< návrat zpět

MS Excel


Téma: Máte někdo starší sešit? ;) rss

Zaslal/a icon 17.12.2014 11:58

eLCHaJeště jsem tu žádné téma nikdy nezaložil, tak jsem se rozhodl dneska.

Dneska mi excel našel v počítači soubor z 1.ledna 1601.
Nějaké teorie, jak to tenkrát dělali?
img

Příloha: png22838_ups.png (13kB, staženo 29x)
22838_ups.png
Zaslat odpověď >

#022851
Hav-Ran
Myslím že každý komu občas padol Excel sa s tým stretol, že mu takáto vlastosť u zle uložeých súborov nabehla. Takže tohto dátumu je dosť, vzácne by bolo keby to bolo 31.12.1600 .... 5citovat
icon #022853
eLCHa
První počítadlo (abakus) se používalo už v Babyloně.
V 11. století vydal v Paříži Bernelius dílo Liber Abaci.

Jinak jsem zatím žádný další odkaz na literaturu nenašel.

Vzhledem k tomu, že mezi největší profiky v této oblast vždycky byli rusové, počítám, že se právě jim tenkrát nějak podařilo uložit výpočet do souboru typu xlsm a to prosím o 400 let dříve než američanům. Rusové jsou bordeláři, tak se nedivím, že žádná literatura neexistuje. Ve volných chvílích budu pátrat dále.

Další věc je, jak se ten historický soubor dostal ke mně do počítače - jedna možnost je virus nebo něco podobného, ale to je nepravděpodobné, protože používám americký software v kombinaci s českým antivirem. To neprolomí ani rus.
10citovat
icon #022857
eLCHa
Další věc, která ukazuje, že by se mohlo jednat o soubor vytvořený v rusku je jeho název. Patrně během staletí a převodem na západní písmo došlo k nechtěné úpravě jeho názvu, ale přesto to rusky zní.
Mohlo to být např: полис, takže by se jednalo o výpočet pojištění. Že v té době už pojistky existovaly se můžeme dočíst například zde
http://www.brokerteam.cz/historie
Tady jsem se zatím zasekl, budu rád za každou pomoc
10citovat
icon #022859
eLCHa
Už kolem roku 1500 vynalezl L da Vinci mechanickou kalkulačku. Sice se žádná nedochovala, ale to neznamená, že nebyla sestrojena.
Tady to už začíná dávat smysl, protože pokud se do toho vložil tento velikán, je už všechno možné a nelze se divit, že zaheslovaný soubor nelze otevřít běžnými postupy.
Nebyl by tady překvapením ani formát xlsm - protože jeho zápisky ještě jsou postupně odkrývány a je tedy možné, že k objevení tohoto formátu došlo po roce 2000 a MS ho implementoval do verze 2007.

Trošku to ale zpochybňuje ruský původ souboru.
10citovat
#022866
avatar
Blahopřeji k založení prvního tématu, už se těším na další!
No a co se týká tohoto, myslím že jsi blízko. Dovedu si představit, že se šifra mistra Leonarda, dostala v určitém období do rukou ruských vědců. Ale šanci na její rozluštění dostali až po Perestrojce, kdy expandovali do USA/MS a dostali se k pořádnému železu. Tam se jim to zřejmě trochu vymklo z ruky a dostalo se to na síť. Ať už je autorem kdokoliv, je obdivuhodné že je tento zřejmě Excelentní kód kompatibilni se současným HW i SW.
No prostě si myslím, že na Nový rok hodinu po půlnoci se mohou dít zázraky!citovat
#022867
Opičák
eLCHa a domníváte se, že už i Leonardo měl jakýsi mechanický tabulkový procesor ?
9 9 9 9 9 9 9
a jestli ne Leonardo, tak Jára Cimrman určitě !citovat
icon #022870
eLCHa
@kp57
ruskou stopu nevzdávám, bohužel je čím dál méně pravděpodobná
pokud totiž předpokládám vliv L da Vinci, tak existují důkazy, že se diplomatické vztahy mezi itálií a ruskem začaly vyvíjet až ve druhé polovině 17. století
http://is.muni.cz/th/10639/ff_d/hiob_hlouskova_hanus.pdf
samozřejmě je možné, že se tam vynález dostal neoficiálně. Oficiálně to nepředpokládám, protože pokud by da Vinci svůj kalkulátor rozšířil, šlo by to západní cestou a existovaly by i jiné zmínky o tomto stroji než jen jeho zápisky.
I když to není jeho parketa, psal jsem dr. Robertu Langdonovi, který už jednu da Vinciho šifru vyluštil, zda by se jemu nebo některému z jeho kolegu nepodařilo soubor otevřít. Zatím čekám na odpověď.
10citovat
icon #022871
eLCHa
@Opičák
co bych to byl za čecha, kdybych opominul tuto postavu. Zatím jsem svůj výzkum tímto směrem neoznámil, protože mám málo informací. Existuje domněnka, že Jára sestrojil stroj času
http://abrahamcik.blog.idnes.cz/c/94309/stroj-casu.html
a tak pevně věřím, že jestli se za někým jel podívat, byl by to pan da Vinci. Ovšem nechci tady zatím moc spekulovat, protože by to mohlo ohrozit pravost všech da Vinciho vynálezů. Nicméně, protože záznamové médium bylo oficiálně vynalezeno roku 1801
http://www.fi.muni.cz/usr/jkucera/pv109/2000/xnesnid.html
dává to samozřejmě všechno smysl. Jsem v kontaktu s p. Svěrákem a i zde čekám, co odpoví.
10citovat
#022876
avatar
Hypotéza: Mistr Leonardo žil před svou smrtí (1519) v péčí francouzského krále Františka I, kde vytvořil velkolepý projekt "zámek Chambord" (ne kalkulačku!), který byl úspěšně dokončen (1547). Po nějakém čase objevil tyto plány skrytý talent a v osudný čas (hodinu po půlnoci na Nový rok 1601) se pokusil toto mistrovo dílo zkopčit (komprimovat ve vlastní prospěch). Netřeba dodávat, že v tento čas bylo jeho IQ na maximu. Bohužel když vystřízlivěl na to zapomněl a jeho zip tam zůstal dále nepovšimnut.
Když pak v období (1725 - 1733) obýval tento skvost (zámek) opovrchnuvší Polský král Stanisław Leszczyński, objevil tento zip a ač mu vůbec nerozuměl, pokládal ho za něco významného. S tímto pokladem se pak vrátil do domoviny (Polska), kde mu polští vědci podle náčrtu dali jméno "policko". V následných bojích (i s Ruskem) o vládu nad Polskem král Stanisław Leszczyński prohrával.
Tak se dostal tento zip do rukou Rusů. Dále jak jsem uvedl výše expanze ruských vědců do USA/MS a pokus o rozluštěni dotyčného zipu vedl k chybné diagnostice SW/MS. S největší pravděpodobností se nejedná o sešit Excelu, ale o neznámým talentem skompilovaný projekt mistra Leonarda a SW/MS tento projekt na výstavbu excelentního zámku chybně identifikoval a vytvořil na základě daných dat sešit Excelu.
Vůbec bych se nezlobil, kdyby se nakonec ukázalo, že autorem je čech (Opičák). Ale vzhledem k tomu, že všichni významní češi jsou stejně američani, jsem ochoten věřit čemukoliv.citovat
icon #022881
eLCHa
@kp57
je pravda, že jediná cesta, jakou se v té době mohl soubor dostat do ruska je přes polsko nebo litvu - protože s těmito zeměmi byli rusové v kontaktu - většinou válečném ;)
onen skrytý talent samozřejmě mohl existovat - ale musíme si uvědomit, že silvestr tak jak jej známe dnes se začal oslavovat až někdy v 19. století
http://www.receptyonline.cz/silvestr-historie-Novorocnich-oslav--2709.html
takže v té době musíme považovat toto datum jako normální pracovní den a alkohol tak můžeme zcela jistě vyloučit ;))
nicméně Vaše hypotéza není špatná a zabývám se jí

mezitím mi ale odepsal dr. Langdon a vůbec ne překvapivě mi sdělil, že s excelem nepracuje, ale protože ho to také velice zajímá, požádal o radu svého přítele Billa Gatese, který má s tímto software trochu více zkušeností.

i pan Svěrák se mi ozval, že našli v Cimrmanových spisech nějaké zmínky o křídlech, výpočtech atp., že si s něčím nějaký Leo neví rady a poznámku "budu se tam muset ještě vrátit". Zatím si to neuměli s ničím spojit a že mi dá vědět, až zjistí více.
10citovat

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

Vynásobit hodnoty kurzem - Power Query

lubo • 25.4. 19:18

Relativní cesta - zdroje Power Query

elninoslov • 25.4. 15:12

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 25.4. 15:08

Relativní cesta - zdroje Power Query

elninoslov • 25.4. 14:21

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 25.4. 10:49

Relativní cesta - zdroje Power Query

elninoslov • 25.4. 10:47

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 25.4. 10:40