< návrat zpět

MS Excel


Téma: Zdroj dat z webu rss

Zaslal/a 14.10.2015 9:44

Dobrý den,

řeším problém s jistým webem. Každý měsíc (pro dodavatele) a každý den (pro sebe) potřebuju "dolovat" určitá data z netu. Nejprve jsem si udělal jednoduchý .bat soubor, který mi aspoň všechny stránky otevře, ale napadlo mě zajít o krok dál a využít k tomu Excel. Věďel jsem, že to musí jít a tak jsem něco prostudoval a zkoušel. Došel jsem docela daleko, v podstatě koncept je hotový a funguje, problém mám však s jednou stránkou.

Máme tiskárny (cca 12, a potřebuju dolovat statistiku tisku a tonerů) a zatímco stránky pro lexmark (zadávám vždy IP zařízení) jdou krásně importovat, prostě importuju dvě tabulky a pak ty data, která potřebuji hodím do vedlejšího listu na celkovou tabulku.

Problém mám s jednou tiskárnou Canon, kde při výběru importu není nic aktivní a stránky jsou asi psané jiným jazykem. Navíc tam chybí i textové označení % zůstatku tonerů. Je tam jen obrázek s takovým jakoby "progress barem (?)".

Přikládám obrázek stránek té problémové tiskárny. Nevím v jakém jazyku to je a jak se to liší od těch, v kterých to funguje.

Stačilo by nasměrovat na řešení, nebo alespoň vyvrátit vůbec jestli to jde. Ať se nesnažím zbytečně. Přece jen nejsem profík a je to dost možná neřešitelné.

Příloha: png27421_ir.png (144kB, staženo 16x)
27421_ir.png
Zaslat odpověď >

#027423
avatar
Jo, MS je na pár facek, protože jeho import z webu zvládá jen prosté HTML a nějaké CGI, ASP, PHP mu nic neříká.
a) Pokud není požadovaná informace ani v kódu stránky, tak co po nás chcete...
b) Pokud tam je, šlo by to teoreticky parsovat nebo dolovat přes VBA a XHTML object (teď nevím přesný název).citovat
#027424
avatar
Takže se spíš smířit s tím že to nejde? Vůbec nijak? Já mám jen základy prg, proto se možná fakt ptám na pitomost a dodávám že je dost možné, že to nepůjde.

Chci prostě odpověď od zkušenější osoby v daném oboru, než jsem já.citovat
#027427
avatar
Šmarjá panno, když se nepodíváte do zdroje webové stránky, jak je dělaný ten ProgressBar, tak fáákt nebudeme hádat, nakolik je naplněný. Jestli je to jen vygenerovaný obrázek bez informace o hodnotě, tak pak doporučuji v antikvariátu křišťálovou kouli.citovat
#027428
avatar
Takhle stačí?
Příloha: png27428_irc.png (175kB, staženo 25x)
27428_irc.png
citovat
#027431
avatar
A teda dodělal jsem tu tabulku tak, jak bych si představoval.. no otevírá se to asi 3 minuty. Chtěl bych poradit jestli jde nějak "vydolovat" jen jeden, dva řádky.

Takhle to bere dvě celé tabulky, kde je třeba 95% řádků na nic. Potřebuji jen dvě hodnoty apod.. jde však zakliknout jen ta tabulka.

Takhle jsem teda udělal 10 tiskáren na jednotlivé listy a pak to celé zesumarizoval do jednoho velkého rekapu.

No.. 3 minuty.

Stačí nasměrovat na nějaké články, zas nechci úplné řešení problémů. Líný nejsem, jde o to že to neumím. Stačí jen popostrčit, budu z toho pak mít větší radost, když to bude šlapat. :Dcitovat
#027434
avatar
Podstatné je, že z toho snímku to vypadá tak, že v reportu tiskárny jsou obrázky a přesnost je tak maximálně na 25 %, čili k ničemu.citovat
#027435
elninoslov
Presne som to chcel napísať, že to vyzerá ako indexované obrázky, napr. bar0.png, bar25.png, bar50.png ...
Inak ScreenShot začiatku kódu naozaj nestačí. Treba poslať uložený kód stránky, či by sa dal rozlúskať "primitívnou" textovou metódou. Napr. podľa názvu obrázku v určitom mieste kódu, alebo v najhoršom prípade odčítaním počtu modrých pixelov v riadku v obrázku. Rovnako podľa názvu obr. v kóde by sa dalo zistiť možno aj zaplnenie papiera. Ak nám pošlete čo najdetailnejší kód, možno ...

EDIT: Aha, až teraz som si pozrel druhý obr. Áno je to jasné, je to pomocou 25%-ných obrázkov (trieda BarGraphImage). Čiže ak je tento kód stiahnuteľný do VBA v textovej forme, tak nieje problém si to v texte vypreparovať, a ak poznáte názvy tých obrázkov pre každý z dostupných stavov, nemal by byť problém.citovat
#027436
avatar
Tak třeba se teď zaměřme na druhou věc, kterou doluji. To je počet výtisků. To je i důležitější protože o ty stavy ani tak nejde, to zapípá jak to bude docházet. Ale o počet výtisků.

Jedna se o tuto stránku.
Příloha: png27436_pocitadlo.png (190kB, staženo 16x)
27436_pocitadlo.png
citovat
#027437
avatar
kód stránky s počítadlem stran
Příloha: rar27437_kod.rar (9kB, staženo 15x)
citovat
#027440
elninoslov
A ten kód si vete teda makrom stiahnuť do takejto podoby? Inak je fuk či to má príponu RTF/TXT.
Nieje to dokonalé, ale narýchlo môže byť.
Příloha: rar27440_getadatastat.rar (26kB, staženo 15x)
citovat

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

Vynásobit hodnoty kurzem - Power Query

Alfan • 26.4. 7:56

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 26.4. 7:54

Vynásobit hodnoty kurzem - Power Query

elninoslov • 26.4. 7:54

Vynásobit hodnoty kurzem - Power Query

lubo • 25.4. 19:18

Relativní cesta - zdroje Power Query

elninoslov • 25.4. 15:12

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 25.4. 15:08

Relativní cesta - zdroje Power Query

elninoslov • 25.4. 14:21