< návrat zpět

MS Excel


Téma: Propojení několika sešitů xls. rss

Zaslal/a 24.4.2014 19:46

Dobrý den
Mám centální sešit do kterého natahuji data z určitých buněk dalších xx sešitů které jsou uzamčené.
Když otevřu centrální sešit a chci aby se propojení aktualizovalo, musím zadat xx hesel pro odemčení těchto sešitů. Dá se do vzorečku vsunout nějak heslo aby to otvíralo automaticky.
='C:\dokumenty\[18001357.xls]MA'!$H$11

Zaslat odpověď >

Strana:  1 2 3   další »
icon #019095
avatar
Dá se do vzorečku vsunout nějak heslo aby to otvíralo automaticky.
Nedá. Okrem toho, celý koncept s prepojenými súbormi (externými linkami) je na draka a mali by zaň všetkým, ktorí toto zversto používajú, dávať poriadne vysoké tresty. Naučte sa používať dotazy (MS Query) a budete mať omnoho jednoduchší život čo sa týka možných chýb, ktoré vznikajú z dôvodu broken links atď. 7
tu máš návod, môžeš poštudovať, čo zmieňujem:http://excel-navod.fotopulos.net/tabulka/propojenidat.htmlcitovat
icon #019099
eLCHa
Tak a tento dotaz mně dostal ;)) . Pro jistotu jsem si to vyzkoušel a nic. Zamčený list heslem, zamčený sešit heslem a nic. Žádné heslo to po mně nechce.

Při aktualizaci propojení to po vás chce heslo?
Můžete vložit přílohy?

Rozhodně, když se nad tím zamyslíte, tak vložení hesla do vzorečku by asi nebylo to pravé, protože by si ho potom každý přečetl ;)

@AL
toto je samozřejmě věc názoru a navíc neznáme, kolik těch souborů je propojených. Rozhodně bych to nenazval zvěrstvem a pro ty co to používají - používám to taky ;))) . Pro mně je externí link součást excelu a MS Query nástavba. Propojení zvládne každý, kdo dělá s excelem 2 týdny, Query ne.
Samozřejmě, všeho s mírou. Mít propojení na 100 souborů je asi šílenost, ale já běžně propojuji soubor se 3-5. Nevidím důvod vytvářet Query, když ze souboru potřebuji jen data ze 2 řádků a 12 sloupců. Ale klidně se nechám poučit.citovat
icon #019103
avatar
@eLCHa:Používám to taky :)))
Já taki :)))))). Trúfam si tvrdiť, že v podobných situáciách, ako Vy.
Neviem, ako to napísať „citlivo“: Pokladám Vás za skutočne poučeného užívateľa, ktorý dokáže riziká linkovaných súborov ošetriť. Ale ruku na srdce, aké percento užívateľov to ošetrí tiež?
Ja som mal na mysli predovšetkým prepojenie desiatok workbookov s nejakým master workbookom. Typicky je to na nejakých zdieľaných diskoch, k jednotlivým súborom má prístup x užívateľov, po tom, čo niekto súbory navzájom prelinkuje, občas niekto z užívateľov spácha v jednom zo zdrojových súborov nejakú zmenu, napr. odstráni riadky, sĺpce, alebo ich presunie. Ako to potom hrdý vlastník toho master booku zistí? Mám na starosti v práci nejaké takéto "skvele" designované mastersheety, ktoré som zdedil; ide ma mimochodom šľak trafiť už len z doby, ktorú trvá aktualizácia hodnôt z linkovaných súborov, bývalá kolegyňa, ktorá tie sheety vytvorila, bola veľká umelkyňa patrične hrdá na obludnosť, autorom ktorej bola :(. Sú dobré a lepšie postupy. Linkovanie súborov nepokladám ani za dobrý ani za lepší. Pokiaľ nie je čas urobiť veci správne, kedy si ho nájdeme?? Mám k práci vývojárov z Microsoftu venujúcich sa tvorbe excelu skutočne veľkú úctu, ale linkovanie súborov sa pmn naozaj príliš nepodarilo.
MS Query je nástavba – v poriadku; podobne ako VBA. VBA používate. I Vašu obľubenú klimatizáciu v aute, ste to písal pred nejakou dobou.. Pokladám za svoju povinnosť, pokiaľ sa rozhodnem niekomu radiť, poradiť najlepší postup, ktorý poznám. Linkovanie súborov má v porovnaní s MS Query tragicky špatný pomer kvality k nákladom.
Písal ste, že je to vec názoru, dovolil som si teda prezentovať názor svoj; som ale demokrat a vnímam pozorne názory ostatných, konieckoncov, účasť na fórach ma naučila v lepšom používaní Excelu mnohému :)
Pekný deň prajem.citovat
icon #019104
eLCHa
Mám na starosti v práci nejaké takéto "skvele" designované mastersheety, ktoré som zdedil; ide ma mimochodom šľak trafiť už len z doby, ktorú trvá aktualizácia hodnôt z linkovaných súborov, bývalá kolegyňa, ktorá tie sheety vytvorila, bola veľká umelkyňa patrične hrdá na obludnosť, autorom ktorej bola :(

;))))
Ano - když jsem nastoupil na své místo, měl jsem štěstí, že mi do toho nikdo nekecal a tak mám program, který skoro vše dělá za mně ;)
Nicméně to jsem asi výjimka a nezávidím nikomu kdo něco zdědil nebo kdo musí dělat s někým, kdo pracuje na něčem takovém "geniálním" a je nucen se na tom podílet.

Jen jsem chtěl upozornit, že propojení není špatná věc, jak by si někdo mohl z Vašeho příspěvku domyslet. A ani nemyslím, že je špatně vymyšlené, spíše naopak. To, že s tím uživatelé dělají psí kusy a nepřemýšlejí už není chybou programu. Proto ta reakce.citovat
#019107
avatar
Na mém požadavku nevidím nic zvláštního - prostě v jednom sešitě zachycuju data z dalších sešitů kam mi určitý lidi zapisují co potřebuji - uzamčeno proto, aby jim do toho nikdo nelezl. Příklad v příloze ve složce "nová složka" kde je sešit central a sbírá data ze dvou sešitů (sešit1(heslo:111),sešit2(heslo:222)) ve složce xxxx.
Pokud sešit central otevřete, chce to hesla z obou sešitů - jinak se hodnoty nezaktualizují. Zadávání hesel zdržuje - chci otevřít sešit a zkontrolovat data - ne zadávat 10minut hesla.
Do central sešitu mám přístup jenom já a kontroluji v něm údaje z xx sešitů - jedna buňka + součet. To abych nemusel otvírat xx sešitů přepisovat data a sečíst je. Pokud nebylo zaheslováno vše OK - bohužel jsem zaheslovat musel.
Děkuji za radu
Příloha: 7z19107_nova-slozka.7z (31kB, staženo 28x)
citovat
#019132
avatar
Žádná rada ? Znamená to že to nejde ?citovat
#019153
avatar

frenk67 napsal/a:

Žádná rada ? Znamená to že to nejde ?
uzamčeno proto, aby jim do toho nikdo nelezl.

Toto znamená, že to nikto iný nemôže ani čítať?citovat
icon #019154
eLCHa
Jo takhle - vy to máte uzamčeno pro otevření. Má to nějaký důvod? Nestačí uzamknou list proti změnám?citovat
#019160
avatar
Ano přesně tak - zabezpečeno i pro čtení. Vím že pokud povolím pro čtení, tak to funguje. Jsou to celkem citlivá data jednotlivců, proto nemohu povolit ani čtení.citovat
icon #019181
eLCHa
Mno - v tom případě je asi těžko poradit nějaké řešení na dálku.
Pokud se jedná o citlivá data, tak bych asi nedoporučoval otevírání makrem - protože není nic jednoduššího, než dostat heslo z kódu.
Možné řešení je skrýt list a heslem uzamknout sešit - to znemožní zobrazit skrytý list bez hesla. Soubor, ale otevřít půjde takže se data aktualitují bez hesla.citovat

Strana:  1 2 3   další »

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

Makro smyčka

elninoslov • 19.4. 9:02

Čas od do

elninoslov • 19.4. 8:46

Čas od do

jarek1111 • 18.4. 13:46

Čas od do

lubo • 18.4. 11:13

Čas od do

jarek1111 • 18.4. 8:32

Čas od do

jarek1111 • 18.4. 8:31

Makro smyčka

MilanKop • 18.4. 7:18