< návrat zpět

MS Excel


Téma: Zamezení vyjmutí a vložení formátů buňky rss

Zaslal/a 8.1.2024 23:26

Zdravím, potřebuji vyřešit makrem násl. úlohu. Sešit obsahuje dejme tomu 2 až cca 13 listů. Požadovaná záležitost se má týkat z toho všech listů kromě prvního. Ve stejné definované oblasti ve všech těchto listech u buněk potřebuji nastavit:
1. nepovolení funkce vyjmutí hodnoty (především formátu buňky)
2. nepovolení přesunutí buněk tažením (opět přesouvá i formátování)
3. nepovolení rozkopírování obsahu buněk tažemím (rovněž se tak děje vč. formátování)
4. povolení funkce vložení pouze hodnot bez formátování
Bylo by asi vhodné, aby bylo makro součástí listu, kde má učinkovat, nebude tak problém s určením, kterých listů v sešitě se má týkat, listy totiž může uživatel přejmenovat a může jich být různý počet.
Původně jsem chtěl řešit zadávání hodnot přes InputBox se zamčeným listem, ale vzhledem k nastavenému poměrně komplikovanému ověření dat pro zadávané hodnoty do buněk v oblasti jsem od toho zatím upustil. Jsem si vědom, že při vložení hodnoty do buňky s nastaveným ověřením dat jinak jak z klávesnice, nebude ověření funkční. Ale zase nechci úplně zakázat kopírování a vkládání hodnot. Zatím bude stačit, když mi uživatel (byť neúmyslně) nebude ničit formátování ve formuláři (vč. podmíněných formátů). Listy jsou zamčené a buňky určené k vyplňování jsou odemčeny.
Prosím o pomoc. Díky.

Zaslat odpověď >

#055903
avatar
To bude náročný úkol. Na to já nestačím, ale při čtení zadání mě okamžitě napadlo, že já bych zkusil druhou cestu, udělat si jedno makro, které mi spraví v listu veškeré potřebné formátování a pod. a zachová hodnoty. Boj s uživatelem je totiž vždy předem prohraný a těch zákazů může být nakonec tisíce.citovat
#055904
avatar

Dingo napsal/a:

To bude náročný úkol... ...udělat si jedno makro, které mi spraví v listu veškeré potřebné formátování a pod. a zachová hodnoty....
Určitě podnětná myšlenka. Nedokážu posoudit, jak náročné by bylo sestavit makro, které by ošéfovalo formátování v celém formuláři, resp. v oblastech, kde zasahuje uživatel, a u všech listů v sešitě s tímto formulářem. Podmíněné formátování např. nastavuje barevnou výplň u řádků, reprezentujících nepracovní dny v týdnu. Co list s formulářem, to kalendářní měsíc. Chtěl bych, což taky ještě nemám vyřešeno, mít formulář na skrytém listu jako šablonu a aby si uživatel mohl listy s formulářem sám postupně generovat, dejme tomu příkazovým tlačítkem umístěným nejlépe na každém listu v sešitě (je tam i viditelný list se vstupními údaji, které vstupují do výpočtů v listech s formulářem).citovat
#055926
Začátečník
Problematika IdiotenSichrhajstFest je vždy variantou mezi tím co dovolit BFU a co si ošetřit programově.
Nechat uživateli volné pole působnosti a pak se modlit, že nic nenaruší, nebo dovolit uživateli pouze předat hodnotu (např. InputBoxem) a pak ji programově vložit, popřípadě po každé změně hodnoty v buňce data formátovat podle potřeb.

Kdyby byla ukázka a co konkrétně se má hlídat, asi by se dalo přemýšlet i jinak.citovat
#055928
avatar
Přikládám ostrou verzi evidence v podobě, jak ji obdrží uživatel. Listy jsou zamčeny (bez hesla), aby bylo patrné, co je pro uživatele dostupné. Ovšem nejsem si jist, zda to tady budete mít chuť, čas a trpělivost, vzhledem ke složitosti aplikace a tím náročnosti na orientaci, se s tím zabývat.
Příloha: zip55928_epd_2023t-2_4.zip (178kB, staženo 3x)
citovat
#055930
Začátečník
Pokud jsem správně pochopil, tak problém je pouze s formátováním nepracovních dnů, protože ostatní podmíněné formáty nemůže uživatel ovlivnit.

Změny na listu stejně kontrolujete, tak proč toho nevyužít a nenastavit i formát?

EDIT:
Popřípadě lze uživateli zakázat jakékoliv kopírování.citovat
#055931
avatar
Podněty jsou to jistě rozumné. Sám mám v hlavě několik myšlenek na vylepšení - pro funkčnost, blbuvzdornost i uživatelský komfort.
Jenomže jsou to zatím vize, posouvám to kupředu po kouskách. Hlavně proto, že moje schopnosti ve vba jsou dost limitní. To, co je zabudováno v představené verzi aplikace, je dílem několikaletého vývoje a do značné míry díky ochotným borcům této komunity.citovat

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

Vynásobit hodnoty kurzem - Power Query

Alfan • 26.4. 7:56

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 26.4. 7:54

Vynásobit hodnoty kurzem - Power Query

elninoslov • 26.4. 7:54

Vynásobit hodnoty kurzem - Power Query

lubo • 25.4. 19:18

Relativní cesta - zdroje Power Query

elninoslov • 25.4. 15:12

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 25.4. 15:08

Relativní cesta - zdroje Power Query

elninoslov • 25.4. 14:21