky, kde odbočíte vlevo na zeleně značenou cestu k rozcestníku Niedermühle. Od rozcestníku Niedermühle se cesta stáčí vlevo, zpět podél hranice. Cesta vede nad roklí podél potoka Křinice, kde německá strana na řece provozuje mezi soutěskami lodičky, kterými lze část řeky splavit. Na vyznačeném místě na mapě je potřeba řeku přebrodit (vody je zde asi pod kolena) a po několika metrech vyjdete hned u Černé brány. Zpět k výchozímu bodu dojdete po modře značené cestě tak, jak je uvedeno v druhé variantě, která je dlouhá 9km.

Druhá trasa (tam i zpět asi 9,5km) vede po fialové značce k rozcestníku Louka Na Tokáni, kde pak pokračuje po modré až k rozcestníku Černá brána, kde odbočíte vlevo. Cesta vás přivede už přímo ke skalnímu útvaru Černá brána.