< návrat zpět

MS Excel


Téma: Prezentace sešitů s důvěrnými daty rss

Zaslal/a 23.9.2015 14:10

Problémem každého fóra o Excelu, které poskytuje rady druhým, je situace, kdy nelze odpovědět bez ukázky a ukázku nelze poslat kvůli důvěrnému obsahu sešitu.
V příloze se nachází MixerX, který by měl být schopný popsaný rozpor překlenout. V principu umožňuje nahradit důvěrná data v cílové oblasti náhodně uspořádanými daty ze zdrojové oblasti. MixerX je surový nástroj a neptá se na obsah cílové oblasti. Na druhé straně plně zachovává nastavené vlastnosti buněk v cílové oblasti. Nikdy bychom neměli mixerem míchat jablka s hruškami. Nikdy bychom neměli pro cílovou oblast použít buňky se vzorečky (vzorečky bychom tím nemilosrdně zlikvidovali).
Jinak se mixování meze nekladou. Cílová oblast může mít jiný tvar než ta zdrojová. Podmínkou však je, že cílová oblast nesmí mít víc buněk než má zdroj. Zdrojová oblast může ležet na jiném listě a dokonce v jiném, aktuálně otevřeném sešitě. Přesně to samé platí i o cílové oblasti. Pokud současně otevřu mixer, zdrojový sešit a cílový sešit, mohu data ze zdrojového sešitu pomocí mixeru přenést v náhodném sledu do určené oblasti v cílovém sešitě. Ale také mohu jen promíchat existující data na místě, když zvolím shodnou zdrojovou i cílovou oblast.
Smyslem všeho je získat demonstrační kopii sešitu, jehož funkčnost je nenarušená, ale který obsahuje nezneužitelná data. Takový sešit pak lze s lehkým svědomím prezentovat.
MixerX lze využít i jinak. Všichni víme, že napsaný sešit nelze odzkoušet bez dat. Vymýšlení cvičných dat je manuální nádeničina. Mixer nabízí možnost, jak použít pro tento účel příbuzná data ze svých jiných sešitů. Domnívám se dokonce, že tento způsob využití mixeru je dokonce významnější, než demonstrační modifikace sešitů s důvěrnými daty.

Příloha: zip27056_mixerx.zip (25kB, staženo 18x)
Zaslat odpověď >

#027124
avatar
Ahoj, to nevypadá špatně, ale pokud jsem správně pochopil funkci, jde jen o zpřeházení hodnot, což pro krytí citlivých dat nepovažuji za správné, protože citlivá data tam stále zůstanou.

Bral bych např něco jako: když bude v buňce např. Jméno a příjmení (2 slova o celkové délce 20ti písmen), výsledná zmixovaná hodnota budou opět 2 slova o 20ti písmenech ale náhodně zvolených - tím by se zachoval tvar.

Stejně tak u datumu, pokud bude zdroj datum, cíl bude taktéž, ale náhodně generovaný, atd. atd.

Myslím, že Tvůj mixér se nedá použít v případě, že budu chtít pomoci s vytvořením makra na základě nějakých podmínek v určitém sloupci, protože mixér tyto hodnoty klidně dá do jiného sloupce, což není správné, a pokud bych měl tento sloupec vždy zkopírovat do mixéru a nechat ho to zmixovat do zdroje.... huh, to už mi takovýto nástroj přijde jako nosit dříví do lesa.citovat
#027127
avatar
Možná by stačilo pozorněji číst. Zamixování dat "na místě" je jen jedna výjimečná možnost, jak data zaměnit. Seznam jmen např. mohu použít z úplně jiného sešitu a s úplně jinými jmény, stejně jako mohu tabulku dat změnit za úplně jiná data. To, že bych neměl v přijímajícím sešitě zničit vzorce, by snad měl pochopit i laik.
Navíc jsem (alespoň si to myslím), nabídl generátor náhodně rozmístěných čísel zvoleného rozsahu pro zvolenou oblast dat. Takže mohu oblast naplnit zcela náhodným obsahem. Nakonec bych chtěl říct, že jsem si ty nástroje vyzkoušel na vlastních sešitech. Kdybych si nebyl jistý, že výsledek mohu dostat do stavu "nezneužitelné", asi bych to nenabízel.
Přesto jsem rád, že se alespoň někdo ozval. Neposílal jsem to na fórum, abych ukázal, jak jsem dobrej, ale jako prostředek, aby tazatel mohl poslat na fórum vzorek sešitu, který jinak kvůli důvěrným datům poslat nejde.citovat
#027307
avatar
I vy filozofe, proč nemáte vlastní blog :-) Myšlenka dobrá, realizace... ve výsledku by vám zadavatel klidně mohl uštědřit políček, pokud jste podepsal (nezřídka statisícové i milionové) pokuty v případě profláknutí dat (zamíchání nic neřeší). Můžu vám říct, že v rámci pudu sebezáchovy a technologií, které samotní zadavatelé (ne)používají (nešifrovaná připojení, primitivní hesla, veřejná úložiště atd.), jako externí pracovník nikdy nic takového nepodepíšu. To za a. Jinak ano, pro generování dat mám také své nástroje, dokonce i pro česká jména a příjmení, rodná čísla, datumy, SPZ, barvy, různé profese, kódy, ... A věřte, časem vás ta dobročinnost přejde :-)citovat
#027310
avatar
Je zvláštní, že mi druhý ze dvou lidí, kteří se ozvali, vyčítá stejnou chybu, která ovšem není chybou nabídnuté metody. Kritizované zamíchání dat na místě je jen jednou z nekonečného množství způsobů náhrady dat, kterou moje metoda nabízí. A každý si může volně vybrat, jestli nepoužije jakákoliv jiná typově podobná data s naprosto odlišným obsahem. Záleží jen na posouzení, o jak háklivá data ve zdroji jde. To ovšem může vyhodnotit jen ten, kdo příslušná data obsluhuje.citovat

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

Vynásobit hodnoty kurzem - Power Query

lubo • 25.4. 19:18

Relativní cesta - zdroje Power Query

elninoslov • 25.4. 15:12

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 25.4. 15:08

Relativní cesta - zdroje Power Query

elninoslov • 25.4. 14:21

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 25.4. 10:49

Relativní cesta - zdroje Power Query

elninoslov • 25.4. 10:47

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 25.4. 10:40