< návrat zpět

MS Excel


Téma: makro - úprava datumu rss

Zaslal/a 25.2.2014 17:57

Tak jsem narazil na další problém.
Ve stejné databázi jsou údaje vztahovány k určitému datu, to se ale o5 v některých případech hází do špatného formátu.
Ruční řešení je jednoduché, když mám např. 1.1.2001 a chci 1-Jan-2001 tak přes nahrazení dám .1. nahraď -Jan-; 14.6.2010 > 14-Jun-2010 apod.
jenomže tohle dělat pro 22 souborů a 12 měsíců se mi nechce.
Nepomohl by někdo s makrem, které by to zvládlo?
Dík, Lukas

Zaslat odpověď >

icon #017993
avatar
když mám např. 1.1.2001
pokiaľ to excel skutočne berie ako dátum (číslo), a to som si skoro istý, že áno, tak na čo, prosím ťa, potrebuješ makro u niečoho, kde postačuje vlastný formát bunky???citovat
#017995
avatar
Tak tedy jinak, jak bude vypadat předpis pro formát buňky DD-Mmm-RRRR (01-Jan-2010) abych dostal angl. zkratky měsíců v českém excelu?citovat
icon #017996
avatar
[$-850 ] dd-mmm-rrrr
alebo
[$-809]dd-mmm-rrrr;@citovat
#017997
avatar
Tak na první pohled by to fungovalo, problém je, že se na tyto buňky vážou vzorce, které hledají přímo název měsíce a když to udělám formátem, tak to nefunguje tak jak má, musel bych ty vzorce upravit (nehledat název měsíce, ale číslo)...což o to, proč ne, ale ono když hodím tento formát i u buňek, kde již byl text typu dd-Mmm-RRRR, tak tam to nezmění datum na číselný, ale nechá to text, takže ...raději bych to makro, nebo to udělám ručně postupným nahrazováním přece jenom 12 x 22 není zas tak strašně moc.citovat
icon #017998
avatar
problém je, že se na tyto buňky vážou vzorce, které hledají přímo název měsíce
a to máš prečo také vzorce zase? Z dátumu predsa dokážeš mesiac vypreparovať cez funkciu Month...
Mno, a okrem toho i dátum (t.j. číslo) môžeš previesť na text a ako jeho formát použiť ten, ktorý som uviedol, t.j. niečo v tvare:=TEXT(A1; "[$-809]dd-mmm-rrrr;@")alebo=TEXT(A1; "[$-809]mmm;@")záleží, či chceš iba mesiac, alebo celý dátum. Ale keď si sa rozhodol si to komplikovať, tak si trvaj na makre. Ja v takom prípade nemôžem slúžiť, páč nie som presvedčený, že makro je najlepšia cesta a nebudem tvoriť niečo, zmysel čoho mi zostáva skrytý 1citovat
#017999
avatar

AL napsal/a:

pokiaľ to excel skutočne berie ako dátum (číslo), a to som si skoro istý, že áno, tak .....

A to bude asi ten problém. Omlouvám se, že trochu odbočím, ale v posledních tématech několikrát bylo něco podobného, a zlobí to i mě a neumím to vyřešit. Po kopii dat makrem "Entruju", abych dostal férové datum! V příloze je soubor, kde je to popsáno víc a možné vyzkoušet. Já si to nakonec vyřešil tak, že na konci makra násobím *1. ALE proč to nemít na "první dobrou", k čemu pak je formát datum, k čemu pak je tvrzení, že po kopii "jako-hodnoty" zůstane zachovaný formát buňky?? Kdo mi tohle vysvětlí?
Lukas: to makro bych asi uměl, aspoň fragmenty potřebného už používám (hromadné nahrazení ve všech souborech adresáře, cykly přes pole, kde by byly ty hodnoty .1. atd), ale určitě ne hned, tak za 2-3 dny, když se to nevyřeší jinak.
Příloha: zip17999_test-formatu-datum.zip (10kB, staženo 31x)
citovat
icon #018000
eLCHa
@Dingo
ALE proč to nemít na "první dobrou", k čemu pak je formát datum, k čemu pak je tvrzení, že po kopii "jako-hodnoty" zůstane zachovaný formát buňky?? Kdo mi tohle vysvětlí?

Je to jednoduché.
Problém je v tom, že to číslo (datum) prvotně vložíte do listu jako text. Mno a když už máte v buňce textovou hodnotu a změníte ji formát na číslo nestane se nic. Proč? Mno protože tam je text. Excel samozřejmě nemá jak poznat, že to bylo číslo. Respektive - on to pozná (objeví se vám tam ta zelená šipka "číslo zadané jako text"), ale nemůže za vás rozhodnout, že jste to tak nechtěl.

Pokud naformátujete buňku jako text, pak do ni napíšete číslo, nemůžete čekat, že excel to bude brát jako číslo. Takže změna formátu nepostačí a musíte to zadat znovu (F2+enter) nebo nějakým způsobem převést.

U vás je pravděpodobně problém v "odbytém" importu. Musel byste tu dát ten soubor .slk.

Nicméně, jaxem to četl, má AL pravdu. Tady není třeba VBA.citovat
icon #018001
eLCHa
A ještě dodám (pokud to z předchozího není jasné).
Pokud máte číslo zadané jako text a vložíte ho do buňky formátované jako číslo (datum) pomocí Vložit jinak-Hodnoty, samozřejmě zůstane jako text, protože kopírujete textovou hodnotu.

Něco k importu je tady
http://wall.cz/index.php?m=topic&id=17403#post-17413citovat
#018002
avatar
No dobře, beru ... pochopil jsem, díky.citovat

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

Vyhledej

PavDD • 23.4. 12:29

Vyhledej

PavDD • 23.4. 11:47

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 23.4. 10:52

Relativní cesta - zdroje Power Query

elninoslov • 23.4. 10:22

Relativní cesta - zdroje Power Query

lubo • 23.4. 10:15

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 23.4. 10:11

Relativní cesta - zdroje Power Query

lubo • 23.4. 10:11