< návrat zpět

MS Excel


Téma: Nahrazení kontingenční tabulky vzorcem rss

Zaslal/a 5.6.2023 16:53

Ahoj, potřebovala bych poradit, jak pomocí vzorce vyhledat všechny data, která obsahují daný název.

Mam zdrojovou tabulku (viz příklad), která se mi každý den mění. A já potřebuji vždy vybrat všechny řádky, které jsou u vybraného jména přiřazeny (navázány na buňku N1) . Nechci na to ale použít kontingenční tabulku, protože bych ji musela vždy zvlášť aktualizovat, a to není žádoucí. Proto potřebuji vzorce, aby se mi vždy všechny řádky a sloupce doplnily při aktualizování zdroje. zkoušela jsem vzorce ale pořád se mi to nějak nedaří.

Díky

Příloha: xlsx54988_vzorova-data.xlsx (13kB, staženo 9x)
Zaslat odpověď >

Strana:  1 2   další »
#054989
elninoslov
List1 - musíte nakopírovať vzorce na dostatočne veľkú oblasť
List2 - obabrete to automatickým rozširovaním cez objekt Tabuľka
Příloha: xlsx54989_54988_vzorova-data.xlsx (24kB, staženo 9x)
citovat
#054991
avatar
Do M3 vzorec:
=FILTER($B$3:$I$31;$B$3:$B$31=$N$1)
Pokud převedete zdrojovou tabulku na tabulku, nebude nutné hlídat rozsahy:
=FILTER(Tabulka1;Tabulka1[[Jmeno]]=$N$1)citovat
#055002
avatar
Dekuji za rady, je to presne to, co potrebuji. Jen mi to nejak nejde aplikovat, kdyz mam data na jinem listu (viz soubor - zlute zalozky). Mate nejak pojemenovane oblasti, nebo vybirate jen jednotliva pole. Tento vzorec bohuzel neznam a nevim, jak mam vyznacit oblast pro vyber dat na jinem listu.

Dekuji moccitovat
#055008
elninoslov
Ak ste priložil nejaký súbor, tak neprešiel. Buď je to xlsm a treba ho za-ZIP-ovať, alebo je veľký a treba ho zmenšiť tak cca do 300 kB.

O akú verziu Office sa jedná?

Ktorú verziu riešenia máte na mysli? Ak tú od "lubo", potrebujete Office 2021 alebo 365.

Odkaz na iný list (apostrofy nie sú potrebné ak názov neobsahuje medzeru)
'názov listu'!A1:B1

V prípade prevedenia oblasti na Tabuľku (nazývané ako Tabuľka s veľkým "T", alebo ListObject alebo Excel Table) cez Ctrl+T, sa na žiadny list neodkazujete. Ale iba na názov Tabuľky prípadne na jej stĺpce
tblUdaje
tblUdaje[[cislo1]:[cislo2]]
...
citovat
#055018
avatar
Soubor byl moc velky, dekuji za radu. Mela jsem na mysli vase reseni_elninoslov. Mam Office 2019.

Zdroj nemohu naformatovat jako tabulku, protoze si taha data z externiho zdroje a pri aktualizaci mi veskere formatovani zmizi.

Diky
Příloha: xlsx55018_vzorova-data.xlsx (12kB, staženo 2x)
citovat
#055020
avatar

spoko33 napsal/a:



Zdroj nemohu naformatovat jako tabulku, protoze si taha data z externiho zdroje a pri aktualizaci mi veskere formatovani zmizi.


Nesmysl. V nastavení tabulky lze požadovat zachování formátů, pořadí sloupců, ...

Externí zdroj? Nevím co používáte. Já až na pár výjimek powerquery nejčastěji do datového modelu, do tabulky, méně často do kontingenční tabulky.citovat
#055023
elninoslov
@spoko33: Ale Vy predsa musíte aktualizovať ten zdroj. Tak prečo nie aj napr. KT alebo PQ??? Veď je to pri jednom stlačení tlačidla Aktualizovať všetko. Aj tak ho musíte stlačiť.

A nestačí Vám iba rýchly filter (Smart Filter, alebo inak povedané Slicer) v tej istej Tabuľke? Potrebujete to na iný list?

Dáta idú z nejakého súboru na Vašom disku? Môžete ho poskytnúť?
Dáta idú z nejakého linku na webe? Je verejný? Link.
Dáta idú z Vášho serveru/cloudu? Druh (OneDrive, zdieľaná zložka...)?

Návrh od lubo sa mi zdá pre Vás schodný. Konvert na Tabuľku a PQ + Slicer.citovat
#055026
avatar
Libi se mi vice reseni pouze ze vzorci. Soubor nebudu aktualizovat ja. Data se tahaji z BI portalu napojeny na SAP, takže přes Analysis. Aktualizuje se tedy pouze přes vyzvu, aby se natahla aktualni data a vic se do toho nezasahuje. Nasledne se vse prevede na hodnoty.
A ja potrebuji kazdemu cloveku pripravit samostatny list, aby nemusel vubec filtrovat, protoze nepouzivaji Office ale Google sheet a nejsou to uplne zdatni uzivatele. Proto se snazim vymyslet neco co nejjednodussiho pro uzivatele s nejmensim moznym kazdodennim zasahem. Navic tabulek bude spousta a tak se chci vyhnout aktualizaci KT, kdyz jich tam bude hromada.citovat
#055027
elninoslov
Takže Vy raz za nejaký čas chcete aktualizovať dáta a uložiť ich na List1. Toto budete robiť tiež v Google Sheets (GS)? Ako často?

Ak budete mať aktualizované dáta, tak potrebujete tieto nové dáta rozhodiť na počet listov rovnajúci sa počtu jedinečných mien v dátach? Pričom tieto listy sa majú pomenovať podľa mena?

Na každý taký list sa majú preklopiť iba dáta, ktoré prislúchajú danému menu (meno v bunke alebo v názve listu). Ak to meno už existovalo, staré údaje sa prepíšu. Ak to meno neexistovalo, tak sa má vytvoriť list?

Koľko bude takých mien? Teda koľko bude listov?

Koľko riadkov budú mať asi také dáta v List1?

To sú maticové vzorce. Ak ich budú 100 tisíce (2000 riadkov dát x 8 stĺpcov dát x 20 mien teda listov = 320 000 a to sa počíta UDAJE 3x v každej bunke, čiže 960 000 pri každom prepočte, pri každej editácii akejkoľvek bunky), bude to pomalé. Ale môžem to vyskúšať. Teda až prídem na to, ako sa v GS používajú Def. Názvy.

Riešením by bolo, ak by sa tie aktualizované dáta rozsekali na listy a mená, makrom v nejakom Exceli. Bolo by to na 1 Click.citovat
#055028
avatar
K aktualizaci bude dochazet vzdy v excelu, takze to neni problem. Jen si to pak kazdy clovek otevre u sebe v google.
K aktualizaci bude dochazet jednou denne. Potřebuji tedy, když se aktualizuje propojeni, zaktualizuji se mi automaticky vsechny listy.
Jmen je devet. Tento pocet se menit nebude. Takze bude jeden zdroj a devet zalozek, do kterych se musi prenaset jen ty radky, ktere obsahuji dane jmeno.citovat

Strana:  1 2   další »

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse