Zdroj: https://wall.cz/excel-navod/vytvorte-si-vlastni-doplnek • Vydáno: 3.2.2008 19:43 • Autor: admin

Vytvořte si vlastní doplněk!

ExcelDoplněk je program, který je připojen k Excelu proto, aby poskytoval nějakou novou funkci. Kromě doplňků dodávaných přímo s Excelem se vám nabízí velké množství doplňků od dalších dodavatelů, které si můžete zakoupit nebo stáhnout z internetových portálů. V tomto článku vám vysvětlím, jak je velice snadné si vytvořit vlastní doplněk.

Doplněk je soubor MS Excel s koncovkou XLA, které obsahuje jen kód VBA (makro). Po nainstalování doplňku lze novou funkci použít v libovolném souboru MS Excel. Hlavním předpokladem k vytvoření doplňku je znalost (i základní) uživatele programování maker v Excelu.

Ti, kteří s makry aktivně pracují se pravděpodobně již setkali s případy, kdy jste chtěli využít své makro i v jiných sešitech, a tak jste museli toto makro kopírovat do dalších sešitů. Řešením je zmíněný doplněk. Pro tento příklad jsem vytvořil doplněk na odstranění diakritiky v listu.

Postup:

Upozornění: Před spuštěním cizího makra si v "Nástroje/Makro/Zabezpečení" zkontrolujte, jak máte nastavenou úroveň zabezpečení. Cizí nepodepsaná makra mohou obsahovat viry.Excel - doplněk, zabezpečení.

Zde si můžete stáhnout doplněk Nejste přihlášen(a) a vyzkoušet uvedený návod.