< návrat zpět

MS Excel


Téma: Nasměrování správným směrem rss

Zaslal/a 20.4.2016 15:46

Dobrý den,

prosím Vás potřeboval bych nasměrovat jak vytvořit následujicí tabulku:

Vlastním rázový hledač kabelů a často si ho někdo chce půjčit. Co se mi ale stavá, že si ho chce půjčit několik kamarádů na jednou.

Napadla mne možnost vytvořit tabulku na daný měsíc. Kde vlevo by byly jména kamarádů a mohli by si označit že si rázák rezervují na určité dny. Tady se ale díky neznalosti Excelu dostávám do problému. Chtěl bych docílit toho, aby když si někdo zarezervuje určité dny aby ostatní nemohli na tyto dny rezervovat.

Je to možné? Můžete mne prosím nasměrovat jak toho docílit?

Zaslat odpověď >

Strana:  1 2   další »
#031173
avatar
Můžete upřesnit, kam míníte svůj sešit umístit, aby ho mohli vaši kamarádi mezi sebou sdílet? Může na tom záviset, jakou technikou zajistit, aby nedocházelo ke kolizím při jejich zájmu o stejné období zápůjčky. Daleko jednodušší by samozřejmě bylo, kdyby si zapůjčení přístroje objednávali přímo u vás, vy byste si o tom vedl evidenci a potvrzoval byste (případně odmítal) požadavky v čase.citovat
#031175
avatar
Pracujeme v jedné firmě, takže si soubor můžeme uložit někam na sdílené úložiště a k tomu pak přistupovat.citovat
#031176
avatar
Byl bych právě rád, kdyby to bylo pro mne téměř bezobslužné, ovšem pokuď je něco takového možnécitovat
#031179
avatar
Odpověď k místu pro sdílení sešitu je rozumná a technicky příznivá. Druhá otázka se týká toho, nakolik je přípustné, aby kdokoliv cokoliv v kalendáři přepsal. Pokud nehrozí, že by si kamarádi (třeba ze škodolibosti) vzájemně záznamy přepisovali, je řešení velmi prosté. Vytvořte prázdný formulář, umístěte jej do vzájemně dostupného místa a nepovolujte sdílení. Kdo si jako první sešit otevře, ten do něj bude moci psát; ostatní se v té době budou moci jenom podívat, co je v kalendáři napsáno. Až ten první uživatel sešit zavře, bude se zápisu moci věnovat někdo další.
Vše se zkomplikuje, když budete chtít pojistit, abych nesměl přepsat existující záznam. Nejsložitější bude, když bude zakázané měnit cizí záznamy, ale vlastní záznamy bude možné změnit i zrušit. Změny je také možné vyhradit správci evidence. Všechny popsané režimy jsou technicky možné, jen se bude měnit složitost řešení.
Zkuste základní variantu. Složitější varantu zvolte, jen když si to vyžádá situace. V takovém případě bych vám mohl pomoci.citovat
#031188
avatar
Jsem si zcela jist že se kolegové nebudou snažit "systém" nějak obelstít.

Dále jsem zjistit že by kolegové chtěli aby to fungovalo online ( pomocí sdílení ) protože se může stát že to někdo nechá otevřené apod.

Zjistil jsem že pomocí podmíněného formátování jsem schopen nastavit buňky tak, že pokuď do dané buňky zapíšu "1čku" tak buňka zčervená a tím označím dané datum jako zabrané.

Ted ale nevím jak na logiku, aby když je toto datum u kolegy A označené jako zabrané, tak aby si kolega B nebyl schopen zabrat stejné datum.

Díky moc za pomoccitovat
#031193
Jeza.m
No je-li to v rámci firmy, tak když máte excel, tak je dost pravděpodobné že máte i outlook, pak bych se poohlédl po možnosti vytvoření sdíleného kalendář pro hledač. Každý by si pak v outlooku mohl udělat rezervaci.

K excelové možnosti, vytvořit to lze, ale problém je se sdílením, kde nelze zamykat sešit.

Takový jeden rychlý pokus bez sdílení je v příloze.
M@
Příloha: zip31193_rezervace.zip (18kB, staženo 23x)
citovat
#031194
avatar
Vzácně si v jednom textu odporujete. Sdílený sešit s přístupem více lidí do stejného místa v sešitě je přesně to, co by žádný vývojář v Excelu neměl připustit, protože to je zákonitým zdrojem datových kolizí. Kolegové si vzájemně nechtějí kazit práci, ale předpokládají, že někdo z nich sešit nezavře! A nakonec chcete, aby nešlo použít pole, které použil někdo jiný.
Vezměte prosím na vědomí, že Excel provádí změny na otevřeném sešitě ve vnitřní paměti každého počítače zvlášť a data na disk převádí jen občas. V době mezi dvěma uloženími změněných dat neví soubor na disku o změnách vůbec nic! To je příčina zmíněných kolizí při sdílení a důvod nevhodnosti sdílení shodných oblastí v sešitě.
V Excelu lze obelstít téměř vše. Rozumný řešitel se ale zpravidla nenechá nerozumnými požadavky uživatelů zatlačit do kouta. Zvažte význam své aplikace vůči technické náročnosti řešení. Měl byste hledat takové řešení, které je ve vašich technických silách. K čemu vám bude cizí řešení, kterému nebudete sám rozumět? Zatím bohužel k takovému řešení směřujete. Protože správnou volbou pro vaše zadání by bylo použití relační databáze pro ukládání aktuálních dat.citovat
#031243
avatar
Dobrý den,

omlouvám se za zmatky které se mi povedlo vytvořit. rozhodně si nechám poradit a to co poslal pan Jeza.m tak je defakto co to potřebujeme. V kancelářích používáme ale pro přihlašování naše osobní čísla, takže bych pouze potřeboval změnit to, aby při kliknutí na "rezervovat" se excel zeptal na jméno.citovat
#031245
avatar
je to zvláštní, ale řešení dle Jezi.m mi nefunguje v excel 2013, vypadá to, že tomu vadí nedeklarování proměnných "c", cells, přitom chyba ale je na knihovnu: Can't find project or library...

co mám špatně?citovat
#031249
Jeza.m
Se jménama je to horší, to si tam pak může napsat kdo chce co chce :-). Spíš bych šel cestou doplnění tabulky osobních čísel a jmen na list USERLIST, kdy tato jména se pak budou pomocí vzorce propisovat do rezervační tabulky.
Další možností bez pomocné tabulky je dohledání jména v Active Directory, což určitě máte, ale je to trochu složitější a je třeba znát ty správný adresy.

To že soubor ode mě občas nejde to je bohužel možné, od doby Lednové aktualizace (viz. http://wall.cz/index.php?m=topic&id=29569) se mi nabourala knihovna MSCOMCTL.OCX a od té doby některé mnou vytvořené soubory, byť žádný prvek z této knihovny neobsahují, tak prostě na jiných pc nejdou. Zkusil jsem zrušit reference, tak třeba už to půjde :-)

M@citovat

Strana:  1 2   další »

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

Uspořádání dat do tabulky

elninoslov • 15.4. 14:19

QR kód

parkovec • 15.4. 13:53

Uspořádání dat do tabulky

lubo • 15.4. 12:10

Uspořádání dat do tabulky

Marw • 14.4. 19:41

Uspořádání dat do tabulky

elninoslov • 14.4. 10:08

Uspořádání dat do tabulky

Marw • 14.4. 9:30

hláška

elninoslov • 13.4. 8:45