< návrat zpět

MS Excel


Téma: Porovnání dvou sloupců rss

Zaslal/a 27.10.2011 9:19

Ahoj všem,

potřeboval bych poradit s kontingenční tabulkou v příloze.

Mám sesumarizovaná data zobrazená jako mezisoučet v měsíci a potřeboval bych vložit další sloupec, ve kterém data porovnám mezi sebou.
Na listu "představa" je zobrazený požadovaný výsledek.

Jde o to, abych mohl porovnat, jestli kumulativní hodnoty dosažené v daném měsíci aktuálního roku jsou vyšší/nižší než v roce předchozím.

List - zdrojová data - data pro kont. tab.
List - kont tab. - vlastní kontingenční tabulka
List - představa - je to, co vlastně chci získat

Díky
Honza

Příloha: zip6287_vzorek.zip (178kB, staženo 27x)
Zaslat odpověď >

#006299
avatar
Žádný nápad? 3citovat
#006300
avatar
Do jednej tabuľky to neviem dostať, ale napadlo ma vytvoriť novú, pokiaľ Ti ide len o zmienené porovnanie. Na liste zdrojová data som pridal pomocný stĺpec a na liste1 som vytvoril KT s kumulatívnymi medziročnými rozdielmi. Skús sa pozrieť na prílohu, možno by Ti to takto stačilo... Asi to nebude úplne to, čo si si predstavoval, ale ani po dvoch hodinách som na nič lepšie neprišiel.
Příloha: rar6300_vzorek.rar (6kB, staženo 27x)
citovat
#006301
avatar
Já tušil, že to bude oříšek i pro zapálené odborníky...

ALe díky, opravdu to není ono, protože pak mi chybí souvislosti. Není vidět, zda pokles o 1.000 jednotek je vzhledem k celku malý či velký.

Navíc zdrojová data pro tabulku tahám z Access databáze, kde se neustále mění - i když tam nakonec Tebou doplněné výpočtové pole přidat jde.

Každopádně bych to potřeboval v jedné tabulce - zkoušel jsem různě vkládat výpočtová pole, ale nejsem na to odborník, nebo MS nepočítal s takovou potřebou.

Honzacitovat
#006302
avatar
Mohol by si si dať tie dve kontingenčky k sebe, v jednej vidieť tie absolútne hodnoty, v druhej ten medziročný pohyb. Do nejakej súhrnnej tabuľky doťahovať dáta z oboch KT v štruktúre, v akej to potrebuješ. Prípadne do tej mojej KT si doplniť pole s dátami z toho základného obdobia, takže by si videl rok 2010 a zmenu v 2011. Ako to dostať do jednej KT všetko vrátane 2011, fakt netuším. Ešte si nakúsol access. Možno by stálo za pokus tvoriť tú KT priamo v accesse, v ňom sa mi raz podarila pomerne slušná matica na báze kontingenčky, u ktorej som v exceli nemal nárok. Každopádne budem zvedavý, či niekto príde na to, ako to vytvoriť cez KT v exceli.citovat
#006303
avatar
Tak nakoniec som na to prišiel, toto by už malo byť to, čo si chcel. Nechápem, že som si stál tak dlho na vedení 2
Příloha: rar6303_vzorek.rar (187kB, staženo 30x)
citovat
#006304
avatar
ALe,
díky moc za odpověď a hledání řešení, ale stále to není ono.

Omlouvám se, ale moje zadání bylo stručnější, než je potřeba, protože jsem to nechtěl dělat příliš složité a teď jsem na tom dojel 28. Ve zdrojových datech se totiž běžně vyskytují údaje z více let po sobě jdoucích a já vždy potřebuji porovnat nějaké vybrané dva roky - tedy to nejde řešit uvedenou podmínkou KDYŽ, protože do hry vstupuje víc údajů a nikdy není dopředu jisté, které dva roky budou potřeba porovnat. Vždy se budou ale porovnávat pouze dva roky.

V Accessu kont.tab. vytvořit nemůžu, protože s ním Ti, jimž jsou data k potřebě, neumí zacházet a ani ho nemají k dispozici.

Jako ideální mi připadá vložení výpočtových polí, jen nevím jak v tomhle případě umí Excel pracovat se složenými podmínkami - kumul + porovnání. Jednoduché výpočtové pole jako "=Hodnota * 0,25" problém není.

Honzacitovat
#006305
avatar
To predsa nie je neriešiteľné, podmienku když som nahradil na liste zdrojová data v stĺpcoch E a F iným typom podmienky, kedy v jednom stĺpci máš hodnoty zo základného obdobia a v druhom z obdobia, ktoré chceš porovnať voči základnému. Obdobia si vyberieš na Liste 2 nad kontingenčnou tabuľkou. Podmienku v stĺpci E a F si môžeš modifikovať tak, že vezmeš buď dáta za dané obdobie, alebo rôzne dáta za obdobie OD-DO, t.j. v jednom stĺpci napr. 2008-2009 a v druhom 2010-2011. Posielam novú verziu. Mimochodom, v Accesse KT vytvoriť môžeš a potom ju môžeš vyexportovať do Excelu (prostredníctvom menu nástroje KT). Problém vznikne, pokiaľ počet záznamov v Accesse presiahne možnosti Excelu. I tak ale stále môžeš KT z Accessu nakopírovať do clipboardu a vložiť do Excelu z clipboardu, pravda, v tom prípade už nebudú v Exceli k dispozícii dáta, z ktorých sa tá KT tvorila. Toľko k Access, ale vráťme sa späť k pokusom vyriešiť to v Exceli.
K ďalším pripomienkam sa budem môcť dostať až v nedeľu večer, ale dúfam, že to posledné riešenie v prílohe by už mohlo vyhovovať.
Příloha: rar6305_vzorek.rar (196kB, staženo 27x)
citovat
#006307
Lano
Sorry, že vstupuji do probíhajícího řešení, ale nstačilo by primitivní řešení v přiloženém souboru? V kontingenční tabulce mi to taky nešlo. Škoda, že řešení nelze provést na úrovni Accessu. Ten je na to jak dělaný 7
Příloha: zip6307_vzorek.zip (230kB, staženo 29x)
citovat
#006354
avatar
Moc všem děkuju za návrhy. Nakonec se mi to podařilo vyřešit přes vložení výpočtové položky - ta se dokáže odkázat na jednotlivé podpoložky dané hodnoty. Je to ve stejné části, kde se vkládají výpočtová pole, akorát hned pod tím je volba výpočtová položka.
Honzacitovat
#006382
avatar
2 Honza: Niet nad to, vymýšľať vymyslené 2 . Občas stačí otvoriť oči. Každopádne, toto fórum funguje správne - viac hláv, viac kapusty (viac očí) a človek sa v snahe niekomu inému pomôcť sám veľa zaujímavého dozvie.citovat

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

Relativní cesta - zdroje Power Query

elninoslov • 25.4. 15:12

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 25.4. 15:08

Relativní cesta - zdroje Power Query

elninoslov • 25.4. 14:21

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 25.4. 10:49

Relativní cesta - zdroje Power Query

elninoslov • 25.4. 10:47

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 25.4. 10:40

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 25.4. 9:44