< návrat zpět

MS Excel


Téma: Luštění megavzorců rss

Zaslal/a 7.5.2018 12:25

Megavzorce se píšou daleko snadněji, než se jejich obsah dá následně číst. Z praxe vím, že úprava cizích megavzorců je pro běžné uživatele Excelu velmi obtížný až neřešitelný úkol. I když je práce se vzorci v Excelu podpořena řadou nástrojů, pořád něco chybí. Při hledání, jak si v této oblasti účinně pomoci, jsem spáchal nástroj Zavorky.xlsm. Mám pocit, že jde o použitelnou pomůcku na rozložení vzorců do logických celků, vymezených závorkovými dvojicemi. Nástroj je v příloze.
Pokud shledáte, že je to pro vás použitelné, přivítám nápady, jak funkci toho nástroje vylepšit.

Příloha: zip40304_zavorky.zip (35kB, staženo 47x)
Zaslat odpověď >

#040311
avatar
Do nástroje Zavorky jsem přidal detailnější práci se separátorem ';' (středníkem), který v českém i slovenském Excelu představuje vedle závorek další rozčleňovací element, určující postup při vyhodnocení vzorce.
Vzhledem ke slušnému zájmu o stažení včerejší přílohy přikládám nyní vylepšenou verzi nástroje.
Příloha: zip40311_zavorky1.zip (38kB, staženo 34x)
citovat
icon #040313
avatar
K analyze vzorcov, resp. k ich tvoreniu, pouzivam odsadzovanie. Pri zlozitejsich vzorcoch zapisujem ich jednotlive argumenty do samostatnych riadkov.
Pomerne casto pouzivam pre potreby editacie Notepad++. Ten mi pomaha okrem excelu najma pri praci s accessom, pac access odsadzovanie neumoznuje a az tvorba SQL vyrazu je to prave orechove v porovnani so vzorcami v Exceli. Notepad++ dvojice zatvoriek identifikuje spolahlivo a ma spustu dalsich uzitocnych funkcionalit.citovat
#040331
avatar
Logické rozčlenění vzorce pomocí odsazování a řádkování je velmi účinný postup při psaní rozsáhlých vzorců. Pro následnou analýzu to je ale značně pracný postup. Použití Notepadu++ mne pro analýzu vzorců z Excelu nenapadlo.
Ještě jednou jsem se k nástroji Zavorky vrátil. Vedle závorkových dvojic ( ) mají ve vzorcích rozčleňovací roli také dvojice uvozovek " " pro vymezení textových konstant. V rámci nich se závorky a středník chovají jako běžné znaky. Z toho důvodu jsem rozklad vzorce obohatil o vymezení textových konstant v uvozovkách - viz příloha.
Příloha: zip40331_zavorky2.zip (40kB, staženo 27x)
citovat
#040334
avatar
Luštil jsem už pár takových megavzorců, taky jsem používal odsazení do logických skupin - ručně.
Pro pochopení jednodušších vzorců mi pomáhá kurzor dát do řádku vzorců (barevné odlišení použitých buněk - částí vzorce) a na funkci si zobrazit graf.okno s argumenty (silně se odliší příslušná část vzorce). Okno "Argumenty funkce" proto, že si zpaměti nepamatuju ani u KDYŽ co je první - ANO nebo NE - to vždy dělám v tom okně a tam to mám napsané, natož u INDEX, SVYHLEDAT apod.!
Závorky jsou dobré, pomůžou, ALE:
1) silně mi chybí u výpisu v řádcích název funkce - když se vztahuje k funkci. Při zkoumání vzorce klikám na řádky vespod, vyčervení se mi text, ale když chci trefit řádek určitého úseku vzorce, nepovede se mi to napoprvé. Ulehčilo by to mít na začátku řádku uvedené třeba KDYŽ, INDEX, SMALL, atd. - tam kde to je možné
2) to co jsem zmiňoval výše, mít někde po ruce argumenty a jejich pořadí k funkci, když je zobrazený tento úsek vzorce.
možná něco z toho usnadní zvýraznění středníků, ale já to z toho nepochopil, nevím ...
A jen pro úplnost, testoval jsem to na megavzorci od Pokiho, který mám v restech, už tolik let, je tedy maticový, a zase jsem to nerozklíčoval. Odkaz:http://wall.cz/index.php?m=topic&id=9918 - z přílohy 10080_stomatologie.zipcitovat
#040336
elninoslov
OT: Tak som Vám do tej témy šupol podstatne jednoduchšiu verziu tých vzorcov. Tieto už dáte 5citovat
#040341
avatar
Dingo, dík za námět! Samozřejmě mne napadlo zvýraznit názvy funkcí; jen mám problém jednoduše identifikovat, co je a co už není název funkce (vedle standardních funkcí listu by bylo nutné zohlednit i UDF). Pro oddělování argumentů ve funkcích slouží právě ty uvozovky, které umožňuji zvýraznit.
Co se týká vyhledání požadovaného podřetězce je nejvhodnější použít šipky nahoru a dolů při procházení řádků v tabulce.
Maticové vzorce nástroj Zavorky neumí (lépe řečeno - neřešil jsem to)!citovat
#040348
avatar
Nedalo mi to a problém se jmény funkcí ve vzorci jsem vyřešil po svém. Identifikované názvy funkcí jsem ve vzorci podtrhnul a tyto názvy jsem přidal do červeně zvýrazněných bloků. Navíc jsem dolní tabulku doplnil o název uvádějící funkce v bloku Úprava nástroje je v příloze. Teď už snad ten nástroj dozrál pro rutinní použití.
Příloha: zip40348_zavorky3.zip (42kB, staženo 37x)
citovat

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

Vynásobit hodnoty kurzem - Power Query

Alfan • 26.4. 7:56

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 26.4. 7:54

Vynásobit hodnoty kurzem - Power Query

elninoslov • 26.4. 7:54

Vynásobit hodnoty kurzem - Power Query

lubo • 25.4. 19:18

Relativní cesta - zdroje Power Query

elninoslov • 25.4. 15:12

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 25.4. 15:08

Relativní cesta - zdroje Power Query

elninoslov • 25.4. 14:21