< návrat zpět

MS Excel


Téma: Automatický překlad (translate) textu v buňce rss

Zaslal/a 10.2.2016 8:51

Dobrý den,
potřeboval bych poradit, zda existuje nějaká možnost jak automaticky přeložit text v buňce.
Respektive mám tabulku s mnoha položkami (řádky) a jeden sloupec (vždy stejný) je vyčleněn pro poznámku (ne vždy nějaká je) která však není česky a jelikož nevládnu jazykem v němž je poznámka zapsána, potřeboval bych nějak (pomocí skriptu, externího softu, ...jakkoliv) ten text alespoň strojově přeložit abych ji byl schopen, byť částečně, pochopit.
Ruční kopírování do Google a po překladu zpět není myslitelné či spíše z důvodu většího množství dat jednoduše proveditelné. Stejně tak jako překlad pomocí zdroje informací - tam bych to potřeboval pomocí VBA nějak zautomatizovat...
Dostal jsem se bohužel jen sem
SendKeys ("%rp")Dál bohužel nevím jak pomocí scriptu změnit jazyk Z a DO a dát VLOŽIT - což by můj "problém" řešilo...
Předem děkuji za jakoukoliv radu či nápad.

Zaslat odpověď >

Strana:  1 2   další »
icon #030012
eLCHa
Řekl bych, že by to mohlo jít. Překladač má Google i Bing, počítám, že mají i své API. Takže někde bude nějaká UDF. Jestli zadarmo to nevím, ale hledejte:

https://www.google.cz/search?q=google+translator+in+excel

http://technitya.com/citovat
#030094
avatar
Zatím nalezeno spousta možností kde je vždy potřeba, více či méně, ale vždy nějaké součinnosti.

Nejnadějněji vypadá toto, nicméně zkopírování přeloženého textu zpět do excelu nefunguje :(

Neuměl by někdo script poupravit?

http://vbaexcel.eu/vbaexcel/8-google-translate-by-internet-explorer-automationcitovat
#030098
Hav-Ran
Po doporučení od eLCHa som skúsil jednu z ponúknutých adries. Vytvoril som súbor, kde je to riešené dvomi spôsobmi: bud vzorcom podla buniek alebo výberom bunky na preklad. Obe fungujú v podstate výborne. 1
Příloha: zip30098_excel_prekladacslov-fr-ang.zip (20kB, staženo 87x)
citovat
#030100
avatar
Hav-Rane, prima, jednoduchý a plně funkční kód! Jen jsi pozapomněl na nás, na Čecháčky. My si tam ale svoje "cs" umíme dodat 2 . Ale ten dialog by si asi zasloužil vyšší kulturu. Mimochodem, kde bez velkého hledání najdu dvojznaky pro označení jazyků na výběr pro tu proceduru?
Edit: dvojznaky jsem našel na netu. Navíc jsem ale zjistil, že překladači z češtiny vadí háčky a čárky. Takže češtinu před překladem bude asi vhodné zbavit všech nabodeníček. To je OK, to umím. Když to udělám dřív než jiní, šoupnu to sem.citovat
#030103
Hav-Ran
Ja osobne nie som za všeliaké tie "kudrlinky", čo si spomenul. Nejak si myslím že dostať to na lopate hotové nie je to pravé. Radšej dávam rychlo, dávam 2x. 1 Kudrlinky dodá iný altruista 5citovat
icon #030105
eLCHa
Netestoval jsem (problém se stahováním příloh). Ale pokud je třeba odstranit diakritiku, přihřeju si polívčičku (viz nedávný challenge).

http://elcha-en.blogspot.com/2016/01/how-to-remove-diacritical-marks.htmlcitovat
#030125
avatar
O nutnosti odstranění diakritiky pro originální český/slovenský text přesvědčený nejsem. V podobě kódu od Hav-Rana to ale potřebné je. Vše podle mne plyne z volání překladače:
ie.Navigate "http://translate.google.com/translate_t?langpair=" _
& strFROM & "|" & strTo & "&ie=UTF8&text=" & strTXT
konkrétně z nastavení ie=UTF8, které nejspíš definuje, jak má být text vyhodnocen. Tady by bodlo, kdyby někdo znalejší posoudil možnost nastavení metody Navigate tak, aby háčky a čárky v originálním textu nevadily.
Co se týká odstraňovače diakritiky, mám ho napsaný od 28.11.2004, zatím mi věrně sloužil a nezradím ho, když on nezradil mne 10. Ale radši bych ho v tomto případě nepoužil vůbec.citovat
icon #030129
eLCHa
Mimochodem - podle tohohle je překladač už přímo v excelu 2013

Microsoft Excel 2013 for Windows natively supports translation through the Microsoft Translator ribbon menu. It enables users to select a cell and translate its content into any of the supported languages.citovat
icon #030131
eLCHa
Mimochodem, ještě jeden tip pro ty, kteří mají internet. Není třeba kopírovat ty texty buňka po buňce do překladače. GoogleSheet ma funkci GOOGLETRANSLATE v sobě integrovanou. Takže to lze udělat bez VBA a rychle.

1. v excelu si označte buňky, které chcete přeložit a dejte kopírovat
2. otevřete si čistý GoogleSheet
3. vložte do A1
4. do B1 vložte vzorec=GOOGLETRANSLATE(A1,"cs","en")(z cz do en)
5. zkopírujte dolů
6. zkopírujte do excelu

Moje přeložené příspěvky během pár sekund (správnost nekontroluju, takhle to prostě přeložil Google:Česky:
Řekl bych, že by to mohlo jít. Překladač má Google i Bing, počítám, že mají i své API. Takže někde bude nějaká UDF. Jestli zadarmo to nevím, ale hledejte:

Netestoval jsem (problém se stahováním příloh). Ale pokud je třeba odstranit diakritiku, přihřeju si polívčičku (viz nedávný challenge).

Mimochodem - podle tohohle je překladač už přímo v excelu 2013Anglicky:
I think it could go. Google Translate and Bing has a figure that also have their API. So, somewhere will be some UDF. If freebies do not know, but look:

I tested it (the problem with downloading attachments). But if you need to remove the diacritics, Pass it a soup (see the recent challenge).

Anyway - this one by the compiler directly in Excel 2013Italsky:
Penso che potrebbe andare. Google e Bing ha una figura che hanno anche loro API. Così, da qualche parte saranno alcune UDF. Se omaggi non lo sanno, ma guarda:

L'ho provato (il problema con il download di allegati). Ma se è necessario rimuovere i segni diacritici, Passarla una zuppa (vedi la sfida recente).

In ogni caso - questo uno dal compilatore direttamente in Excel 2013Japonsky:
私はそれが行くことができると思います。 Google翻訳とビングは、それらのAPIを持っている姿があります。だから、どこかUDFになります。景品は知っているが、見ていない場合:

私はそれ(添付ファイルのダウンロードの問題を)テストしました。しかし、あなたは(最近の挑戦を参照)、ダイアクリティカルマークを削除するにスープを渡す必要がある場合。

とにかく - エクセル2013で直接コンパイラによって、この1citovat
#030134
avatar
Zajímavá zpráva o možnostech E2013. Ještě nedávno jsem ho měl, pak mi lehl počítač a jsem rád, že mi zůstal alespoň E2010. Takže se nemohu podívat, jak to vypadá.
Protože si myslím, že ne každý má E2013 a protože jsem si s tím vyhrál, posílám svou verzi pro googlovský překladač, postavenou na bázi kódu od Hav-Rana. Velmi dobře může např. posloužit vývojářům s chatrnou angličtinou pro orientační překlady z nápovědy pro VBA. Moje verze nepracuje s buňkami, ale se dvěma TextBoxy na listu.
Příloha: zip30134_googletranslator.zip (37kB, staženo 65x)
citovat

Strana:  1 2   další »

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

Uspořádání dat do tabulky

elninoslov • 15.4. 14:19

QR kód

parkovec • 15.4. 13:53

Uspořádání dat do tabulky

lubo • 15.4. 12:10

Uspořádání dat do tabulky

Marw • 14.4. 19:41

Uspořádání dat do tabulky

elninoslov • 14.4. 10:08

Uspořádání dat do tabulky

Marw • 14.4. 9:30

hláška

elninoslov • 13.4. 8:45