< návrat zpět

MS Excel


Téma: konsolidace II. rss

Zaslal/a 24.2.2024 21:07

Dobrý večer všem,

před několika lety jsem se na zdejší komunitu obrátil s prosbou pomoc a pánové elnislov a MePExG mi hrozně moc pomohli :-) - za co ještě jednou díky, a tak mě napadlo, že bych to zkusil ještě jednou..
Poprosil bych znovu o pomoc se specifickou datovou konsolidací = potřeboval bych udělat konsolidaci reportů za 20 - 30 oddělení z jejich zdrojových souborů - každý soubor určený ke konsolidaci se může jmenovat jinak - každý soubor může mít i trochu jinou strukturu, tj.list, který mě v souboru zajímá nebude začínat od řádku 1, ale třeba od řádku 2 i 3 - jediné, co je jisté je, že list s daty, který budu potřebovat je v souboru vždy na prvním místě a z každého zdrojového souboru by se mi do toho konsolidačního souboru překopíroval ideálně úplně celý list.
Ideálně bych si to tedy přestavoval tak, že na nějakém listu zadání budu mít těch až 30 řádků pro zadání specifické cesty k souboru/souborům, v další buňce bych měl možnost si každý list nějak specificky pojmenovat (oddělení 1,oddělení 2, atd.) a pak už by byly ty překopírované listy konkrétních reportů/oddělení/společností...
Je mi asi jedno, jestli funkční řešení bude představovat makro, nebo power query..
Budu rád za jakoukoliv vaší pomoc
Předem díky a zdravím

Zaslat odpověď >

#056232
elninoslov
Vložte prílohy s príkladmi rôznorodosti zdrojových súborov a z nich požadovaného výsledku. Nejako to zautomatizujeme ...citovat
#056241
avatar
Dobrý večer,

přikládám soubor - na listu VZZ je vzorek, který je nejčastěji použitý - jedná se o víceméně klasickou statutární výsledovku - pod ní jsou ale další informace/počítané ukazatele/cokoliv dalšího, co bych také potřeboval, aby se do toho konsolidovaného souboru dostalo - rozsahově to může být třeba až někam na řádek 180-200...
Na list zadání jsem vložil strukturu, která by myslim byla optimální pro tento případ, tj.název souboru/cesta k němu/název listu, který makro, nebo jiná procedura vloží do souboru s konsolidovanými hodnotami a pojmenuje podle zadání konkrétní list..
díky
Příloha: xlsx56241_vzorek.xlsx (21kB, staženo 4x)
citovat
#056242
elninoslov
Pár vecí ma hneď napadá...

Takže v "název listu" je názov kopírovaného listu v zdroji alebo je to názov, ako sa premenuje ten 1. zdrojový nakopírovaný list (akokoľvek sa bude bude volať, ale vždy 1.), vložený v konsolidačnom súbore?

Keď sa bude kopírovať celý list, ako nový list do konsolidačného súboru, znamená to, že sa najskôr musia z konsolidačného súboru zmazať všetky ostatné listy okrem "zadání"?

Čo ak príde ku kolízii názvov listov?

Treba teda zachovať rôzne vzorce, orámovania a formáty?
To pôjde jedine makrom, a aj to iba postupným otváraním súborov.
Alebo stačí iba nakopírovať hodnoty (bez vzorcov, formátov, orámovaní) do predformátovaných stĺpcov ? (*s tým súvisí ďalšia otázka)

Je rozsah stĺpcov (teda šírka dát) vždy rovnaký, a sú stĺpce rovnako pomenované s rovnakým typom dát?citovat
#056251
avatar
Dobrý večer,

Název listu je ten přejmenovaný, tj.podle toho, co bude zadané, tak takový název ten prekopirovaný list dostane..
Staré listy se mazat nemusí vůbec - přemýšlel jsem nad tím a budu to verzovat, takže v momentě, kdy budu mít zafixovaný měsíc leden, tak si celý soubor uložím pod zvláštním názvem..pro další měsíc všechny listy vymažu, takže tohle by neměl být problém a ke kolizi vy dojít nemělo..
Kdyby to bylo možné, tak ideálně zachovat formáty-vzorce se přenášet nemusí..
Rozsah je sice podobný, ale velmi pravděpodobně není stejný-pojmenované nijak nejsou..
Díky
Zdravimcitovat

Uživatelské menu

Nejste přihlášen(a)
avatar\n

Menu

On-line nástroje

Formulář Faktura

Formulář Faktura IV

Oblíbený formulář Faktura byl vylepšen a rozšířen.
Více se dočtete zde.

Aktivní diskuse

Vynásobit hodnoty kurzem - Power Query

Alfan • 26.4. 7:56

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 26.4. 7:54

Vynásobit hodnoty kurzem - Power Query

elninoslov • 26.4. 7:54

Vynásobit hodnoty kurzem - Power Query

lubo • 25.4. 19:18

Relativní cesta - zdroje Power Query

elninoslov • 25.4. 15:12

Relativní cesta - zdroje Power Query

Alfan • 25.4. 15:08

Relativní cesta - zdroje Power Query

elninoslov • 25.4. 14:21