< návrat zpět

MS Excel


Téma: Minimální hodnota duplicitních dat rss

Zaslal/a 18.5.2013 20:48

Zdravím,
potřeboval bych poradit jak v excelu jakoby vytvořit funkci sumif, ale pro minimální hodnotu.
Konkrétně: Mám více sloupců o cca 200 řádcích mě aktuálně zajímají 2. 1.kde je kód produkut a ve 2. je cena. Produkty (resp. kódy) se mohou opakovat, ale ceny jsou různé. Chci tabulku vysortovat tak, aby se duplicitní produkty vymazaly a zůstal pouze řádek s nejnižší cenou. Jak jsem zmiňoval asi by to řešila ekvivalentní funkce k sumif, ale nejbližší jsem nalezl dmin, ale ta vyžaduje podmínku zapsanou přímo v listu a to je pro mou potřebu asi nerealizovatelné(kódů je ohormná spousta a já je dopředu neznám).
Děkuji za radu.

Zaslat odpověď >

Strana:  « předchozí  1 2 3   další »
#013368
avatar
Jo to umím, ale potřeboval bych aby nejen ve sloupci "price" ale i "min.počet" byla nejnižší hodnota pro stejné id. V podstatě dvě různá kritéria zvlášť.citovat
#013373
avatar
Jo a ještě jsem si všiml, že to stejně nevysortovalo všchny stejné hodnoty. Když si to projedeš.citovat
#013374
avatar
ŘEŠENÍ:
MIN(SVYHLEDAT(A2;$A$2:B200;2;NEPRAVDA)) a vytvořit tak celý sloupec ve který přiřadí minimální z dat při shodě ve sloupci A. Pak vymazání duplicitních dat...a cajk 2citovat
#013376
avatar
Omlouvám se, předešlý příspěvek neřeší lauter nic! 7 J*bu to! Jestli někdo poradí děkuji.citovat
icon #013379
eLCHa
Mno tabulku VÝSLEDEK jsem dodržel, takže snad je to to co jste chtěl
Příloha: zip13379_vzor1.zip (9kB, staženo 21x)
citovat
icon #013380
eLCHa
@marjankaj
Teď se dívám na to vaše řešení a pokud mohu:
1. Byl jste blízko, ale proč =B3 ?
=MIN(KDYŽ($A$2:$A$200=A3;$B$2:$B$200;1E+99))=B3

Bez toho =B3 to dá hodnotu pro minimum a s tou můžete dále pracovat (nebo, pokud by to bylo složité, dát do skrytého sloupce)
=MIN(KDYŽ($A$2:$A$200=A3;$B$2:$B$200;1E+99))

2. Místo
1E+99 (bude pravděpodobně nejvyšší, ale ve výjimečném případě nemusí)
používejte
MAX($B$2:$B$200) (bude ve 100% případů nejvyšší)citovat
#013383
avatar
@ eLCHa

Ja som tomu rozumel tak že mám iba zadanie, nie výsledok.
K výsledku sa dopracujem až po vyhodnotení zadania. A po vymazaní nevyhovujúcich hodnôt(FALSE-Nepravda).
Teda si to vyfiltruje podľa kritéria a naraz vymaže riadky kde je hodnota FALSE.
Inak by som musel na vymazanie použiť makro.

Ale ak by sa k výsledku dopracoval napríklad rozšíreným filtrom, tak samozrejme stačí ten tvoj vzorec. No či to zvládne, je otázka.citovat
icon #013384
eLCHa
@marjankaj

Inak by som musel na vymazanie použiť makro.

Řešení bez maker - viz příloha můj předminulý příspěvek ;)citovat
#013388
avatar
@ eLCHa

To je pravda, ale tie vzorce sa odkazujú na stlpec "L".
A ten treba najprv vytvoriť. Dopredu ho ani zadávateľ nevie. Teda buď si to urobí manuálne alebo pomocou rozšíreného filtra.
Teda trochu zložitejší postup. Teda pre teba určite nie, ale každý nie je tak zbehlý.citovat
icon #013389
eLCHa
@marjankaj

Teda buď si to urobí manuálne alebo pomocou rozšíreného filtra.

pro ten případ je to možné upravit
přesněji i vypsat jedinečné položky vzorcem lze ;)

ten maticový vzorec už bych si ale asi dal do pojmenovaného názvu, protože tak se snadněji kopíruje

nicméně - nejlepší řešení si musí uživatel vybrat sám - aby si už spíše nekomplikoval život ;)
Příloha: zip13389_vzor2.zip (10kB, staženo 21x)
citovat

Strana:  « předchozí  1 2 3   další »

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse