< návrat zpět

MS Excel


Téma: Hromadné vložení textu na konec řádku rss

Zaslal/a 5.10.2022 12:51

Zdravím, potřeboval bych prosím poradit. Když potřebuji vložit hromadně nějaký text na první volnou buňku na konec řádku třeba na 100 řádcích, je na to nějaký jednoduchý postup? Doposud jsem to dělal tak, že jsem do posledního sloupce vložil potřebnou větu do všech řádků, pak dal "přejít na jinak", vybral prázné buňky a následně odstranil. Takto to jde, ale posune mi pak vše, co je vpravo doleva, a to já nechci. Moc děkuji za tipy!

Zaslat odpověď >

#053522
elninoslov
Ako môže byť niečo vpravo, keď vravíte, že ste za poslednou bunkou v riadku??? Ja by som to čo popisujete urobil makrom na tlačítko.
Každý riadok končí na inom stĺpci? Priložte prílohu s príkladom.citovat
#053525
avatar
Nevím, jak přiložit soubor, ale zkusil jsem to nahrát zde. https://535995.myshoptet.com/user/documents/upload/vzor.xlsx Mám prostě tabulku s daty eshopu a potřebuju přidat nějaké kategorie. V tabulce je to názorně vyznačeno červeně, do těchto polí potřebuji hromadně vložit stejný text. Ano, jde to s pomocnou tabulkou jak jsem psal v úvodu "vložit jinak, pak odstranit mezery a nakopírovat zpět, ale jde mi o to, jestli není nějaké lepší a rychlejší řešení.citovat
#053526
elninoslov
Tie stĺpce "categoryX", tých je pevne stanovený počet 5 ? Alebo je rozhodujúcim stĺpcom stĺpec Cena? Teda prvá voľná bunka sa hľadá od prvého stĺpca A:A category1 až po x-tý stĺpec, pokiaľ nie je stĺpec Cena? A čo v prípade ak voľnú bunku nenájde? Vytvorí pred Cena nový stĺpec categoryX+1? Alebo neurobí nič? Tie texty v tých bunkách sú texty alebo vzorce? Asi texty, len pre istotu sa pýtam, lebo by bolo jednoduchšie urobiť hromadný zápis poľa hodnôt, aj tých istých do tých istých buniek, a aj nových do nových buniek. Makro nebude problém, len upresnite veci...

PS: Prílohu môžete priložiť až po zaregistrovaní.citovat
#053527
avatar
Těch sloupců kategorie je celkem 9 a hodnoty jsou právě různé, záleží v kolika kategoriích je daný produkt. Z 99% je sloupec category9 prázdný, ale to neřeším, protože je to minimum a to klidně dopíšu ručně. Za posledním sloupcem category9 už začínají další sloupce, ve kterých jsou všude hodnoty. Čili ano, sloupec cena je pevný se všemi vyplněnými hodnotami v řádcích. První prázdná buňka je B1, protože každý produkt má minimálně jednu kategorii. Jinak hodnoty jsou texty. Úpřimně byl bych raději, kdyby to šlo bez makra, protože s nimi neumím, ale pokud není jiná volba, nějak bych to snad zvládl.citovat
#053528
elninoslov
Taký prvý nástrel. Ak treba, nový stĺpec si to vytvorí samé, vložením a posunutím. Toto je príklad na vloženie rovnakého textu do všetkých riadkov. Ak má ísť na každý riadok iný text, tak sa to dá ľahko prerobiť tak, že sa hodnoty vyplnia do zadávacieho stĺpca. a budú sa brať odtiaľ. Ďalej sa dá upraviť, ak sa teda všetky kategóriové stĺpce začínajú na rovnaký text "category" a mení sa číslo na konci, tak sa dá urobiť, aby ten nový stĺpec automaticky nazvalo aj s nasledujúcim číslom. Ak je každý z tých stĺpcov nazvaný podľa nejakého iného pravidla alebo zdroja, treba uviesť akého.

Makro je popísané, ktorý riadok čo robí. Bez makra neviem, ako by sa to dalo poriešiť.citovat
#053529
avatar
Předně moc děkuji za ochotu a čas. To, co jste vytvořil je naprosto perfektní, ale úplně to asi nepůjde tak jak potřebuju. Já jsem to napsal asi moc stručně, ale jedná se o to, že já mám list, kde je cca 20t produktů, a ty mají všechny vytvořenou jednu a více kategorií, jak jsem psal výše. To znamená, že já se například rozhodnu dát nějaké produkty do akce a budu tak například používat filtry ap. Mělo by to asi fungovat tak, že to bude aplikovat na vybrané řádky, případně buňky, a to i v zafiltrované oblasti. Já si například vyfiltruju produkty AAA baterie a u nich to potřebuju aplikovat. Dále jsem také zjistil, že nefunguje možnost vrátit akci zpět v případě, že bych třeb udělal chybu, ale to není až tak podstatné. Jinak je to opravdu pecka, ani nevím, že něco takového jde. Moc děkuju a když by se Vám chtěl ještě se mnou ztrácet čas, byl bych moc vděčný.citovat
#053530
elninoslov
Tak teraz Vám už nerozumiem absolútne vôbec.

Kde v tom príklade sú nejaké produkty? Logicky by mali byť niekde v prvom stĺpci, príp. v druhom ak v 1. je ID. V tom prípade ale nesedí to, že sa vyhľadáva od 1. stĺpca doprava po Cenu.

Stále nereagujete na to, či dopĺňaný text do buniek, je rovnaký pre všetky dopĺňané bunky (v príklade červené), alebo je text pre každý riadok (produkt) iný, prípadne pre každý stĺpec kategórie iný (teda pre riadky v category1 je TextABC, pre riadky v category2 je TextQWERTY, ...).

Sú vlastne teda stĺpce nazvané "categoryX" ?

To, že budú dáta filtrované je zásadná info. A to, že sa má dopĺňať iba vyfiltrovaná časť ešte zásadnejšia.

Ako môže taký zoznam filtrovania horizontálnych kategórií fungovať vo vertikálnom zozname rôznych druhov produktov? To by chcelo prílohu, redukovanú, anonymizovanú, so zmysluplnými názvami produktov a kategórií, reálne rozmiestnenie a formáty.
Ak totiž v category1 vyberiem "dopravný prostriedok" AUTO a RAKETOPLÁN, v category2 bude u ÁUT farba ČERVENÁ a ČIERNA, v RAKETOPLÁNOCH bude ČERVENÁ a BIELA. Lenže v do akcie pôjde len ČIERNE Auto a ČERVENÝ Raketoplán. Ako zaistíte, aby sa nezobrazovalo ČERVENÉ Auto?
Naopak, ak teda categoryX nemusia znázorňovať ten istý typ informácie/kategórie produktov, tak v tom filtri bude spolu naraz napr. ČERVENÁ, AAA, Rozbalené, CAT5E 50 m, ...?

Chcelo by to spomínanú prílohu.

A áno, makro má nevýhodu, že nielenže nemá Undo, ale navyše logicky zruší všetky vrátiteľné kroky pred spustením makra. No nijako inak ma to nenapadá urobiť. Možno malá náplasť by bola, že by makro pred aplikáciou samo vytvorilo kópiu súboru niekde v záložnom adresári.citovat
#053531
avatar
Ono asi bude ve výsledku nejjednoduší to dělat tak, jak jsem to dělal pomocí pomocného sešitu. Každopádně moc děkuju, protože jste mě hodně posunul. Včera jsem koukal do toho makra a snažil se to pochopit a ono to půjde:-) Moc vám ještě jednou děkuji za ochotu a čas!citovat
#053533
elninoslov
Ono sa dá urobiť takmer všetko. Len treba pochopiť zadanie. Ale zadanie musí chápať aj zadávateľ. Či má logiku. To nie je narážka. Proste to musí byť logicky uskutočniteľné. Aplikovanie iba na filtrované riadky nie je problém. Dokonca by sa to dalo urobiť tak, aby ste neprišli o Undo, že makro vytvorí nový list/súbor s výsledkami, ale tieto dáta si pomocou Ctrl+A, Ctrl+C, Ctrl+V, skopírujete do pôvodných dát sám. O Undo tak neprídete. A ten dočasný novovytvorený list/súbor len zahodíte, zmažete, neuložíte a pod.
Ale potreboval by som odpovede na moje poznámky vyššie a prílohu. Inak to nepôjde.citovat
#053537
avatar
Pokusím se to dát dohromady a ozvu se. Moc děkujicitovat

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

Vynásobit hodnoty kurzem - Power Query

Alfan • 26.4. 7:56

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 26.4. 7:54

Vynásobit hodnoty kurzem - Power Query

elninoslov • 26.4. 7:54

Vynásobit hodnoty kurzem - Power Query

lubo • 25.4. 19:18

Relativní cesta - zdroje Power Query

elninoslov • 25.4. 15:12

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 25.4. 15:08

Relativní cesta - zdroje Power Query

elninoslov • 25.4. 14:21