< návrat zpět

MS Excel


Téma: zosuladenie dat s roznymi riadkami rss

Zaslal/a 10.9.2015 11:55

Zdravim,

ako prve by som rad podotkol, ze s excelom som takmer uplny zaciatocnik a preto sa vopred ospravedlnujem za mozno tazsie zrozumitelne zadanie asi trivialneho problemu.
Problem:
snazim sa vytvorit jeden excelovsky harok v ktorom sa
budu nachadzat vyvoz/dovoz na slovensko od roku
2004-2015 po jednotlivych mesiacoch. Zdroj tychto dat sa nachadza na www.susr.sk -> Statistiky -> Makroekonomicke statistiky -> Zahranicny obchod -> Ukazovatele -> Dovoz/vyvoz podla krajin.
Problem sa ukazal byt v tom, ze tieto data, ktore ponuka statisticky urad SR nie su tak uplne rovnakeho formatu a sice ked SR zacne vyvazat/dovazat v novom roku novy tovar tak sa cela tabulka posunie o jeden riadok. A teda sa nedaju len hlupo skopirovat data z roku 2005 a prilepit ich k datam z roku 2004 - lebo v jednom riadku sa mi budu pliest rozne produkty.

Predstava idealneho vysledku:
jeden harok (sheet) v ktorom sa budu nachadzat po mesiacoch vsetky roky (2004-2015) pricom v jednom riadku sa bude nachadzat vyvoz jedneho tovaru do jednej krajiny. (v pripade, ze sa dany rok tovar nevyviezol staci nechat bunky v riadku prazdne / vyplnit nulou).

za akukolvek snahu o vyriesenie vopred dakujem.

Zaslat odpověď >

#026811
elninoslov
Nemáte tie dáta náhodou stiahnuté ? Ak áno pridajte ich ako prílohu. ŠÚSR asi minul málo mega na svoje stránky. Vo všetkých prehliadačoch sú u mňa nedostupné.

EIDT: No na tablete cez mobilný internet mi susr ide, na pevnom internete nie. No nič.

Môžete bližšie popísať (nie tak, že Vy viete o čom hovoríte, ale aby sme vedeli my o čom hovoríte), presne ktoré tabuľky máte na mysli, kde pribudne prázdny riadok, ktorý štát chcete s čím priradiť...citovat
#026816
avatar
Úloha, jak jste ji shora popsal, není úplně začátečnická. Hlavní komplikace spočívá v tom, že roční přírůstek může obsahovat nové výrobky a jiné výrobky v něm mohou chybět. Pokud si na to netroufáte s VBA (to myslím u vás nehrozí) bude to chtít poměrně rafinované ruční zpracování. Těžká rada! Žádnou jednoduchou neznám ...citovat
#026829
avatar
Nějak se k vám rady nehrnou a ani vy nepospícháte s dodáním podkladů. Když jsem si nechal proběhnout možnosti, jaké má v daném případě "téměř úplný začátečník", vychází mi snad jediná rada. Zkuste začít souhrnem. V nápovědě se podívejte, jak se s ním pracuje a jaké poskytuje možnosti. Když to shledáte účelné, přihrajte nová data pod ta předchozí a všechno setřiďte sloupcem, který nese jednoznačnou identifikaci výrobku. Když z toho teď uděláte souhrn po výrobcích, dostanete první nástin jakéhosi přehledu o nich. Dál už asi budete muset použít vlastní hlavu, pokud se ovšem nenajde někdo, kdo vaši práci udělá za vás...citovat
#026830
avatar
Dakujem za takmer okamzitu odpoved (velmi prijemne prekvapenie).
Nakoniec sa mi to podarilo vyriesit pomocou accessu (resp. mi pomohol kolega v praci ako by sa to dalo urobit). Este to sice nemam cele, ale momentalny postup ma potencial dokoncit celu ulohu.

Este raz teda dakujem za ochotu a Vami venovani cas.citovat

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

Vynásobit hodnoty kurzem - Power Query

Alfan • 26.4. 7:56

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 26.4. 7:54

Vynásobit hodnoty kurzem - Power Query

elninoslov • 26.4. 7:54

Vynásobit hodnoty kurzem - Power Query

lubo • 25.4. 19:18

Relativní cesta - zdroje Power Query

elninoslov • 25.4. 15:12

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 25.4. 15:08

Relativní cesta - zdroje Power Query

elninoslov • 25.4. 14:21