< návrat zpět

MS Excel


Téma: Rychlá tvorba unikátních a frekvenčních seznamů rss

Zaslal/a 12.5.2016 19:53

Ve svém archivu mám celou sadu postupů, které dokážou ze zdrojového seznamu s duplicitami vytvořit seznam unikátních hodnot a případně k němu přidat četnost výskytu jednotlivých prvků takového seznamu.
V poslední době jsem opakovaně potkal doporučení vytvářet frekvenční seznamy v podobě kontingenční tabulky. Musel jsem uznat, že jde o velmi účinnou metodu s minimálními nároky na pracnost. Pro některé způsoby využití však je kontingenční tabulka poměrně neohrabaný útvar na listu.
Zkusil jsem skombinovat účinnost vytvoření KT s jednoduchostí vytvořeného seznamu v podobě oblasti buněk na listu. V příloze je servisní sešit, jehož úkolem je takový seznam vytvořit na základě zadaných parametrů. Uživatel zadá polohu zdrojového seznamu a umístění výsledku z něj. Zbytek zařídí zabudovaná procedura. Nástroj pracuje pozoruhodně rychle. Kdo má zájem, může si to ověřit. Žádné vědomosti o KT k tomu nejsou potřebné, protože technika KT se použije, aniž by se s ní uživatel přímo potkal.

Příloha: zip31503_seznamunikatu.zip (23kB, staženo 38x)
Zaslat odpověď >

#031507
elninoslov
Tiež KT používam už častejšie na jedinečné záznamy. Napr. aj tu som to použil. Stačí to aj bez makra, na skrytom liste nechať niečo ako v danom príklade list Seznam a potom už stačí iba Definovaný názov napr. :
=Seznam!$A$1:INDEX(Seznam!$A:$A;COUNTA(Seznam!$A:$A))
=Seznam!$A$1:INDEX(Seznam!$A:$A;POČET2(Seznam!$A:$A))

Pre prípad aktualizácie - Údaje - Obnoviť všetko.citovat
#031510
avatar
Řešení s KT na skrytém listu, jak ho nabízí Elninoslov, je sympatické a vhodné zejména pro úlohy, které vyžadují opakovanou údržbu seznamu unikátů. Navíc se opravdu obejde bez maker. Takřka virtuální existence seznamu v podobě definovaného názvu se mi velmi líbí. Tento koncept ale vyžaduje, aby řešitel vybavil každou svoji úlohu potřebným aparátem. To předpokládá aktivní znalost práce s KT a s názvy.
Moje řešení je určeno spíš k jednorázovému využití pro vznik unikátního seznamu pomocí externího nástroje. To, že nástroj využívá makra a uživatelský formulář, není na závadu ani pro sešity, které samy makra nepoužívají. Nástroj slouží bez problémů i pro sešity typu .xlsx. A pokud se nebudu starat o to, jak nástroj pracuje uvnitř, použití KT ani nezaregistruji.
Pro začátečníky v Excelu pokládám svůj nástroj za vlídnější, pokročilejší řešitelé možná sáhnou raději po řešení, které naznačil Elninoslov.citovat

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Helios iNuvio

Používáte podnikový systém Helios iNuvio? Potřebujete pomoci se správou nebo vyvinout SQL proceduru? Více informací naleznete na stránce Helios iNuvio.

On-line nástroje