< návrat zpět

MS Excel


Téma: Tisk z 1 listu 2 strany s rozdílnou orientací rss

Zaslal/a 19.8.2021 16:25

Dobrý den všem,
ví prosím někdo, zda lze, případně jak, tisknout z jednoho listu 2 oblasti (nastaveno v "Oblast tisku"), jednu na stránku na výšku a druhou na další stranu, ale s orientací na šířku?

Zaslat odpověď >

#051118
avatar
A co tak pri tlaci zmenit orientaciu alebo priamo hore na listecitovat
#051120
avatar
Potřeboval bych ten tisk obou stran provádět na jedno zadání. Mám v sešitě cca 50 listů, každý obsahuje totožnou strukturu tabulek, ale s různými daty. Takový sešit se tvoří každý měsíc nový a naplňuje se daty. Na každém listu jsou prakticky 2 provázané tabulky, které je třeba ve finále tisknout. Každá ta tabulka je velikostí na celou stranu A4, ale jedna je orientovaná na šířku a druhá na výšku. Nastavovat orientaci ručně pro každou stránku by bylo dost opruz. Asi by šlo vytisknout napřed ze všech listů 1. stranu, pak změnit nastavení orientace stránky a vytisknout 2. stranu. Pokud jiné řešení není, bude se to tak muset dělat.citovat
#051121
elninoslov
Makrom ?
(do modulu Tento_zošit / ThisWorkbook)
Private Sub Workbook_BeforePrint(Cancel As Boolean)
Dim WS As Worksheet, PS As PageSetup

Cancel = True
Application.EnableEvents = False
For Each WS In ThisWorkbook.Worksheets
Set PS = WS.PageSetup
With PS
.PrintArea = "A1:I51"
.Orientation = xlPortrait
WS.PrintOut
.PrintArea = "A52:N78"
.Orientation = xlLandscape
WS.PrintOut
End With
Next WS
Application.EnableEvents = True
End Sub


Sub Tlac()
Workbook_BeforePrint True
End Sub
citovat
#051122
avatar
To Elninoslov: Brilantní! Jako už po x-té jsi vymyslel řešení pro jedno z mých "neobvyklých" zadání. Děkuji moc.
V oblasti VB jsem stále nedouk, tak jestli můžu ještě poprosit o vylepšení:
- na každém listu by byla 2 tlačítka pro tisk - jedno pro hromadný tisk všech listů a druhé pro tisk pouze aktivního listu (otázka, jak bude proces tisku probíhat při jeho spuštění standardním zůsobem z menu)
- v případě hromadného tisku - podmínit, že bude příslušný list zahrnut do tisku pouze v případě, že v něm bude "tisk povolen" zatrhávacím políčkem.
Vzhledem k tomu, že v rámci sešitu bude nastávat běžně situace, kdy určité listy bude třeba odstranit a naopak přidat rozkopírováním další listy, tak aby s tím makrem nenastal nějaký problém.citovat
#051161
avatar
Snažil jsem se s úkolem nějak poprat, ale skončil jsem velmi brzy. Rozšíření mých požadavků na funkčnost, jak jsem popsal v předchozím příspěvku, je pro mne nepřekonatelné, navíc jsem narazil na problém s velikostí tiskové oblasti pro ležatou orientaci strany, kterou je třeba pro tisk v makru zmenšit - přizpůsobit tak, aby se vešla na formát A4. První list "Vstupní data" nemá být do hromadného tisku zahrnutý. Vlastně ani neumím přiřadit makro tlačítku na listu. Použil jsem ovládací prvky AktiveX místo formulářových, nevím, má-li to zásadní význam. Pomůže mi s tím, prosím, někdo? Přikládám sešit, kde to má být reálně aplikováno.
Příloha: zip51161_vykaz-hodin-new_v02.zip (78kB, staženo 15x)
citovat
#051307
avatar
Zdravím po nějaké době. Je dobře, že za mě práci nikdo neudělal. Nezbylo mi totiž, než se vrhnout, přes veškerý respekt k VBA i trochu navzdory své pohodlnosti, do učení a bádání, tedy do něčeho, k čemu jsem se už dlouho odhodlával. Takže děkuji.
V příloze je dílčí fungující výsledek mého snažení, prakticky splňující moje požadavky. Tedy až na to, že při hromadném tisku výkazů se dialog pro nastavení tiskárny zobrazuje pro každou fyzickou stránku zvlášť. Potřeboval bych, aby to proběhlo jenom jednou pro tisk všech výkazů a stránek. Prosím, zda by se na kód a souvislosti mohl mrknout někdo zkušený a případně mi to upravit nebo připomínkovat. Děkuji.
Na ovládacích prvcích a dalších funkcích v sešitě, nad rámec tady výše uvedeného zadání souvisejícího s tiskem, pracuji a nepochybně budu potřebovat s tím také pomoct, ale to spíš v jiném vlákně.
Příloha: zip51307_vykaz-hodin-new_v02-makra_03.zip (148kB, staženo 32x)
citovat

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

odpocet a storno tl.

PavDD • 28.3. 8:53

odpocet a storno tl.

Začátečník • 26.3. 14:39

odpocet a storno tl.

PavDD • 26.3. 10:22

odpocet a storno tl.

elninoslov • 26.3. 7:50

odpocet a storno tl.

PavDD • 26.3. 7:26

odpocet a storno tl.

elninoslov • 25.3. 22:34

odpocet a storno tl.

Začátečník • 25.3. 15:09